En ny undersøkelse har spurt mennesker verden over om deres forhold til Gud, bønn og religion. Her er en kvinne avbildet i bønn da kirkene åpnet etter koronanedstengningen på Haiti for noen uker siden.

Kan man ha god moral uten å tro på Gud?

Det mener nesten halvparten av verdens befolkning, ifølge en ny undersøkelse.

Publisert Sist oppdatert

I går ble rapporten The Global God Divide offentliggjort. Rapporten tar for seg spørsmål som: «Er det nødvendig å tro på Gud for å være moralsk eller ha gode verdier?», «Hvor viktig er Gud i livet ditt?» og «Hvor viktig er bønn i livet ditt?».

Rapporten kommer fra det anerkjente forskningssenteret Pew Research som holder til i Washington, D. C. i USA. De har samlet svar fra mer enn 38 000 mennesker i 34 forskjellige land over hele verden. Norge er ikke med i studien, men det er blant annet Sverige, Israel og USA, samt land fra alle verdensdeler.

45 prosent: gudstro nødvendig

I rapporten kommer det frem at 45 prosent av verdens befolkning svarer ja på om det er nødvendig å tro på Gud for å være moralsk og ha gode verdier, men det er svært store geografiske forskjeller. I de vesteuropeiske landene i undersøkelsen har 22 prosent denne holdningen, mens i Filippinene og Indonesia er tallet hele 96 prosent.

På verdensbasis svarer 61 prosent at Gud spiller en viktig rolle i livet deres, 53 prosent at bønn spiller en viktig rolle i livet deres og 62 prosent at religion er viktig i livet deres.

– Sverige mest sekularisert i verden

Han mener at dersom Norge hadde vært med i undersøkelsen, ville svarene lignet på de svenske funnene.

RELIGIONSFORSKNING: Professor Harald Hegstad er ikke overrasket over funnene i undersøkelsen. Her avbildet på et kirkemøte i 2017.

– Sverige kommer ofte øverst i verden når man måler sekularisering i et land, og Norge kommer rett bak. Mest sannsynlig ville norske svar vist at få nordmenn mener gudstro er nødvendig for god moral.

Han forklarer at kristne i Norge kjenner mange ikke-troende, noe som gjør at de fleste ser at ikke-troende har tilsvarende evne til moral som troende. Hegstad mener spørsmålet i seg selv ikke er en så god indikator på religiøsitet, spesielt sett fra et norsk perspektiv.

– I enhver undersøkelse får man svar på det man spør om. I USA brukes personlig religiøsitet ofte som mål på landets religiøsitet, og denne undersøkelsen kommer fra USA. Dette gjenspeiles i spørsmål som «Hvor viktig er Gud i livet ditt?».

I USA er det høy andel personlig troende sammenlignet med hvor mange som er medlemmer i en kirke, mens det i skandinavia er motsatt. Over halvparten av befolkningen er medlem i en kirke, mens færre anser seg som personlig troende. Dermed vil spørsmål rettet mot personlig tro gi mindre utslag her enn om man hadde stilt spørsmål om institusjonelle eller rituelle aspekter ved religiøsitet.

Sovjetlandene mer religiøse enn før

Noe han finner interessant i undersøkelsen er at forskere tidligere antok at sekularisering så ut på en spesifikk måte, slik at land som ble mer moderne, også ble mer sekulariserte. Nå ser man, blant annet i den nye rapporten fra Pew Research, at det ikke nødvendigvis er slik.

– For eksempel ser sekulariseringen veldig annerledes ut i USA sammenlignet med Vest-Europa, og Canada ligger i mellom. Og i de tidligere sovjetiske landene Russland og Ukraina ser man at religion har blitt viktigere etter kommunismens fall, sier Hegstad.

De tidligere sovjetlandenes økte religiøsitet tolker han som en reaksjon på Sovjetunionens hardhendte ateistiske propaganda, samt at religion er tett koblet til nasjonalisme i disse landene.

– Dette viser hvor annerledes modernisering og sekularisering kan arte seg, og også hvor viktige historiske faktorer er i det enkelte land. Man må være forsiktig med å generalisere slike funn uten å ta disse faktorene i betraktning, sier Hegstad.

Inntekt og utdanning påvirker

Undersøkelsen viser også at svarene på om gudstro er nødvendig for god moral er avhengig av landets BNP (bruttonasjonalprodukt, brukes gjerne som mål på velstand i en stat). Rapporten viser at i rike land mener få at gudstro er en forutsetning for å være moralsk, mens det motsatte gjelder for fattige land.

Det samme sees for individer med henholdsvis inntekt og utdanning. Jo høyere inntekt og utdanning, jo mindre sjanse for å mene at gudstro er nødvendig for moral. (Inntekt og utdanning henger tett sammen.)

Individer som er på høyresiden ideologisk mener i større grad gudstro er nødvendig for moralitet. Dette gjelder spesielt for Israel, Hellas, USA og Argentina. Det motsatte gjelder kun for Slovakia, hvor det er flere på venstresiden som deler denne oppfatningen.

Rapporten finner også at yngre mennesker jevnt over er mindre religiøse enn eldre.

Undersøkelse om gudstro i verden

Svarene kommer fra 38 426 mennesker i 34 land i alle verdensdeler.

Rapporten kommer fra forskningssenteret Pew Research i USA.

Undersøkelsen ble gjennomført fra mai til oktober 2019. Funnene ble publisert i går.

Land som Sverige, USA og Israel er med i undersøkelsen. Norge er ikke med.

Powered by Labrador CMS