«Ikke alle kjenner seg som kvinner og menn.» Det er en av grunnene til at de ønsker nytt navn
KFUK-KFUM Norge er ikke fornøyd med navnet sitt. Neste uke kan det komme forslag til et nytt.
– Vi trenger et navn og en trekant som rommer alle kjønn og alle aldre, et navn for hele mennesket. Navnet vårt i dag dekker ikke det menneskesyn vi kjemper for i samfunnet og egen organisasjon. Derfor løfter vi nå opp et forslag om å endre navn, heter det i en video organisasjonen har publisert blant annet på Facebook.
Kjønn, kommunikasjon og kobling
Det er flere grunner til at man nå arbeider for et navneskifte:
• Et ønske om at navnet formidler åpenhet for et større kjønnsmessig mangfold. I dag står K-en i navnet for kvinner, M-en for menn.
• Navnet er vanskelig å uttale og lite forståelig for folk flest.
• Ønske om en tydelig kobling mellom det nasjonale arbeidet og den internasjonale bevegelsen de er en del av: YMCA og YWCA.
Forslag ble nedstemt
Et arbeidsutvalg er nedsatt for å komme med forslag til nytt navn.
Dette er deres oppdrag:
• Gi en begrunnet vurdering av om det er mest hensiktsmessig med et helt nytt navn, en forenkling av dagens navn, skille mellom formelt navn og navn til profilering eller beholde dagens navn.
• Gi en begrunnet anbefaling om hvilket navn arbeidsgruppa ser som ønskelig for organisasjonen.
Arbeidsgruppen forventes å legge fram en skriftlig rapport til forbundsstyret og generalsekretær innen 1. mai 2022, heter det på organisjonens nettside.
Fungerende styreleder Sven Larsen bekrefter overfor Dagen at arbeidsgruppen er i rute. Han ser med stor spenning fram til rapporten, som blir offentliggjort onsdag 4. mai.
Lyktes ikke i 2014
Det er ikke første gang det blir gjort forsøk på navneskifte i organisasjonen. I 2014 ble et forslag om endring til KFUM nedstemt. «M»-en skulle i så fall stå for «mennesker». Også et forslag om KFUKM ble skrotet. Det samme gjaldt KUF.
Fram til 1987 het den da over hundre år gamle organisasjonen Norges Kristelige Ungdomsforbund.
– Ikke alle kjenner seg som mann eller kvinne
I en pressemelding fra organisasjonen i fjor vår forteller Anna Riksaasen, som er med i United Sisters og Forandringshuset Holmlia, om kjønnsperspektivet i debatten:
– Jeg tenker ikke over at det står for unge menn og kvinner, men det er noe med budskapet. I store fellesskap er det alltid skeive og unge mennesker som ikke kjenner seg igjen i de to kjønnskategoriene. Hvis man vil jobbe med den unge generasjonen, så bør man være bevisst på at ikke alle kjenner seg igjen som mann eller kvinne.
I samme pressemelding forteller August Saxegaard, som hele livet vært aktiv i KFUK-KFUM at han lenge har irritert seg over at navnet er ubegripelig for mange.
– Rett og slett for vanskelig
– Det er jo et problem at jeg må stave hva jeg er med på. Jeg går av og til med KFUK-KFUM genser på skolen, og ingen klarer jo å si hva jeg er med på – Navnet KFUK-KFUM er rett og slett for vanskelig å si, sier han i pressemeldingen.
Avgjørelse om et år
Saken skal behandles i en rekke organer før den kommer opp til endelig behandling på landsmøtet i slutten av april 2023.