Katolsk Stavanger-prest tar Aung San Suu Kyi i forsvar

– Debatten om rohingyene er altfor ensidig, sier kapellan Henry Thura Zaw Min i St. Svithun menighet til Dagen.

Publisert Sist oppdatert

– Det internasjonale samfunnet må se nærmere på hva som skjer i Myanmar, og få fram begge sider av saken, sier kapellan Henry Thura Zaw Min i St. Svithun menighet til Dagen.

Han står på trappen utenfor det lille kapellet som tilhører den katolske Stavanger-kirken.

– Suu Kyi har blitt urettferdig behandlet i media. Det er slik jeg ser det fra mitt ståsted. Det er en kvinne vi snakker om. Jeg er selv en mann. Men jeg ville ikke hatt det motet hun viste ved å stå opp mot myndighetene før hun fikk rollen hun har nå. Hun viser ingen tegn til frykt.

Stor motbør

Myanmars leder Aung San Suu Kyi har blitt møtt med enorm kritikk for sin håndtering av rohingyaene.

En FN-rapport hevdet i oktober at sikkerhetsstyrkene i Myanmar står bak velorganiserte, samordnende og systematiske angrep på den muslimske rohingya-minoriteten. Siden oktober har 40 av minoritetsgruppens landsbyer blitt ødelagt, ifølge Human Rights Watch.

Leger Uten Grenser la i starten av desember fram en rapport der det heter at minst 6.700 rohingya-muslimer er blitt drept i voldshandlinger, blant dem 700 barn.

I november ble Suu Kyi fratatt prisen «Freedom of the City of Oxford».

– Vårt omdømme blir skadet av dem som lukker øynene for vold, heter det i en uttalelsen fra bystyret i Oxford.

Press på kristne foreldre

Den amerikanske utenriksministeren Rex Tillerson har også besøkt Myanmar, og har lagt stort press på Suu Kyi for å bedre situasjonen til minoritetsgruppen.

Dagen har tidligere blant annet skrevet om press på kristne foreldre for å sende barna på buddhistiske skoler.

Raftostiftelsens daglige leder Jostein Hole Kobbeltvedt reiste også i desember til Myanmar for å møte Aung San Suu Kyi.

– Under samtalen sa hun at hun er opptatt av at militære som har begått overgrep skal straffeforfølges og at rohingyaene trygt skal få vende tilbake til Myanmar, sa han til NTB.

– Flere utsatte grupper

I september kritiserte fredsprisvinneren Malala Yousafzai Suu Kyi for å ikke gjøre nok for å sette en stopper for lidelsene til rohingyaene.

– Malala er en ung kvinne, mens Suu Kyi er den mest respekterte personen i hele Myanmar. Hun kjenner ikke situasjonen godt nok til å kritisere henne, sier Zaw Min.

– Etnisk rensning

Rohingyaene er blant verdens mest forfulgte minoriteter. Både FN og USA har slått fast at det foregår etnisk renskning i Myanmar.

Det er ikke den katolske presten enig i.

– Jeg er oppriktig lei meg for situasjonen til flyktningene. De lider virkelig. Men jeg vil ikke kalle det for etnisk renskning. Det handler ikke bare om rohingyaene, burmeserne eller myndighetene. Det handler om at menneskene i Myanmar ikke lever i harmoni. De er uenige med hverandre, sier han.

Han vil heller ikke kalle folkeslaget for rohingyaer.

– Jeg vet ikke når de selv begynte å kalle seg rohingyaer. Jeg tror heller ikke de kjenner seg selv som rohingyaer.

– Hva tror du de kjenner seg selv som?

– Jeg vet ikke. Bengalere kanskje. Det vil for eksempel også være overraskende om de skulle se på seg selv som burmesere.

Kristnes situasjon

Pave Frans besøkte Myanmar i slutten av november. Han holdt messe for 150.000 katolikker og talte med et budskap om fred og forsoning.

Det er ikke bare rohingyaene som har det vanskelig i Myanmar.

– Kristne opplever forfølgelse. Min far var fengselsbetjent. I identifikasjonspapirene hans står det at han er kristen. Men hvis han ønsket å stige i gradene ble han fortalt at han måtte bytte til buddhismen. Det ville han ikke.

– Forventer du at Suu Kyi gjør mer for de kristne i Myanmar?

– Det handler ikke bare om Suu Kyi, men også om de regionale myndighetene. Det er ikke rettferdig å legge alt ansvaret på henne.

– Men hun har et ansvar?

– Ja, men det er ikke hun som har all makten. Det er vanskelig å få gjennomslag for lovendringer i Myanmar så lenge hun deler makten med militæret.

Powered by Labrador CMS