Katolikker brukte millioner på å spore homofile prester
Etter at informasjonen var samlet inn, ble den delt med biskoper over hele USA.
Det er The Washington Post som skriver om saken som særlig har røtter til delstaten Colorado, sentralt i USA.
Den 20. juli 2021 trakk msgr. Jeffrey Burrill seg som generalsekretær for bispekonferansen i USA, som er det styrende organ for Den katolske kirke i USA.
Da hadde et katolsk nyhetsnettsted, «The Pillar», avslørt at den profilerte presten var aktiv på Grindr, en datingapp for homofile, biseksuelle og transpersoner. I tillegg kunne de avsløre at han frekventerte homobarer og en sauna for homofile.
Sporingen av homofile presters telefoner skapte overskrifter verden over, og kritikere kalte det for antihomo-overvåking. Men The Pillar skrev lite om hvor de hadde fått informasjonen om Burrills aktiviteter fra, annet enn at de baserte seg på kommersielt tilgjengelige app-data.
Nå kaster The Washington Post lys over hvem som sto bak.
Katolsk nettverk sto bak
Pilene peker i retning av den Denver-baserte gruppa Catholic Laity and Clergy for Renewal som drives av noen velstående katolske filantroper. Ifølge The Post har gruppen brukt mer enn 40 mill. kroner på å spore nettaktiviteten til en rekke katolske prester.
I tillegg til Grindr er Scruff, Growlr, Jack’d og OkCupid blant appene og nettstedene gruppene har fått informasjon fra. Ifølge avisen har gruppen kjøpt informasjonen fra tjenester som selger informasjon om brukere av apper ment for annonsørformål, og sjekket informasjonen opp mot stedstjenester. Dersom en bruker av Grindr samtidig har oppholdt seg mye ved en kirkelig arbeidsplass, har han med andre ord blitt flagget.
Når det gjelder Grindr skal informasjon fra 2018–2021 ha vært samlet inn om ulike prester.
– Som å spionere
Informasjonen har deretter blitt videreformidlet til prestenes overordnede, altså katolske biskoper. Ifølge skattepapirer var formålet bak prosjektet «å istandsette kirken til å fullføre sitt oppdrag» ved å gi biskopene «ressurser basert på bevis» som kan brukes for å identifisere svakheter ved presteutdannelsen.
To anonyme kilder sammenligner overfor The Post virksomheten med å spionere. De mener også at det er skadelig for forholdet mellom biskop og prest og at det representerer en forenklet tilnærming til moral som er ukatolsk.
Da en talsperson for Catholic Laity and Clergy for Renewal, Jayd Henricks, skjønte at den berømte avisen The Washington Post var på sporet valgte han å komme avisen i forkjøpet ved å skrive et innlegg som han fikk på trykk i tverrkirkelige «First Things».
– Apper designet for tilfeldig sex
Der skriver Henricks at gruppens aktiviteter ikke handler om å avdekke hvilke prester og prestestudenter som er homofile og heterofile.
«Disse appene er designet spesifikt for tilfeldige, anonyme sexmøter. Dette handler om oppførsel som skader alle som er involvert, og som står i motsetning til kirkens oppdrag», skriver han.
Ifølge Washington Post har Henricks rolle vært å gi biskopene stedsinformasjon fra appene, og deretter knytte dette til biskopenes kunnskap om konkrete prester og prestestudenter.
Henricks skriver på sin side at han bare delte informasjonen med en håndfull rektorer og biskoper, og at han ikke delte informasjonen ut offentlig. Dette for å kunne ha en ærlig og åpen samtale med kirkens ledere og beskytte privatlivet til de det gjaldt.
Var lovlig
Spørsmål om praksisen Catholic Laity and Clergy for Renewal har stått for er lovlig blir også nevnt i The Washington Posts artikkel.
Avisen slår fast at ingen lov forbyr salget av informasjon som gruppen har benyttet seg av. I tillegg har gruppen rådført seg med juridisk ekspertise nettopp for å holde seg innenfor relevante lovverk.