ØNSKER ROM: Odette Saegesser og Malin Ulvnes er elever ved Tiller videregående skole i Trøndelag som ønsker tilgang til klasserom for ­kristent skolelag.

Kan få bønne-ja i høst

Stortinget har nå enstemmig vedtatt at skolene og ungdomslagene skal komme til enighet om bruk av klasserom til blant annet bønn.

Publisert Sist oppdatert

Tirsdag behandlet Stortinget forslaget fra KrF om å gi blant annet Norges Kristelige Skoleungdomslag, kalt Laget, tilgang til rom for andakt og bønn.

Stortinget gikk da enstemmig inn for å be regjeringen gå i dialog med kommunesektorens interesse- og arbeidsgiverorganisasjon (KS) og Landsrådet for Norges barne- og ungdomsorganisasjoner (LNU) for å sikre barne- og ungdomsorganisasjoner tilgang til lokaler i skoler og offentlige bygg, samt sørge for at en unngår forskjellsbehandling.

Behandles ulikt

– Vil elever nå kunne forvente at de får tilgang til et klasserom å be i?

– Det må først gjøres et arbeid. Stortinget har vedtatt at en dialog skal starte mellom KS og LNU. Så er håpet at vi får en lik praksis som fylkeskommuner og kommuner sier ja til, sier Hans Fredrik Grøvan, som sitter i Utdannings- og forskningskomiteen for KrF.

I dag er det opp til rektor å vurdere om et kristent skolelag skal få tilgang til et klasserom. Dermed behandles elevene ulikt fra skole til skole.

– Målet er at alle skal si ja til bruk av klasserom, slik at elevene ikke blir forskjellsbehandlet, sier Grøvan.

– Når kan vi tidligst forvente like kjøreregler for skolene?

– Jeg tror vi kan få en konklusjon tidlig i høst, sier Grøvan.

Nye regler i Trøndelag

Ved Tiller videregående skole i Trøndelag, har elever forsøkt å starte skolelag i flere år. De har imidlertid blitt vist bort fra klasserom.

– Vi fikk vite at samlingen var imot skolens reglement, fortalte Malin Ulvnes til Dagen i mars.

Nå har imidlertid Trøndelag fylkeskommune utarbeidet nye regler som skal regulere muligheten for å ha stand, dele ut løpesedler og liknende i fellesområdene der elever ferdes.

De nye reglene er et resultat av ­fylkessammenslåingen mellom Nord- og Sør-Trøndelag og er utarbeidet på bakgrunn av eksisterende regler og ­tilbakemeldinger fra rektorene.

Her heter det at elever som vil drive med informasjonsaktivitet må søke skriftlig til rektor om det. Deretter må rektor foreta en «skjønnsmessig vurdering» av blant annet:

– Vil aktiviteten kunne virke forstyrrende på opplæringen?

– Vil aktiviteten kunne oppleves som utrygg, krenkende, diskriminerende eller ekskluderende på noen av skolens elever?

– Må justere

De nye reglene har ikke tatt hensyn til vedtaket fra Stortinget. Det betyr at reglene kan måtte endres allerede i høst.

– Hvis det kommer nye presiseringer må vi legge det inn i de rutinene vi har nå. Ved enhver endring fra Stortinget må vi justere reglene, sier Vegard Iversen, fylkesdirektør i Trøndelag.

For eleven Malin Ulvnes kommer den eventuelle endringen for sent. Hun går ut av videregående i vår. En annen elev, Odette Saegesser, har ett år igjen og ser frem til å endelig kunne starte et kristent skolelag til høsten.

– Jeg er kjempeglad. Det er flere som er interessert i å være med, sier hun til Dagen.

Powered by Labrador CMS