Katolske prester lover flere videoer etter egen versjon av NRK-program
– Har du lov til å ha sex uten å være gift? – Nei, svarer prest Pål Bratbak i en egenprodusert video.
Dagen skrev i forrige uke om en episode av NRK-programmet «Ikke spør om det» der sju prester fra Den norske kirke svarte på spørsmål om blant annet sex, alkohol og helvete. Episoden fikk delt mottakelse.
Mens den norske statsministeren, Erna Solberg, tvitret om at hun hadde fått en uventet positiv opplevelse og beskrev presteprogrammet som «enkelt, lavmælt og innsiktsfullt», reagerte en prest i Frimodig kirke på det han kalte «legitimering av fyll og utroskap».
Fire katolske prester responderte med å lage sitt eget halvtimes program som ligger på videodelings-nettstedet Youtube.
– Har du lov til å ha sex uten å være gift, leser prest Pål Bratbak fra det hjemmelagde spørsmålsarket. På baksiden, som er synlig for dem som ser videoen, står det KATOLSK PREST.
– Eh nei, svarer han selv.
– Rett fra levra
Bratbak er for tiden i studiepermisjon i Roma, men kastet seg rundt sammen med prestene Haavar Simon Nilsen i St. Dominikus kloster, Josef Ottersen i St. Olav katolske domkirkemenighet og Hallvar Thomas Hole i St. Frans kloster.
– Dette er en spinoff av NRK sin produksjon der prestene svarer på adekvate spørsmål som folk går rundt med og som det er bra å få et rett fra levra svar på, sier Nilsen til Dagen.
Han syntes det var interessant å høre prestene i Den norske kirke, men sier de ville bidra med sin egen stemme i rommet.
– Vi syntes at det som prestene uttrykte i programmet nesten krevde et tilsvar, sier Nilsen videre.
– Vi er samstemt
Han presiserer at det endrer premissene at de har klippet sine uttalelser selv, mens NRK klippet preste-sitatene i programmet. De har imidlertid heller ikke hatt manus, kun spørsmål å forholde seg til.
– Enhver kommer med det han har innabords og deler med kamera. Det var gøy å se hvordan vi utfylte hverandre. Vi er samstemt i en slags flerstemthet, sier Nilsen.
Josef Ottersen, som tok seg av klippingen, skriver i en e-post til Dagen at de opprinnelig hadde tenkt å samles til jul og lage noe sammen da.
– Men vi valgte å smi mens jernet var varmt og legge oss tettere opp mot originalen, sier han.
I videoen til de katolske prestene sier han at han tror folk «spør alle prester» i håp om å finne én som svarer at sex uten å være gift er lov.
– Men jeg tror ikke det er det vi egentlig lengter etter, å få aksept for våre synder. Jeg tror en dypere lengsel er å bli fortalt hva det er vi gjør galt, sier han.
– Kan ikke ha sex
Munk Hallvar Thomas Hole i St. Frans kloster forklarer:
– Jeg har avlagt kyskhetsløfte for hele livet som betyr at jeg ikke kommer til å gifte meg. Derav kan jeg heller ikke ha sex med noen, sier han.
Bratbak utdyper at grunnen til at de ikke kan gifte seg ikke handler om at sex er skittent, eller at de er så hellige at det er noe de ikke skal holde på med.
– Nei, det er fordi at å avlegge sølibatsløftet - som det heter - nettopp ikke skal binde meg til en familie, som skal få lov til å kreve mye av min oppmerksomhet i så fall, men det er for at jeg skal få være fri til å elske på en annen måte enn gjennom det seksuelle uttrykk.
Bratbak legger til at det har gitt livet hans «så mye». Han opplever det ikke som et kors, men som en gave som han har tatt i mot.
En gave som hjelper meg til å strekke meg og finne andre måter å uttrykke kjærlighet på.
– Virkelig generøs
Haavar Simon Nilsen i St. Dominikus kloster sier alle er kalt til å leve kyskt. Han kaller kyskhet «å være virkelig generøs» og mener at alt annet enn at en mann og en kvinne gir seg selv til hverandre, er en utnyttelse av seksualiteten.
– Da skjønner vi fort at det seksuelle livet er langt fra fullkomment i denne verden, men idealet gir vi ikke slipp på likevel, legger han til.
– Stort engasjement
Nilsen er overveldet over responsen.
– Det har vært et stort engasjement og videoen er delt på mange ulike plattformer, så det er tydelig at dette har en appell.
Den katolske presten tror årsaken til oppmerksomheten er at det er substans i innholdet.
– Jeg har bare lest positive kommentarer. Dette er noe mange har ønsket å se, sier han.
Han røper at de er så fornøyd med egen innsats at de vil følge opp med flere videoer.
– Det kommer mer, og vi skal stå for klippingen selv. Det er alfa og omega og det er det som skaper trykket, sier han, og roser kollega Josef Ottersen for innsatsen.
– Med utsynet som NRK gir, blir vårt bidrag en berikelse til den kirkelige horisonten som vi er en del av i Kristen-Norge, sier han.
– Veileder og eksempel
Kjetil Vestel Haga, generalsekretær i Normisjon har sett begge programmer. Han synes prestene i Den norske kirke svarer godt og troverdig på spørsmål om overgrep mot små gutter, om livet etter døden og om dødsbud. Han reagerte negativt på måten flere av prestene i Den norske kirke fylte rollen sin foran det norske folk i beste sendetid.
– Ved ordinasjonen i Den norske kirke vektlegges det at presten skal være en veileder og eksempel for menigheten. En lover å forkynne i tråd med Bibelen, veilede til hellig liv og selv legge vinn på å leve slik, skriver han i en e-post til Dagen.
Haga opplever at det er stor avstand mellom ordinasjonsløftet og slik flere prester svarer når det gjelder spørsmål om alkohol, sex utenfor ekteskapet og likekjønnet ekteskap.
Stor troverdighet
Generalsekretæren syntes de katolske prestene svarte klokt og med stor troverdighet på spørsmålene. Han opplever at det er samsvar mellom kirkens lære og deres eget liv og tjeneste.
– På tross av at de er uniformert, synes jeg de fremstår som nære, ærlige og folkelige, sier han.
Haga synes de svarer godt og i tråd med Bibelens ord på etiske spørsmål knyttet til seksualitet og alkohol.
– Dette er god og troverdig veiledning fra prester som er veiledere i kirken. Som prester synes jeg nok de kommer vesentlig bedre ut enn sine kollegaer i Den norske kirke, sier han.
Ikke konkurranse
Josef Ottersen liker ikke å se videoen som en konkurranse med de andre prestenes bidrag i NRK som han mener fikk til mye fint innenfor de mål og rammer som lå i programmet.
– Men spesielt fra aktive kirkegjengere og kristne i andre trossamfunn opplevde vi en tørst etter mer kjøtt på beinet.
Ottersen sier de positive reaksjonene viser at det er mulig å formidle evangeliet både på en kompromissløs og varm måte.
– Det er selvfølgelig noen som mener enkelte svar er utfordrende, men stort sett er folk takknemlige for at noen tør stå opp for hva vi tror på. Jeg føler at vi i vår tradisjon lettere kan svare med røtter i hva kirken har levd og lært i to tusen år, uten at det går på bekostning av det personlige, sier den katolske presten.
Han håper NRK blir inspirert til å ta med flere trossamfunn i neste sesong.
– Vi har flere munker og nonner her i landet som det hadde vært gøy å se.