«Ikke alle kjenner seg som kvinner og menn.» Det er en av grunnene til at de ønsker nytt navn

KFUK-KFUM Norge er ikke fornøyd med navnet sitt. Neste uke kan det komme forslag til et nytt.

Publisert Sist oppdatert

– Vi trenger et navn og en trekant som rommer alle kjønn og alle aldre, et navn for hele mennesket. Navnet vårt i dag dekker ikke det menneskesyn vi kjemper for i samfunnet og egen organisasjon. Derfor løfter vi nå opp et forslag om å endre navn, heter det i en video organisasjonen har publisert blant annet på Facebook.

Kjønn, kommunikasjon og kobling

Det er flere grunner til at man nå arbeider for et navneskifte:

• Et ønske om at navnet formidler åpenhet for et større kjønnsmessig mangfold. I dag står K-en i navnet for kvinner, M-en for menn.

• Navnet er vanskelig å uttale og lite forståelig for folk flest.

• Ønske om en tydelig kobling mellom det nasjonale arbeidet og den internasjonale bevegelsen de er en del av: YMCA og YWCA.

Forslag ble nedstemt

Et arbeidsutvalg er nedsatt for å komme med forslag til nytt navn.

Dette er deres oppdrag:

• Gi en begrunnet vurdering av om det er mest hensiktsmessig med et helt nytt navn, en forenkling av dagens navn, skille mellom formelt navn og navn til profilering eller beholde dagens navn.

• Gi en begrunnet anbefaling om hvilket navn arbeidsgruppa ser som ønskelig for organisasjonen.

Arbeidsgruppen forventes å legge fram en skriftlig rapport til forbundsstyret og generalsekretær innen 1. mai 2022, heter det på organisjonens nettside.

Fungerende styreleder Sven Larsen bekrefter overfor Dagen at arbeidsgruppen er i rute. Han ser med stor spenning fram til rapporten, som blir offentliggjort onsdag 4. mai.

Lyktes ikke i 2014

Det er ikke første gang det blir gjort forsøk på navneskifte i organisasjonen. I 2014 ble et forslag om endring til KFUM nedstemt. «M»-en skulle i så fall stå for «mennesker». Også et forslag om KFUKM ble skrotet. Det samme gjaldt KUF.

Fram til 1987 het den da over hundre år gamle organisasjonen Norges Kristelige Ungdomsforbund.

Dette er KFUK-KFUM Norge

Stiftet i 1880 som Kristelig forening for unge menn (KFUM), fra 1887 også Kristelig forening for unge kvinner (KFUK).

Het fram til 1987 Norges Kristelige Ungdomsforbund.

Tilknyttet verdensforbundene YMCA (Young Men's Christian Association) og YWCA (Young Women's Christian Association).

Organiserer en rekke ungdomsforeninger og -aktiviteter innen Den norske kirke, blant annet speidere (Norges KFUK-KFUM-speidere), førskolearbeid, ungdomsklubber, Ten Sing, idrettsarbeid, arbeid for voksne, misjon og bistandsarbeid.

Eier blant annet en rekke forsamlingshus og flere folkehøyskoler.

Har også eierinteresser i hoteller, ungdomshjem, kafeteriaer og leirsteder.

Rundt 17 000 medlemmer (2020) i mer enn 500 forskjellige grupper

8. mai tiltrer Øyvind Mehl Landmark (39) som ny generalsekretær.

Han overtar stillingen etter Øystein Magelssen (55), som har ledet organisasjonen siden 2015. Han blir nå prost i Drammen.

Kilde: Store norske leksikon og KFUK-KFUM Norge

– Ikke alle kjenner seg som mann eller kvinne

I en pressemelding fra organisasjonen i fjor vår forteller Anna Riksaasen, som er med i United Sisters og Forandringshuset Holmlia, om kjønnsperspektivet i debatten:

– Jeg tenker ikke over at det står for unge menn og kvinner, men det er noe med budskapet. I store fellesskap er det alltid skeive og unge mennesker som ikke kjenner seg igjen i de to kjønnskategoriene. Hvis man vil jobbe med den unge generasjonen, så bør man være bevisst på at ikke alle kjenner seg igjen som mann eller kvinne.

I samme pressemelding forteller August Saxegaard, som hele livet vært aktiv i KFUK-KFUM at han lenge har irritert seg over at navnet er ubegripelig for mange.

– Rett og slett for vanskelig

– Det er jo et problem at jeg må stave hva jeg er med på. Jeg går av og til med KFUK-KFUM genser på skolen, og ingen klarer jo å si hva jeg er med på – Navnet KFUK-KFUM er rett og slett for vanskelig å si, sier han i pressemeldingen.

Avgjørelse om et år

Saken skal behandles i en rekke organer før den kommer opp til endelig behandling på landsmøtet i slutten av april 2023.

Powered by Labrador CMS