INGEN ANGER: Oslo-biskop Kari Veiteberg understreker at hun ikke angrer og omtaler det siste året som «en lang hyttetur».

Kari Veiteberg flytter ut av minihus etter ett år

– To personer på 20 kvadratmeter har sine utfordringer, medgir Oslo-biskopen.

Publisert Sist oppdatert

På Romsås i Oslo, bak kirken helt ytterst mot skogkanten, tok Kari Veiteberg imot Dagens journalist i sitt nye minihus.

Det var i september i fjor.

Oslo-biskopen hadde akkurat flyttet fra en leiligheten i Oslo sentrum til et minihus på 22 kvadratmeter på kanten av Lillomarka i Oslos nordøstlige hjørne.

To personer på 20 kvadrat

Ett år senere melder lokalavisen Akers Avis Groruddalen at Veiteberg gjør retrett til boligen nær fornemme Sørenga Bad.

– Jeg skal innrømme at to personer på 20 kvadratmeter har sine utfordringer, men det gikk helt fint. Det ble også litt mer å ordne i begynnelsen enn hva vi hadde tenkt på. Men det var mer «tekniske greier». Vann, avløp og slikt. Men totalt sett en spennende og flott opplevelse.

TRANGT: – Jeg skal innrømme at to personer på 20 kvadratmeter har sine utfordringer, men det gikk helt fint, sier Kari Veiteberg.

Biskopen medgir at særlig klær har det vært vanskelig å finne plass til i minihuset.

Likevel angrer hun ikke og omtaler siste året som «en lang hyttetur.

Lange minipauser

I løpet av det siste året har ekteparet Veiteberg unte seg flere lengre pauser fra trange omgivelser på Oslos østkant.

I fjor vinter reiste ekteparet på et tre måneders langt opphold i Taizékommuniteten i Frankrike. Senere fartet de også på turer til Spania og Betlehem, før de på vårparten returnerte for å fortsette livet i minihuset i Groruddalen.

Oppgjør mot høye priser

Å flytte i minihus har ikke bare vært en lang hyttetur.

Både et budskap og et oppgjør lå bak.

OPPGJØR MED BOLIGPRISER: Kari Veiteberg melder til politikere og myndigheter at det bør legges mer til rette for midlertidige botomter.

Mangel på tjenestebolig for Oslo-biskopen og høye boligpriser, samt tanken om å «ta en for laget» sett i lys av høye boligpriser, ledet ekteparet til minihuset.

– Det med å ta en for laget var for å påpeke overfor politikere og myndigheter at det bør legges mer til rette for midlertidige botomter, som for øvrig er mye mer vanlig i andre land. Da vil det også være mulig for unge mennesker på boligjakt å få et midlertidig sted å bo. Vi vet samtidig hvor vanskelig det generelt er å få en «startfot» innenfor markedet med de som nevnt høye prisene som råder, sier hun til Akers Avis Groruddalen.

Forbruksbevissthet

Miljø og bærekraft er også viktige motiver for biskopen.

– Vi står overfor en fremtid der vi alle må være bevisste på hva vi forbruker. Å leve på en litt annen måte over tid gjør at man skjønner hvor mye man bruker og hvor mye man egentlig ikke trenger.

Powered by Labrador CMS