KFUK-KFUM åpner for boikott av flere land
Tross kritikk fastholder Norges KFUK-KFUM oppfordringen til bred Israel-boikott. Ledelsen avviser at det bare er aktuelt å boikotte den jødiske staten.
Utenlandssjef Fredrik Glad-Gjernes i KFUK-KFUM Global forteller om mange positive og enda flere kritiske tilbakemeldinger på forslaget om boikott.
- Hva skal til for at boikotten blir avsluttet?
- Vi ser at det er flere parter og at en fredsavtale må forhandles fram med både israelere, palestinere og det internasjonale samfunnet. Det viktige for oss er at boikotten kan avsluttes når en okkupasjon reelt sett er mulig å avslutte. Her er det ingen fasit.
- Det kan være at for eksempel FN, Nato eller andre nøytrale må inn for å ivareta sikkerheten til Israel, for vi skjønner at Israel har behov for sikkerhet. Naboer må også komme med innrømmelser om at Israel ikke lenger er et militært mål. Men vi mener Israel må gi såpass mye at andre får tro på en forhandlingsløsning.
Lover Israel-støtte
- Er det andre land dere har vurdert å boikotte?
- Ja, situasjonen i Vest-Sahara, som okkuperes av Marokko, er et eksempel.
- Vi har også vurdert Kina og Saudi-Arabia. Grunnen til at vi har gått for Israel-Palestina-konflikten i første omgang, er at vi har mye lengre partnersamarbeid der. Men boikott er et virkemiddel vi har brukt flere ganger tidligere, blant annet mot Apartheid-regimet i Sør-Afrika og mot butikkjeden Hennes & Mauritz i fjor.
- Da stilte vi tre tydelige krav som ble innfridd, og da avsluttet vi boikotten. Det var ikke noe fiendskap. Det mener vi at Israel også må kunne se. Vi anerkjenner Israels rettigheter og er villige til å kjempe herfra til månen hvis noen truer Israel. Vi er like mye Israel-venner som Palestina-venner.
- Kreftene i Israel som ønsker en rettferdig fred, trenger støtte. Kreftene som ikke jobber for fred, trenger en BDS (boikott, tilbaketrekning av investeringer og sanksjoner journ. anm.) som motivasjon for å gi mer i fredsforhandlingene.
- Iran har allerede truet Israel. Hva er dere villige til å gjøre med det?
- Der er det jo innført ganske omfattende boikott allerede som USA har administrert. Retorisk har Iran truet Israel, men ikke i praksis. Hvis de reelt sett truer Israel, vil vi vurdere boikott.
Avviser nazi-sammenlikning
- Med en generell boikott rammer dere hele Israel og dermed palestinere som har arbeid der?
- Slik er det med alle forbrukerboikotter. De vil ha noen tilleggskonsekvenser som vi ikke ønsker. Men våre palestinske partnere har gjort en vurdering av kostnadene, og disse er de villige til å ta. Vi mener også at en bredere økonomisk boikott vil skape raskere løsning enn det Den norske kirke og den norske stat har gått inn for.
- Hva sier du til dem som mener det er problematisk at en kristen organisasjon går til boikott av verdens eneste jødiske stat på bakgrunn av kirkens historie i forhold til jødene?
- Det er der det er så viktig å ha et høyt presisjonsnivå. Vi boikotter ikke jøder eller en jødisk stat. Noen av reaksjonene som kommer på Facebook er at «dette har Hitler gjort før dere». Nazistene ville ha boikott av jødene som gruppe. Selskapene vi boikotter, kan være eide av hvem som helst. Det er hvis de faktisk støtter okkupasjonen av Palestina, de vil bli utsatt for boikotten vår, svarer han.
- Tror dere den jevne israeler vil forstå dette skillet?
- Når den israelske fredsbevegelsen gjør det, klarer den jevne israeler det. Vi er ikke imot en jødisk stat, men mener okkupasjonen er uakseptabel.
Brukte lang tid
- Hvorfor tar dere skrittet akkurat nå, når USAs utenriksminister John Kerry er i gang med nye fredsbestrebelser i Midtøsten?
- Vi har ikke tilpasset dette initiativet til Kerry og Obama. Det er fem år siden våre palestinske partnere begynte å spørre oss om dette, og vedtaket i våre styrende organer ble gjort allerede i 2012. Men vi har ønsket å bruke god tid og få med oss organisasjonen. Men vi ser at det vi gjør nå, kan virke konstruktivt inn i forhandlingene.
Dagen