Katolikkene blir med på The Send – men Den norske kirke ble ikke spurt
Tre store aktører ble aldri invitert med på det felleskristne arrangementet. – Den teologiske avstanden ble for stor, sier Andreas Nordli.
Når dagskonferansen The Send går av stabelen 25. juni er det i samarbeid med en rekke kristne ungdomsorganisasjoner. Denne våren ble det kjent at også Norges Unge Katolikker blir med i samarbeidet.
– Det er positivt at Ungdom i Oppdrag har klart å samle så mange kristne barne- og ungdomsorganisasjoner på tvers av trosretninger innenfor kristendommen, og på tvers av teologi, sier Stephen Trotter, generalsekretær i Norges Unge Katolikker til Dagen.
Han forteller at organisasjonen ønsker å samarbeide tettere med andre kristne organisasjoner.
– The Send har et karismatisk uttrykk, hva tenker du om det?
– Jeg tror det kan bli en positiv opplevelse. Den katolske kirke har en enorm bredde, hvor man faktisk også finner en del karismatiske uttrykk. Jeg synes det er positivt at man kan løfte fram det. Uten at man trenger å gå inn for teologien, for det er ikke katolsk teologi på The Send, legger Trotter til.
Ulikheten i teologi bekymrer ikke generalsekretæren. Han påpeker at Den katolske kirke i Norge ved flere anledninger har deltatt på økumeniske arrangementer i regi av Norges Kristne Råd.
– Det at man har en annen teologi, betyr ikke at man ikke kan snakke sammen, sier Trotter.
– Uttrykk for kristen enhet
Andreas Nordli, nasjonal leder for Ungdom i Oppdrag, er initiativtaker for The Send. Han mener Den katolske kirke er en naturlig samarbeidspartner for arrangementet.
– De er kristne, og de tror på Bibelen og misjon. Dette er et uttrykk for kristen enhet, sier Nordli til Dagen.
Han forklarer at organisasjonens størrelse gjorde at det tok tid før Ungdom i Oppdrag kom i kontakt med riktig instans. Derfor kom organisasjonen med i samarbeidet først denne våren.
– De kom med sent i prosessen og fikk ikke vært med fra begynnelsen av, men det er utrolig spennende at de blir med på oppløpssiden.
Derfor ble ikke Den norske kirke invitert
Nordli forteller at alle de store kristne barne- og ungdomsorganisasjonene ble invitert med i samarbeidet, med unntak av tre aktører: Den norske kirke, KFUK-KFUM og Metodistkirkens barne- og ungdomsforbund.
– Hva er grunnen til at dere ikke inviterte dem?
– Det er av respekt for dem. The Send er et arrangement som er spisset på misjon og evangelisering, og vi ønsker å respektere den faktiske teologiske forskjellen mellom disse tre og oss andre. Vi opplevde at avstanden ble for stor.
– Den teologiske avstanden til katolikkene er også betydelig. Hvorfor er disse annerledes?
– Vi opplever at den katolske kirke står nærmere oss i bibelsyn, noe som for eksempel får følge for hvordan man tenker om ekteskapet.
Han presiserer at flere lokale menigheter i Den norske kirke har uttrykt ønske om å delta på The Send. I tillegg er Indremisjonsforbundet, Misjonssambandet og Normisjon, som også er knyttet til Den norske kirke, med i samarbeidet.
Dagen har vært i kontakt med Kirkerådets kontor, som ikke ønsker å kommentere saken.
4000 solgte billetter
The Send vil foregå på Telenor Arena på Fornebu utenfor Oslo. Nordli anslår at de så langt har solgt mer enn 4000 billetter.
– Er dere fornøyd med billettsalget så langt?
– Vi har aldri gjort dette før, og synes det er vanskelig å vite hvor mange vi kan forvente. Derfor har vi ikke satt noen mål på antall deltakere, men vi vil samle så mange som mulig. Realistisk sett tror jeg vi vil havne et sted mellom 5.000 og 12.000, sier Nordli.
– Hvor mange billetter må dere selge for å gå rundt økonomisk?
– Vi må selge 16.000 for å gå i balanse. Dette er et stort underskuddsprosjekt for Ungdom i Oppdrag, og vi har budsjettert med millionunderskudd.
Billettene til The Send selges for 437,50 kr.
Nordli opplyser at kostnadene ved arrangementet i stor grad er knyttet til lyd, lys og scene, i tillegg til leie av Telenor Arena.
– Ingen av talerne eller lovsangslederne får honorar for å komme. Unntaket er enkelte av musikerne som får relativt beskjedne honorarer, sier Nordli.