Alois Brodersen og hans medarbeidere i St. Paul katolske menigheten feirer til sammen 16 messer julaften og første juledag.

Katolsk korona-jul – spriter kirken 16 ganger på ett døgn

Nærmere 100.000 nordmenn planlegger å gå til gudstjeneste i en menighet utenfor Den norske kirke på julaften. For enkelte betyr det stor frivillig innsats og høyt forbruk av antibac. Andre dropper hele gudstjenesten.

Publisert Sist oppdatert

En undersøkelse InFact har gjort for Dagen viser at 21 prosent av den voksne norske befolkning planlegger å få med seg en gudstjeneste på julaften dette spesielle året. Gudstjenester på tv, radio og nett er inne i dette tallet.

Av de 21 prosentene som skal få med seg julegudstjeneste i år, sier 9,4 prosent at de ønsker i en annen kirke eller menighet enn Den norske kirke.

Dette tilsvarer litt over 78.000 voksne nordmenn. Medregnet barn og unge betyr det at 99.000 nordmenn planlegger å besøke frikirkelige eller katolske menigheter neste torsdag.

Mye sprit

I St. Paul katolske menighet i Bergen forsøker de å utnytte handlingsrommet maksimalt. Julaften blir det sju gudstjenester med plass til 50 på hver. I tillegg blir det tv-overføring til krypten under kirken, slik at flere av gudstjenestene kan nå 80 mennesker. Første juledag blir det hele ni gudstjenester.

Hender og kirkebenker skal sprites grundig i løpet av en hektisk jul med tilsammen 16 gudstjenester på to dager. Foto: NTB

– Vi har fire og fire frivillige som sørger for registrering og rengjøring etter hver gudstjeneste. Et stort apparat en og en svær jobb, men det sier litt om hvor mye det betyr for oss katolikker å feire messe. Når statsminister og helseminister foreslår kirkevandring i stedet for messefeiring, sier det litt om hvor lite de forstår av gudstjenestens betydning i de troendes liv, sier sogneprest Alois Brodersen.

– Antallet gudstjenester er det samme som en vanlig jul. Det spesielle er at vi når så få og alt arbeidet med hver gudstjeneste. Uansett hva vi gjør, når vi bare en brøkdel av menigheten.Normalt ville vi hatt kanskje 2500 innom dørene på julaften, forteller Brodersen til Dagen.

Han sier at de har vurdert å feire midnattsmesse utendørs, men endelig beslutning er ikke tatt. Det er god plass til et slikt arrangement mellom kirken og byens katolske grunnskole. Været avgjør.

Leide hall

I Stavanger har IMI-kirken leid Kuppelhallen, byens gamle ikoniske konserthus på Bjergsted midt i sentrum. Her er det fastmonterte seter og dermed plass til 200 på hvert arrangement. Utleier tar seg av alt som har med smittevern å gjøre.

Egil Elling Ellingsen inviterer sin menighet til tre gudstjenster i leide lokaler. Foto: Johanna Hundvin Almelid

Billetter ble lagt ut onsdag kveld. Ifølge Ellingsen var to av gudstjenestene fullbooket i løpet av en halvtime.

– Hvor mye betaler menigheten for en slik løsning?

– Det er klart det koster, men jeg finner det ikke riktig å gå ut med et beløp. Jeg oppfatter det som en god investering i en tid da menigheten i liten grad har hatt mulighet til å komme sammen. Vi trenger dette møtepunktet nå, sier han.

For stor belastning

Andre frimenigheter velger å droppe fysiske gudstjenester og satser på rene online-løsninger.

Terje Gilje melder at det dessverre ikke blir noen gudstjeneste på julaften i Kristkirken i Bergen. Foto: Bjørn Olav Hammerstad

Begrensningen på 50 personer ville ifølge Gilje vært så krevende å håndtere og belastningen så stor på noen få frivillige personer at menigheten valgte å avlyse hele gudstjenesten.

– Normalt har vi 6-700 på slike gudstjenester, og i nye lokaler ville vi fått plass til 750. Det er fryktelig trist at vi måtte ta en slik beslutning. Den satt langt inne, sier Gilje.

Om den katolske menigheten som spriter kirken 16 ganger i løpet av et lite døgn, sier han:

– Det er meget imponerende. Men vi følte altså ikke at vi kunne belaste vårt frivillige apparat så sterkt på julaften. Det ville blitt en lang dag, og belastningen har allerede vært stor gjennom dette spesielle året, sier han.

Undersøkelse

Undersøkelsen er gjennomført av byrået InFact AS 10. desember 2020, da det fortsatt var uavklart hvor mange som kan samles i kirkene.

Utvalget er 1002 personer over 18 år. Metoden er InFacts automatiske telefonintervjuer.

Feilmarginen i totalutvalget er maksimalt pluss/minus tre prosentpoeng.

Kilde: InFact

Powered by Labrador CMS