Kartlegger norske muslimers syn på jøder

HL-senteret i Oslo er snart ferdig med sin nye undersøkelse om ulike minoriteter i Norge. Den vil blant annet gi svar på muslimers syn på jøder, og hva befolkningen mener om muslimer.

Publisert Sist oppdatert

– Den nye befolknings- og minoritetsundersøkelsen blir publisert i begynnelsen av desember, forteller koordinator Vibeke Moe ved HL-senteret I Oslo til Dagen.

Markedsanalysebyrået Kantar TNS (tidligere TNS Gallup) har innhentet 1.575 besvarelser fra et tversnitt av den norske befolkning. I tillegg har de stilt de samme spørsmålene til to utvalg med 586 muslimske og 170 jødiske respondenter.

Endring i holdninger

Prosjektleder er Christhard Hoffmann. Han er professor ved Universitetet i Bergen og seniorforsker ved HL-senteret. Hoffmann holder nå på med å skrive konklusjonene i undersøkelsen, men kan ikke røpe noen av funnene nå.

– Det er viktig å finne ut om det har skjedd en endring i holdningene til jøder og andre minoriteter i Norge siden forrige undersøkelse i 2012, sier Hoffmann til Dagen.

Han legger til at det også har vært aktuelt å se nærmere på nordmenns syn på muslimer.

– De er jo den største gruppen blant minoritetene, og vi ønsker derfor å finne ut hva nordmenn tenker om den muslimske befolkningen, sier Hoffmann.

– I tillegg har vi laget en minoritetsstudie der vi spør hva jøder og muslimer mener om hverandre, og hvilke erfaringer de har som religiøse minoriteter. Dette vil gi oss et bedre grunnlag enn tidligere for å si noe om hva disse befolkningsgruppene selv mener, sier forskeren.

Oppsiktsvekkende funn

Vibeke Moe, som er stipendiat og prosjektkoordinator ved HL-Senteret, påpeker det vil være mulig å se utvikling i holdninger over tid når man gjentar den samme undersøkelsen som ble utført i 2012.

Det var flere oppsiktsvekkende funn i undersøkelsen «Antisemittisme i Norge? Den norske befolkningens holdninger til jøder og andre minoriteter» som kom for fem år siden.

Den viste blant annet at 12,5 prosent av befolkningen har fordommer mot jøder. 19 prosent sa seg enige i at «verdens jøder arbeidet i det skjulte for å fremme jødiske interesser». Dessuten mente 26 prosent av norske folk at «jøder ser på seg selv som bedre enn andre».

Skyting mot synagoge

Undersøkelsen fortalte også at 9,7 prosent av befolkningen viste antipati mot jøder, mens 8 prosent ikke ville ha jøder som naboer eller venner.

4 prosent svarte at de på bakgrunn av Israels behandling av palestinerne kunne forsvare skuddene mot synagogen i Oslo i 2006. Dette betyr at anslagsvis 150.000 nordmenn støttet denne ugjerningen.

Distanse til muslimer

Vibeke Moe peker også på at resultatene fra 2012 viste betydelig sosial distanse til muslimer. Den nye undersøkelsen inneholder derfor en utvidet del om holdninger til muslimer.

– I tillegg til å dekke de samme temaene som den norske befolkning tok stilling til, går minoritetsundersøkelsen i dybden om relasjoner mellom muslimer og jøder, samt om erfaringer som minoritetene har med å leve i Norge. Det er også foretatt gruppeintervjuer med jøder og muslimer, sier koordinatoren for undersøkelsen.

Spent forstander

Ervin Kohn er talsmann for norske jøder og forstander for Det Mosaiske Trossamfund i Oslo. Han ser fram til å få en ny undersøkelse om blant annet antisemittismen i Norge.

– Jeg er mest spent på hva som kommer fram fra rundspørringen i det muslimske miljø om deres forhold til jøder. Det er første gang vi får konkrete opplysninger om dette i Norge, sier Kohn til Dagen.

Han viser også til at dette er den første undersøkelsen etter den forrige i 2012 om antisemittismen her i landet.

– Tidligere har vi bare hatt en følelse av utviklingen, men nå får vi konkrete tall om utvikingen på fem år. Det er mitt ønske at både debatt, omfang og tiltak er basert på fakta, sier Ervin Kohn.

Konkrete tall

Rådgiver Shoaib Sultan i Antirasistisk Senter er også spent på hva undersøkelsen vil avdekke om det norske folks holdning til muslimer og om hva jøder og muslimer mener om hverandre.

– Jeg ser fram til å få virkelige opplysninger, for det er sagt mye om dette uten at vi har hatt reelle kunnskaper. Når vi får konkrete tall, kan vi også få gjort noen med den aktuelle situasjonen, sier Sultan, som er spesialrådgiver på ekstremisme.

Powered by Labrador CMS