Kaster seg inn i kirkevalget

I høst kaster Sverigedemokratarnas Jimmie Åkesson seg inn i det svenske kirkevalget med 1.000 delegater på valg. Oase-prest Hans Weichbrodt advarer mot politikere i kirken.

Publisert Sist oppdatert

– Kirken blir ødelagt av politikk, sier Hans Weichbrodt, som er inspirator for den svenske Oasebevegelsen. Han besøkte nylig det norske Oase-sommerstevnet.

Som i Norge er det svenske Kyrkomötet kirkens høyeste organ. Men der norsk kirkepolitikk ved sist valg var preget av lister med et liberalt og konservativt syn på samlivsspørsmål, er det partipolitikken som råder grunnen i Sverige. 70 prosent av delegatene er innvalgt fra ulike politiske partier.

Unikt

Som konservativ karismatiker er den svenske presten vant til å være en minoritet i samlivsspørsmål og andre stridigheter som på samme måte som i Norge har preget den svenske kirken de siste tiårene. Men han er også bekymret for den partipolitiske dominansen i den tidligere svenske statskirken.

– Vi har en systemfeil i Sverige som er ganske unik. Alle kirker har problemer og den perfekte kirken vil vi først få med Jesu gjenkomst. Men i Sverige er det slik at partipolitikken styrer kirken innenfra.

Selv er han valgt inn til Kirkemøtet for det konservative nettverket «Frimodig kirke» som blant annet har som målsetting å avskaffe dagens system, der politiske partier stiller lister i kirkevalget.

– I Kirkemøtet ser man tydelig at partienes meninger er viktigere enn de klassiske kristne vurderingene, sier Weichbrodt.

Nylig gikk nylig statsminister Stefan Löfven fra partiet Socialdemokraterna ut og sa at han vil jobbe for at alle svenske prester skal tvinges til å vie homofile.

– Det er en helt absurd sammenblanding mellom kirke og politikk når vår statsminister ikke forstår at han ikke skal gi spesifikke anbefalinger til ulike trossamfunn, sier Weichbrodt.

Høyrepopulister

De sosialdemokratiske partienes dominans har ført til at det høyrepopulistiske partiet Sverigedemokratene (SD) nå stiller lister til høstens kirkevalg med mål om å «ta kirken tilbake».

I vår hadde partiet egen kirkevalgskonferanse hvor de utdannet ledende kandidater og utarbeidet en valgplattform. Til valget for fire år siden hadde de 160 kandidater. Til valget 17. september stiller de rundt 1000 kandidater. Målet er blant annet å stoppe det partileder Jimmy Åkesson omtaler som en «pågående venstreliberalisering av samfunnet», ifølge det svenske nyhetsbyrået TT.

– Går lei

Weichbrodt er skeptisk til at politiske parti skal ha en så sentral rolle i kirken.

– Av og til så kommer et politisk parti nærmere kristne vurderinger, men problemet blir i grunn det samme, ettersom man fortsatt er der som et politisk parti, sier Weichbrodt.

Han mener mange vanlige kirkegjengere i Sverige som har gått lei av de politiske partienes innflytelse. Slik det er i dag er en tredjedel av Kirkemøtets medlemmer innvalgt fra ikke-partipolitiske lister av ulikt slag.

– Jeg tror det blir vanskeligere og vanskeligere for sosialdemokratene å forklare selv sine egne velgere hvorfor de skal stemme på de politiske partiene i kirkevalget.

Han viser også til at flere partier ikke stiller til kirkevalget.

– Til slutt tror jeg også at det vil bli en majoritet i alle partier som vil gå vekk fra å stille partipolitiske lister.

Konsekvenser

Han mener kirkepolitikken får større konsekvenser enn bare det som foregår på Kirkemøtet, som på samme måte som i Norge er den svenske kirkens øverste organ.

– Det som var rett var å ta kirken ut fra staten, det som var feil var å beholde staten i kirken. Det viktigste er at kirken skal fungere innenfra og da er det vi ser en katastrofe ikke bare på riksplan men også i de ulike stiftene og lokale menighetene. Vi skal ha debatt og dynamikk i samfunnet, men politiske partier skal ikke styre kirken.

Hvilke konsekvenser får dette?

– Man stiller ikke spørsmål om hva som er en kristen vurdering eller hva det kristne synet er. Det fører for eksempel til at folk som gjør noe kontroversielt i verdens øyne kan opplevere at det blir vanskelig å bli vigslet til prestetjeneste eller å bli ansatt i en ny tjeneste.

– Mener du det norske systemet uten partipolitiske lister er bedre?

– Det er bedre når man ikke har partipolitikk som styrer, det gjelder uansett hvilken kirke vi snakker om.

Norsk debatt

Debatten om kirken har blitt for politisk har gått i flere år og er noe av grunnen til at flere partipolitisk uavhengige lister har fått økt antall mandater i det svenske Kyrkomötet. I sommer har det også gått en debatt i Norge om kirke og politikk, etter at Sverigedemokratene varslet en offensiv kirkevalgkamp i nabolandet.

I juni sa førsteamanensius Lars Laid Iversen at han tror det også kan være rom for høyrepopulister i den norske kirken. Han uttalte at en nasjonalt orientert folkekirke vil kunne appellere til mange av dem som er medlemmer av kirken, men ikke aktive kirkegjengere.

– Til nå har ideen om folkekirken vært åpen og liberal, men jeg ser et økende potensial for at den kobles opp mot nasjonal identitet. Folkekirkebegrepet kan bli mer populært på den nasjonalpopulistiske høyresiden, noe vi allerede ser tendenser til, sa Iversen.

I juli sa også filosof Lars Kolbeinstveit fra den høyreorienterte tankesmien Civita til Dagen at han mener kirken har blitt «for politisk».

– Jeg går gjerne i kirken for å høre at jeg er et dårlig menneske. Det er viktig at kirken snakker om synd. Men jeg vil at det skal komme fra Gud og ikke sammensauses med masse politikk, sa Kolbeinstveit.

Powered by Labrador CMS