Katolikk-topp vil slippe flere fram til nattverdbordet
Den siste måneden har temperaturen vært høy i Den katolske kirke i Tyskland etter at en kardinal har tatt til orde for oppmykning av nattverdsregler.
Kort oppsummert er spørsmålet om protestantiske ektefeller til katolikker kan få nattverd av en katolsk prest under noen omstendigheter. Ved første øyekast kan det fremstå som en filleting, men gjennomføringen av nattverden har vært kilde til store uenigheter mellom de kristne trosretningene.
Reglene om hvem som kan få nattverd hvor og når, har vært strengt praktisert av Den katolske kirke hvor nattverd i utgangspunktet bare kan gis til protestanter om det står om livet.
Eskalerende debatt
Debatten har pågått i flere år nå, men har tatt seg opp etter støtte fra Kardinal Marx av München og Freising som også er leder for bispemøtet i Tyskland. Kardinalene er kirkelige embetsmenn med rang rett under paven.
– Når noen er sultne og har tro, må de få tilgang til nattverden. Det må være vår lidenskap og det vil jeg ikke gi opp, sier Marx i følge Catholic News Agency.
– At kardinalen gir sin tilslutning til saken, gir den tyngde. Det gjør at saken ikke lett kan feies unna denne gangen, sier Peder Solberg. Han er katolikk og førstelektor i kirkehistorie på Norsk Lærerakademi.
Møter motstand
– Det er av stor betydning for oss å anerkjenne at den som sier «ja» til den virkelige tilstedeværelsen av Kristus i nattverden, bekrefter at Kristus virkelig er til stede, og dermed også sier «ja» til pavedømmet, Den katolske kirkens hierarkiske struktur, tilbedelsen av helgene og mye, mye mer, uttalte kardinal Woelki til Eternal Word Television Network.
Han refererer til Den katolske kirkes såkalte transsubstansiasjonslære om at nattverdsofferet faktisk blir Jesu kropp og legeme.
– Selvfølgelig skjønner jeg at dette kan medføre en viss utfordring og at folk kan oppfatte det som en type lidelse, særlig i tilfeller av ekteskap mellom personer med ulike trosretninger, at de ikke kan motta nattverden sammen, sier Woelki til kanalen.
Syv tyske biskoper under ledelse av kardinal Woelki ønsket at Vatikanets troskommisjon skulle vurdere saken, men denne sendte saken tilbake med beskjed om at de tyske biskopene måtte løse spørsmålet selv.
Nattverden
Nattverden har lenge vært et synlig punkt på skillet mellom de ulike kirkene. Både Den katolske og Den ortodokse kirke har strenge regler om hvem som kan motta nattverd, noe protestanter ikke kan.
Luther mente at Kristi legeme og blod virkelig er til stede i brødet og vinen, men uten at det skjer noen forvandling av elementenes substans. Den Katolske kirkes lære er at substansen (essensen) forandres selv om de ytre kvalitetene som utseende og smak er de samme.
Globalt spørsmål
Også kardinal Woelki mener at særtysk unntak er usannsynlig.
– Som Den katolske kirke må vi påpeke at vi er en del av den universelle Kirken. Det kan ikke være en tysk unntakstradisjon.
Tema i mange år
Nattverddebatten har vært et tema i Tyskland i mange år, men ikke blitt løftet så høyt som nå, forteller Peder Solberg.
– Hvor viktig er dette spørsmålet?
– Alt henger sammen med hvor alvorlig man tar nattverden. For mange er dette veldig seriøst.
Han medgir at det kan fremstå som en liten sak, men poengterer at problemstillingen ligger i bare det å diskutere endringer.
– Nattverden konstituerer Kirken som den er. Vi feirer den i enhet med biskopen og paven, og da er det viktig at den som tar i mot det vet hva den katolske nattverden representerer.
Unntak i Norge
Han forteller at den katolske kirke har en praksis for å lempe på nattverdsreglene i enkelte tilfeller, men at dette er snakk om pastorale unntak, som betyr at det er opp til den enkelte prests å bestemme når slike skal gis. I Tyskland vurderer man derimot et generelt unntak.
– Mange av de skarpeste kritikerne mener at man ikke kan lage detaljerte unntak, nettopp fordi det fjerner samvittighetsbelegget. Det paradoksale er at dette leder til en nedvurdering av samvittighetsinstituttet, sier Solberg.
Solberg forteller at katolske prester har gjort pastorale unntak i Norge gjennom historien, men at saken ikke har blitt løftet opp på et prinsipielt nivå.
– Det har handlet om en skjønnsvurdering fra den enkelte prest, så praksisen gar vært betinget av dennes meninger. Det er det man nå ønsker seg bort fra, sier han.
Verdslig innblanding
Saken ble ytterligere innviklet av at den tyske presidenten, Frank-Walter Steinmeier, involverte seg i diskusjonen under Katholikentag (Katolikkdagen):
– La oss søke veier for å uttrykke vår felles kristne tro gjennom å dele Det siste måltidet og kommunionen. Jeg er sikker på at tusenvis av kristne i ekteskap av blandede trosretninger håper på dette, sier han i følge Catholic News Agency.