Kan gå mot slutten for tradisjonsrik kystmisjon

Den Indre Sjømannsmisjon (DISM) strever tungt etter kraftige underskudd. Til sommeren skal de diskutere nedleggelse.

Publisert Sist oppdatert

– Jeg er bekymret for utviklingen hvis vi skal fortsette med den samme driften som i dag. Vi kan ikke drive år etter år med underskudd, sier landsstyreleder Ingolf Solsvik til Dagen.

Men hvis de får på plass en ny driftsmodell der inntektene økes kraftig, er han optimistisk med tanke på fremtiden.

Mye vedlikehold

I løpet av de to siste årene har organisasjonen brukt 10,5 millioner kroner mer enn de har fått inn i inntekter.

Gaveinntektene til DISM i fjor – inkludert dødsbo – var bare 9,4 millioner, og resultatet før skatt ble minus 4,2 millioner kroner. De største utgiftspostene i 2017 var betelskipet Elieser 6 med 2,4 millioner, og hovedkontoret med 1,5 millioner kroner.

Bekymret

Formann i kontrollkomiteen i DISM, Oddbjørn Pedersen, er bekymret for fremtiden til organisasjonen, som er en av de mest tradisjonsrike i norsk kristenliv. «Indre sjø» ble stiftet allerede i 1880, inspirert av de enorme folkemengdene som samlet seg rundt sildefisket i Vesterålen.

Der kunne det være 50.000 mennesker mot slutten av 1800-tallet. Fiskernes kår var kummerlige, og fiskarheimene ble et kjærkommet alternativ under landligge hvor drukkenskap ble et utbredt problem. På det meste hadde organisasjonen nærmere 30 fiskarheimer.

Nærmere 140 år seinere er situasjonen en helt annen. De fleste fiskarheimene er borte, og det har vært vanskelig å rekruttere støttespillere.

– Jeg ser alvorlig på den økonomiske situasjonen som en liten misjon som vår er kommet i, sier Pedersen til Dagen.

Han ønsker ikke å uttale seg mer konkret nå. Pedersen viser til at kontrollkomiteen er valgt av landsmøtet og skal legge fram sin rapport for dem til sommeren.

– Vi skal ha vårt møte i midten av mai og vil da arbeide ut rapporten på grunnlag av regnskapet for de to siste årene og ut fra de disposisjoner som landsstyret har gjort, sier Oddbjørn Pedersen.

Sjømannskirken

Men til tross for store underskudd de siste årene har Den indre Sjømannsmisjon god likviditet fordi de i 2014 solgte Sjømannskirken i Oslo for over 56 millioner kroner. Etter at all gjeld var slettet, satt de igjen med omkring 42 millioner kroner. I etterkant har de brukt omkring halvparten til investeringer i ulike eiendommer.

For å dekke underskuddene de to siste årene er det brukt en god del av midlene etter salget av Sjømannskirken.

Kritisk situasjon

Likevel, til tross for penger på bok, er DISM i en kritisk situasjon, der store underskudd år for år spiser opp egenkapitalen.

Når de samles til landsmøte i Bodø 22. - 24. juni, forteller bladet Trygg Havn at det er tre alternativer som skal drøftes:

Oppløse Den indre Sjømannsmisjon.

Inngå forhandlinger om fusjon med en annen misjonsorganisasjon.

Forslag til ny driftsmodell for organisasjonen.

Oppløsning

Med begrunnelse i den økonomiske situasjonen og det store underskuddet i 2016 og 2017 ønsker landsstyret at det skal ta stilling til om organisasjonen skal oppløses.

Men samtidig vil ikke landsstyret tilrå på det nåværende tidspunkt at misjonen blir oppløst.

Fusjon

Når det gjelder fusjon med andre organisasjoner, har DISM tatt kontakt med Indremisjonsforbundet (ImF) og Norges Samemisjon (NSM). De ønsker å forhøre seg om det kan være aktuelt for dem å inngå forhandlinger om fusjon, og de har svarfrist til 15. april.

Hvis dette blir aktuelt, må det utabeides en plan for sammenslåingen som legges fram for et ekstraordinært landsmøte.

Ny driftsmodell

Det tredje alternativet som legges fram på sommerens landsmøte er en ny driftsmodell. Her pekes det på følgende saker: Hovedkontoret bemannes som i dag. Endre fra 10 kretser til 5 regioner. Betelskipet Elieser 6 beholdes som en egen avdeling. Ansvaret for Seaman’s Mission, fiskerheimene og Sørheim leirsted legges til regionene.

– Etter de signalene vi har fått fra misjonsfolket, er det dette alternativet som er mest ønskelig, sier Ingolf Solsvik.

Generalsekretær

Ole Andreas Wastvedt har vært konstituert som generalsekretær de siste årene, men han slutter 1. juli. Det betyr at DISM har vært på jakt etter en ny person i denne stillingen.

– Vi har noen personer som vi samtaler med, og nye navn har meldt seg. Vi har ikke mer å melde om dette nå, sier Ingolf Solsvik.

Powered by Labrador CMS