STEMT NED: Fredheim Arena i Sandnes er en av plogspissene i ImF. To ganger før har forslaget om å åpne for kvinner i eldsterådet vært oppe. Begge ganger har det blitt stemt ned.

Kan kvinner være eldste på bedehuset? Her behandles spørsmålet for tredje gang

Hovedpastor i Fredheim Arena, Runar Landro, sier at det er krevende at saken kommer opp gang på gang.

Publisert Sist oppdatert

For drøyt ett år siden ble det kjent at Emblem bedehusforsamling på Sunnmøre hadde åpnet for kvinner i eldsterådet som den første forsamlingen i Indremisjonsforbundet. Vedtaket var historisk og utløste stor debatt i ImF.

– Det var umulig for oss å komme til forsamlingen og si at vi ønsket å opprette et eldsteråd kun med menn. Det ville ført til splittelse og vonde ting. Valget ble derfor å forholde seg til den virkeligheten vi faktisk lever i, sa styreleder Arild Ove Halås i et intervju med Dagen.

Plogspiss

Fredheim Arena i Sandnes er en av plogspissene i ImF. Forsamlingen har rundt 360 voksne medlemmer og har en sentral rolle i organisasjonens storsatsing på barn og unge.

Fredheim har i sine lover en regel som sier at ti prosent av medlemmene kan fremme en sak til årsmøtet. To ganger før har forslaget om å åpne for kvinner i eldsterådet vært oppe. Begge ganger har det blitt stemt ned.

På årsmøtet i slutten av mai vil saken bli fremmet for tredje gang. På et eget medlemsmøte i forkant skal generalsekretær Erik Furnes redegjøre for det som er organisasjonen syn på saken, mens kretsleder Johan Halsne skal redegjøre for hvorfor han har endret syn og mener at Bibelen åpner for at også kvinner kan være eldste.

– Unaturlig med bare menn

STEMT NED: Fredheim Arena i Sandnes er en av plogspissene i ImF. To ganger før har forslaget om å åpne for kvinner i eldsterådet vært oppe. Begge ganger har det blitt stemt ned.

Edmund Rossland, som er medlem i forsamlingen, har vært med å fremme forslaget alle tre gangene.

– Vi ønsker ikke å lage splid, men vi opplever at det er unaturlig at kvinner ikke skal ha plass i et råd som skal etterse og gi råd knyttet til lære og tjeneste. For meg er det ikke om å gjøre å slå hverandre i hodet med bibelske sitater for og mot. At menighetens kanskje viktigste organ skal være forbeholdt kun menn, stemmer ikke overens med slik Vår Herre har organisert menighetens liv. Det er slik jeg tenker om saken.

Han har tro på at folk vil endre syn etter hvert og tror de vinner fram til slutt.

– Det er en naturlig utvikling. ImF er blant mindretallet som fortsatt mener at det ikke er rom for kvinnelige eldste.

Ifølge Rossland er det flere i forsamlingen som har satt seg selv på sidelinjen.

Krevende

Runar Landro er forsamlingskonsulent og pastor i Fredheim Arena i Sandnes. Her fotografert på lederkonferansen til Indremisjonsforbundet i Straume Forum.

Hovedpastor Runar Landro vedgår at det er krevende når saken kommer opp gang på gang.

– Jeg prøver å holde en enkel distanse til at det er en sak som kommer opp gjennom det demokratiet vi ønsker å ha. Men jeg påvirkes jo av at saken fremmes igjen og igjen. Det gjør det ikke enklere å være leder, men vi ønsker ikke å ha det annerledes. Forsamlingen skal være medlemsstyrt, sier han, og legger til at Fredheim ledes primært av årsmøtevedtak.

– Det er der vår visjon og strategi vedtas, opplyser han.

Rundt fem år er gått siden saken var oppe sist gang. Om det skal skje en lovendring, må forslaget få to tredels flertall i årsmøtet. I begge de tidligere avstemningene fikk det ikke det nødvendige flertallet.

– Hvor stort engasjement er det rundt denne saken?

– Det er sterkere enn i en del andre saker. De rundene vi har hatt tidligere har ikke vært uproblematiske. Det kan være krevende mens det pågår, men i mellomfasene er det fred i huset.

