– Kan nesten bli en teologisk konspirasjonsteori

Ungdom i Oppdrag-leder Andreas Nordli er enig i deler av kritikken mot ytterliggående karismatikk, men advarer mot å angripe en stråmann.

Publisert Sist oppdatert

I lørdagsavisen var førsteamanuensis Arne Helge Teigen ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole intervjuet om endetidsforståelsen til forkynnere som plasseres i det som kalles New Apostolic Reformation (NAR).

– Det bærende motivet er at NAR-bevegelsens tilhengere skal opprette Guds rike, som politisk og overnaturlig størrelse, i allianse med et rekristnet og sterkt USA, sa Teigen.

– Ikke et nettverk

Ungdom i Oppdrag-leder Andreas Nordli poengterer at han i substans er enig i deler av Teigens kritikk.

– Problemet er at det er ingenting som heter NAR. Det kan nesten bli en teologisk konspirasjonsteori, sier Nordli.

World Christian Database oppgir at 36 millioner amerikanere tilhører NAR-miljøer.

– Hva mener du med at NAR ikke finnes?

– Det at kristne ledere kjenner hverandre, betyr ikke at det har et nettverk er en definert størrelse eller bevegelse, sier Nordli.

Han mener man må vurdere de forskjellige forkynnerne hver for seg og ikke sette dem på samme formel.

Fjerner paradoks

– Men har ikke de som Teigen nevner, noen fellestrekk?

– Jo, det finnes enkelte fellestrekk.

– Og hva er disse?

– Hos enkelte gjelder det synet på Guds rike, der man tradisjonelt tenker at Guds rike har kommet, men ennå ikke er fullendt. Dette paradokset finnes ikke hos enkelte pinsekarismatiske forkynnere i USA. Dette får blant annet utslag i synet på helbredelse, svarer Nordli.

Unngår «fjell»

Nordli peker også på forståelsen av «De sju fjell». Det er samfunnsområder som blant annet utdanning, myndigheter og media der man tenker at kristne skal søke innflytelse.

Det blir hevdet at dette begrepet føres tilbake til Ungdom i Oppdrags grunnlegger Loren Cunningham og Campus Crusade for Christs grunnlegger Bill Bright.

Disse to opplevde å få en visjon om kristen innflytelse på ulike samfunnsområder, som Jesu lignelse om surdeigen, uavhengig av hverandre i 1975.

– Cunningham har vært bevisst på ikke å bruke begrepet «fjell» fordi det kan indikere at man kirken skal regjere over andre, ovenfra og ned, sier Nordli.

– Tjene nedenfra

Han mener dette kan framstå som en samfunnsvisjon og teokratisk modell som ikke stemmer med Loren Cunninghams tenkning.

– Det er fjernt fra det Cunningham har tenkt at kirken skal ta over samfunnet. Vi må ikke blande regimentene. Kirken er kalt til å tjene nedenfra, ikke regjere ovenfra.

– Men hva mener du har gått galt hos dem Teigen siterer?

ADVARER: Førsteamanuensis Arne Helge Teigen ved Fjellhaug Internasjonale Høgskole ser grunn til å advare mot utviklingen i amerikansk karismatikk.

Trump-kritisk

Teigen påpeker at flere av forkynnerne han siterer, så Donald Trump som salvet av Gud til å være USAs president.

Nordli understreker at han selv ikke kunne tenke seg å stemme på Trump, men legger til at han har vært nok i Amerika til å vite at de politiske perspektivene er svært annerledes der.

– At de noen har profetert om at Trump ville bli gjenvalgt som president, er åpenbart profetier på avveie, for å si det forsiktig.

– Men noen vil si at nettopp slike profetier viser at det i en del miljøer er blitt mye usunt når det gjelder profetier?

– Det er jeg enig i. All profeti skal prøves på Guds ord og på vurderes etter frukten.

– Overdriver innflytelse

– Men blir det ikke veldig mye for den enkelte kristne å ta stilling til hvordan man skal vurdere den enkelte karismatiske forkynner i USA?

– Jo, men vi behøver ikke nødvendigvis vite hva alle karismatiske forkynnere i USA til enhver tid sier. I norsk kristenliv tror jeg ikke disse tankene har stor innflytelse.

Arne Helge Teigen sa at han mener NAR-bevegelsen er i ferd med å endre kristenheten i verden.

– Jeg tror han overvurderer påvirkningskraften flere av disse forkynnerne har i Norge og Europa, sier Nordli.

Pirret nysgjerrighet

I Ungdom i Oppdrag er det sjelden han støter på dette, også internasjonalt i organisasjonen.

– Jeg oppfordrer Teigen til heller å bruke mer tid til å forkynne det han mener er rett, for det vil ha større påvirkningskraft, sier Nordli.

Han viser til hvordan han selv som tenåring opplevde seminarer med sterke advarsler mot det som ble kalt herlighetsteologi. Resultatet ble at nysgjerrigheten ble pirret og at han i smug leste forfatterne han ble advart mot.

– Jeg tror man gjør seg selv en bjørnetjeneste med å bruke mest krefter på å advare, selv om man selvfølgelig også skal advare, men det kan bli for mye advarsler og for lite forkynnelse av hva man selv tror.

Stemplet som vranglærer

Sterke advarsler kan ut fra Nordlis erfaring ha flere utilsiktede effekter.

– Før jeg selv skulle tale på et ungdomsmøte et sted i bedehusland for litt siden, ble det advart mot meg som forkynner fordi jeg visstnok var NAR-teolog. Jeg ble tillagt meninger jeg ikke har og fikk eposter der det ble hevdet at jeg førte mennesker i fortapelsen og er en vranglærer, sier Nordli.

– Å bli kalt vranglærer lever jeg for så vidt godt med, men det er litt kjedelig å måtte forsvare seg mot ting jeg hverken tenkt eller sagt og tatt til inntekt for et syn jeg ikke står for, bare fordi noen har assosiert meg med en håndfull amerikanske forkynnere.

– Alvorlig anklage

Han reagerer også på at Leif Jacobsen i lørdagens Dagen sa at det er på tide å rope et kraftig varsko når man «åpner for at de åndelige lederne og det som ikke profeteres ikke lenger trenger å prøves på Skriften».

– Mitt spørsmål er hvor han har det fra. Jeg lurer på hvilke sentrale amerikanske kirkeledere som har sagt dette. Det er en alvorlig anklage. Når det står i en sammenheng der det i samme artikkel assosieres med Ungdom og Oppdrag og IMI-kirken, fører det til at disse stigmatiseres, sier Nordli.

New Apostolic Reformation

Begrep lansert av teologiprofessor C. Peter Wagner som døde i 2016.

Blir brukt som samlebetegnelse for en strømning innenfor karismatisk kristendom, men er ingen objektivt definert bevegelse. Blir også kalt Independent Network Christianity.

Powered by Labrador CMS