SVARER LIKT: Gard Realf Sandaker-Nielsen, til venstre, og Jørgen Foss står begge på Åpen Folkekirkes liste i Oslo. De sier kort svarfrist gjorde at noen av presentasjonene til kandidatene er identiske.

Kandidater svarte likt, skylder på ferieavvikling

I presentasjonen over noen av ­kandidatene til valget i Oslo bispedømme, har flere av Åpen Folkekirkes kandidater identiske svar.

Publisert Sist oppdatert

«Jeg vil bidra til en åpen og inkluderende folkekirke, der hele bredden av medlemmer kan føle at de hører til». Slik starter egenpresentasjonen til fire av kandidatene på Åpen Folkekirkes liste ved kirkevalget i Oslo. Resten av den korte presentasjonen er også helt identisk.

Gard Realf Sandaker-Nielsen, nummer to på listen, forklarer det hele med korte frister.

– Prosessen og tidsfristen fra administrasjonen var så kort. Dette ble sendt i ferien. Samtidig er det en måte å synliggjøre at dette er én liste.

– Men ser det litt rart ut?

– Ja, det ser litt rart ut. Men vi er én liste, vi stiller på én plattform. Våre egne meninger er ikke så viktige.

Ikke en-saks

Jørgen Foss er en av de fire på listen som har fått «standardisert presentasjon». Han hadde ikke sett presentasjonsheftet før han kom på pressekonferansen torsdag. Det er første gang han stiller til kirkevalg. Han bedyrer at Åpen Folkekirke har mye intern debatt, også utover vigselssaken.

– Det er mye diskusjoner internt. Men denne saken er den viktigste for oss.

Personvalg

På nominasjonskomiteens liste har alle svart personlig. Harald Hegstad er førstekandidat på den listen, og gir Åpen Folkekirke rett i at de kan ha fått andre frister.

– Vår liste ble satt opp tidligere, den er laget av nominasjonskomiteen. Alle kandidatene sendte inn svar i forbindelse med nominasjonen. Men Åpen Folkekirke hadde ikke en slik prosess internt.

Han mener likevel at den like besvaringen sier noe om forskjell i profiler.

– Åpen Folkekirke har gjort lite for å profilere kandidatene. Mye av frontingen ut har vært gjort av leder Sturla Stålsett, som selv ikke er kandidat. Det forsterker inntrykket av at Åpen Folkekirke er en ensaksaksjon, at de ikke presenterer sine kandidater.

Hegstad peker på at kirkevalget er et personvalg.

– Det er personer som velges. Og når alternativene er så lite presentert er det jo avgjørende hvem de forskjellige personene er. Det får velgerne vite lite om, sier han.

Samfunnshus

Jørgen Foss stiller også til valg for Arbeiderpartiet i årets kommune- og fylkestingsvalg. Han er daglig leder i Norges Handikapforbund og sitter i menighetsrådet i Sagene og Iladalen menighet. Han mener kirken har en viktig plass i samfunnet. Han sier han vil ha en kirke som har plass til alle.

– Kirken må bli flinkere til utvikling. Kirkene må ha åpne dører. Lokalsamfunn må bruke kirkene som det samfunnshuset det er.

– Hvordan definerer du din egen tro, Foss?

– Jeg renner ikke ned kirkedørene klokken 11. hver søndag. Det å bare kunne sette seg ned i en kirke, ha ro med meg og Gud, det gir meg energi. Jeg tror på en gud, men tror ikke på et helvete. Jeg tror på noe som er nær meg. Jeg er stolt av å kalle meg kristen, sier han.

– Nå vil kanskje folk oppleve meg som sprøyte gal, fortsetter han og ler høyt.

– Jeg er en hverdagskristen, opptatt av det store fellesskapet. Den varmen vil jeg at flere skal få erfare, spesielt blant de unge.

Kirkevalget

Valg til landets 1.235 menighetsråd og valg til landets 11 bispedømmeråd.

Kirkevalget holdes samtidig med valg til fylkesting og kommunestyrer 13. og 14. september 2015.

Til menighetsrådene skal det samlet velges i underkant av 8.000 medlemmer.

Den endelige sammensetningen av Kirkemøtet er ikke klar før desember. Dette grunnet indirekte valg av 12 representanter.
Powered by Labrador CMS