Det er rundt 15 år siden Fredheim fikk et eldsteråd, som ifølge Landro er avgjørende viktig å ha på plass.

– Det er de som ivaretar de lange linjene og som har et lærevern. Jeg mener det er på høy tid at vi organiserer oss på en mer tjenlig måte i ImF. Samtidig må det sies at et eldsteråd ikke er noen garanti for det åndelige livet. Men når det fungerer etter sin bibelske hensikt, er et eldsteråd avgjørende for en forsamlings trivsel og vekst, sier han.

Felles forståelse

I fjor høst ble det etablert en skriftelig, felles forståelse mellom Emblem bedehusforsamling og Sunnmøre krets, som ikke deler forsamlingens syn i saken om kvinnelig eldste.

I dokumentet står det blant annet at begge partene anerkjenner at det i dette spørsmålet er rom for å komme til ulike konklusjoner angående kvinners eldstetjeneste.

I sine lover har forsamlingen nedfelt at ImF Sunnmøre og ImF har tilsynsansvar for Emblem. I dokumentet står det at eldsterådet minimum en gang i året skal ha et møte med hyrderådet i ImF Sunnmøre. Hyrderådet har som oppgave å se til at det er sunn lære som formidles og brukes i teologiske og etiske spørsmål.

Kretsleder Johan Halsne sier at hensikten med dokumentet er at Emblem og kretsen skal kunne leve i tillit til hverandre på en sunn og god måte, trass i ulike syn.

– Det er en utfordring i enhver krets når lokalforeninger gjør vedtak på tvers av det organisasjonen står for. I slike situasjoner kan det være nærliggende å beskylde hverandre for å være enten liberal eller ha manglende bibeltillit.

Bygger på Bibelen

Halsne tror det er avgjørende at man da har en uttalt forståelse av at begge parter bygger sitt synspunkt på Bibelen.

– Hvis den ene parten skal leve med en opplevelse av at de er «feil» i forhold til den andre, er det uholdbart.

– Du er selv for at kvinner kan sitte i eldsteråd. Kunne et slikt dokument vært skrevet i et tilfelle der kretsleder er imot?

– Som kretsleder og ansatt i ImF må jeg være lojal til enhver tid mot det sittende kretsstyret. De eneste gangene jeg flagger mitt syn er når jeg blir bedt om å gjøre det, som på medlemsmøtet til Fredheim Arena. Da skjer det i forståelse med arbeidsgiver. Jeg ønsker ikke å føre en kamp for å tvinge dette gjennom, men jeg tror vi må være ærlige i den situasjonen vi er i nå.

– For tregt

Generalsekretær Erik Furnes hadde studiepermisjon da Dagen formidlet nyheten om Emblem bedehusforsamling. Han skulle blant annet jobbe med spørsmål knyttet til eldsteråd.

Drøyt ett år senere har ImF ikke kommet særlig lenger i denne saken.

Furnes skulle gjerne sett at så hadde skjedd, men situasjonen med pandemien det siste året har gjort at flere ting har blitt satt på vent.

– Noen synes nok at dette går for tregt, men våre kretsledere mener at det ikke er et poeng å forhaste seg. De mener det er fornuftig å bruke tid til å studere og å be om veiledning.

Snart skal ImF presentere en undervisningsserie der de kommer til å gå i dybden av aktuelle bibeltekster der de redegjør for hvordan de forstår spørsmålet. I tillegg vil det bli invitert til samtaler for de som trenger det.

Gå i dybden

– Vi laget et dokument i 2014, som var en veiledning om menn og kvinners tjeneste,

Det var et forsøk på å kommunisere bedre, men vi registrerer at det fortsatt er et ønske om å gå mer i dybden av tekster. Det skal vi gjøre i denne videoserien som vil bli lagt ut om en tid, opplyser Furnes.

Forrige onsdag var temaet om kvinnelig eldste oppe i et møte med ledere for de ulike kretsene. Det vil også bli diskutert på ledersamlinger i tiden fremover.

Det vanskelige punktet, ifølge Furnes, er ikke erkjennelsen av at det fins ulike syn i organisasjonen, men om det lar seg gjøre å etablere ulike praksiser.

Powered by Labrador CMS