Kerry angrer på ordvalget
USAs utenriksminister John Kerry angrer for at han kalte Israel en apartheidstat i et privat møte med internasjonale forskere. Tirsdag utløper fristen USA har satt for en avtale.
Kerry sier han ikke var helt heldig med ordvalget i talen han holdt i Den trilaterale kommisjon fredag.
- Jeg har vært aktiv lenge nok til å kjenne ordets makt til å skape misforståelser, selv om det ikke er meningen, og om jeg kunne endre opptaket, ville jeg ha valgt andre ord til å uttrykke min klare overbevisning om at den eneste måten man på lang sikt kan ha en jødisk stat og to nasjoner og to folk ved siden av hverandre i fred og sikkerhet, er med en tostatsløsning, sa han.
Feil for Israel
Nettsiden til Daily Beast meldte mandag at Kerry hadde sagt at om Israel velger en enstatsløsning, ville landet ende opp med å bli enten en apartheidstat med annenklasses borgere, eller en stat som ødelegger sine muligheter for å være en jødisk stat.
Daily Beast sa de hadde fått et opptak av talen, som vakte raseri i Israel og førte til at den republikanske senatoren Ted Cruz krevde at Kerry går av.
Kerry har det siste året jobbet intenst for en fredsavtale som innebærer en tostatsløsning for Israel og Palestina.
Tostatsløsning
- En tostatsløsning framstår som det eneste reelle alternativet, sa Kerry på det lukkede møtet, ifølge The Daily Beast.
Nettsiden sier at han føyde til at hvis israelerne og palestinerne skal dele én stat, så vil landet enten ende opp som en apartheidstat der palestinerne er annenrangs borgere, eller så vil det bli en stat der Israels mulighet til å bestå som en jødisk stat, ødelegges.
Den trilaterale kommisjon er en gruppe som fremmer et tettere samarbeid mellom Nord-Amerika, Vest-Europa og Japan. Utsendinger fra både Vest-Europa, Russland og Japan skal ha deltatt på møtet.
Frist utløper
Verken Israel eller de palestinske forhandlerne så ut til å ville gjøre noe for å hindre at Kerrys forsøk på å få til en fredsavtale rant ut i sanden tirsdag når fristen for en avtale utløper.
Kerrys krasse ord syntes å signalisere at USAs tålmodighet også var i ferd med å ta slutt etter over et år med intenst diplomati.
Det var da Israel nektet å løslate fanger som skulle settes fri, og samtidig nok en gang kunngjorde bygging av ytterligere boliger på okkupert palestinsk territorium at forhandlingene fikk dødsstøtet.
At palestinerne da svarte med å søke medlemskap som stat i en rekke FN-organisasjoner og president Mahmoud Abbas inngikk en forsoningsavtale med Hamas gjorde ikke utsiktene for fortsatte forhandlinger bedre.
Kerry har åpenbart etter hvert vært mest frustrert over Israels manglende vilje til å inngå kompromisser, men likevel insisterte en optimistisk Kerry igjen i talen fredag på at fredsprosessen ikke er død.
(©NTB)