Kårbø ber Ap øve seg på å forstå KrF
En test på om Ap forstår KrF. Slik omtaler fylkesleder Pål Kårbø Aps homoangrep på ordførerkandidat Marita Moltu.
– Jeg tror løsningen er å vise respekt for hverandre. Dette er en liten test på om man forstår KrF som politisk parti, sier Pål Kårbø, fylkesleder i Hordaland KrF og påtroppende fylkesvaraordfører.
Han sikter til det store mediepresset de siste dagene rundt Bergen KrFs ordførerkandidat Marita Moltus syn på homofilt samliv.
«Marita Moltu mener homofili strider mot Bibelen» stod det på fremsiden av Bergensavisen torsdag, sammen med tittelen om at hun vil bli Bergens neste ordfører.
Det har ikke Arbeiderpartiets homonettverk noe til overs for.
– Det er umulig for oss å støtte en ordfører fra noe parti som mener at homofili er synd. En ordfører skal være en samlende person for hele byens befolkning, sier Jon Reidar Øyan, leder i Aps homonettverk, til Bergensavisen.
Krever klart svar
I saken får hun spørsmål om homofili er synd eller om det kan helbredes ved bønn. Hun svarer at hun er politiker og ikke teolog. I tillegg ble hun utfordret på om hun vil vie homofile, dersom et forslag til ny kommunereform gir ordføreren vielsesrett.
Lederen i Landsforeningen for lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LLH) i Bergen, Daniel Mekki, krever at Arbeiderpartiets listetopp Harald Schjelderup griper inn.
– Harald Schjelderup må sette foten ned og kreve en klargjøring fra Marita Moltu om hennes syn på homofile, sa Mekki til NRK.
Han mener Moltu forfekter et syn på familier og mennesker som ikke er verdig en ordfører. Schjelderup avviser at Moltus homofili-syn har noe å si for om de kan samarbeide.
– Marita Moltu og jeg har ulike syn på en del saker, men det er ikke til hinder for vårt samarbeid, sier han til Nettavisen.
LES: Bergensordføreren siktet for korrupsjon
– Test for Ap
Fylkesleder Pål Kårbø anmoder nå alle parter om å ta en pust i bakken.
– Et TV2-intervju genererte dette, og så prøver Marita å ta det ned på best mulig måte, med at vi skiller mellom hva som er teologi og politikk. Da synes jeg at man skal godta den presiseringen, sier han til Dagen.
Kårbø forstår at spørsmålet om syn på homofili er interessant og provoserende for noen, men mener at Moltu ville ha håndtert dette «etter de forventninger som gjelder for en ordførers rolle.»
– Det synes jeg de skal vise respekt for. Jeg vil si at dette er et teologisk spørsmål, og KrF er et politisk parti.
På fylkesnivå skal KrF nå samarbeide med Senterpartiet, Ap og få valgteknisk støtte fra SV.
– Du er selv åpen for å samarbeide med Arbeiderpartiet. Blir interessen for det kjøligere med slike utspill?
– Jeg tror løsningen er å vise respekt for hverandre. Dette er en liten test på om man forstår KrF som politisk parti. Det er en interessant diskusjon i et større perspektiv.
Gay Pride
– Trengs det en avklaring fra Ap sentralt i dette spørsmålet?
– Jeg tror vi alle skal være kloke og gi fred til dem som sitter og forhandler. Jeg har ikke behov for å kreve mer avklaring. Hvis vi vil ha gode politiske løsninger, må vi gi alle arbeidsro.
Han trekker paralleller til debatten om at Oslo kan få en muslimsk ordfører i Miljøpartiet De Grønnes Shoaib Sultan.
Kårbø minner om at det er trosfrihet i Norge.
– Det må vi ikke glemme. Når vi snakker om toleranse, forventer jeg toleranse alle veier.
– Er det greit eller problematisk om en KrF-ordfører blir med i Gay Pride-paraden i Bergen?
– Jeg har ikke lyst til å spekulere mye i det, men er du en ordfører for alle, forplikter det å være ordfører for alle.
LES: En gavepakke til ytre høyre
Verdikrasjer
Han råder Ap til å gå til KrFs verdigrunnlag dersom de er i tvil om hva KrF står for. Verdigrunnlaget er «hentet fra Bibelen, den kristne kulturarven og grunnleggende menneskerettigheter og har sin forankring i det kristne menneskesynet, nestekjærligheten og forvalteransvaret».
Kårbø opplever at Høyre og Fremskrittspartiet over tid har forstått KrF som politisk parti.
– Jeg vil oppfordre Ap til å øve seg på å gi den samme forståelsen. Det er der nøkkelen ligger nå. Så må vi øve oss på å være tydelige på hva som er politikk og hva som er teologi.
– Er det fortsatt like aktuelt å samarbeide?
– Ja. Jeg oppfatter saken som en potensiell snublestein, men det er stor vilje til å prøve å løse den, sier fylkeslederen.
– Hvordan skal KrF møte verdikrasjer med Ap når partiene skal samarbeide lokalt og kanskje på sikt nasjonalt?
– Vi må vise raushet og respekt overfor hverandre.
Ikke diskriminere
Moltu satt opptatt i sonderingsmøter med Arbeiderpartiet i Bergen i går, men svarer Dagen på tekstmeldinger. Hun er opptatt av å møte alle mennesker med respekt og toleranse.
– Bedømmelsen av hva som er synd og ikke synd tilhører ikke ordførerrollen. Heller ikke politikerrollen. Vi har et demokrati med folkestyre, rettsstat og ytringsfrihet, ikke prestedømme. Ordførerrollen er en ombudsrolle som skal påse at ingen diskrimineres, uansett legning, kjønn eller etnisitet, og at Norges lover holdes. Det er utrolig viktig for meg.
Moltu avviser at utspillene fra Aps homonettverk påvirker samarbeidet i Bergen.
– Dersom jeg blir ordfører vil jeg være en inkluderende ordfører for hele Bergens befolkning, jeg vil utføre vigsel av likekjønnede par dersom vigselsrett blir tillagt ordførerrollen i Bergen, og stå på for LHBT-rettigheter i tråd med det som måtte bli byrådets plattform, skriver Moltu.