Kim Jong-un blir neppe stilt for retten

Nord-Koreas øverste leder blir neppe fremstilt for Den internasjonale straffedomstolen. - Kina vil aldri tillate at det skjer, sier Njål Høstmælingen.

Publisert Sist oppdatert

Nord-Ko­rea begår for­bry­tel­ser mot men­nes­ke­he­ten, kon­klu­der­te en FN-kom­mi­sjon denne uken etter å ha grans­ket men­neske­ret­tig­hets­si­tua­sjo­nen i lan­det i et år.

«Ut­slet­tel­se, sla­ve­ri, tor­tur, sek­su­ell vold, for­føl­gel­se og sult» var blant de for­bry­tel­ser kom­mi­sjo­nen ram­set opp.

Kom­mi­sjo­nens leder, Michael Kirby, krev­de at nord­kore­ans­ke le­de­re må stil­les til an­svar og nevn­te Den in­ter­na­sjo­na­le straffe­dom­sto­len (ICC) som en mu­lig­het.

Tirs­dag fulg­te FNs men­neske­retts­kom­mi­sær, Navi Pil­lay, opp og bad ver­den sørge for at nord­kore­ans­ke le­de­re blir frem­stilt for ICC.

- Urea­lis­tisk

Njål Høst­mæ­lin­gen, eks­pert på men­neske­ret­tig­he­ter og di­rek­tør ved In­ter­na­tio­nal Law and Po­li­cy In­sti­tute, tror ikke at dette er rea­lis­tisk.

- Både Kina og Russ­land vil legge ned veto mot å klage nord­kore­ans­ke le­de­re inn for ICC. De kan også komme til å legge ned veto når det gjel­der sank­sjo­ner mot Nord-Ko­rea, sier han.

- Kan FN-sys­te­met gjøre noe som helst over­for Nord-Ko­rea?

- I teori­en er det mulig å gjøre svært mye. Da FN ble opp­ret­tet ble det gitt et bredt man­dat. Sik­ker­hets­rå­det kan gripe inn mot det de måtte anse som en trus­sel mot fre­den i ver­den, men i rea­li­te­ten er det ikke så ofte FN gjør noe. Veto­ret­ten til de faste med­lems­lan­de­ne i rådet set­ter ofte en stop­per for dette, sier Høst­mæ­lin­gen.

Han for­kla­rer at ICC kan tre i kraft over­for land som har slut­tet seg til dom­sto­len eller der Sik­ker­hets­rå­det ved­tar at ICC blir in­volvert.

- Men det skal mye til for at et land ikke har en enes­te venn i Sik­ker­hets­rå­det.

Rap­port med tyng­de

- Hvil­ken verdi har rap­por­ten som ble lagt frem etter grans­kin­gen av Nord-Ko­rea?

- Denne rap­por­ten veier tyng­re enn en­kel­t­rap­por­ter fra or­ga­ni­sa­sjo­ner eller øyen­vit­ner. Det gir le­gi­ti­mi­tet når en får en rap­port som er for­ank­ret i FN. Da får man en si­tua­sjon som er mer ob­jek­tiv og do­ku­men­ter­bar, og man vil være litt nær­me­re å få satt i gang kon­kre­te til­tak i regi av ge­ne­ral­for­sam­lin­gen og Sik­ker­hets­rå­det.

Høst­mæ­lin­gen tror ikke rap­por­ten og trus­se­len om ICC gjør sær­lig inn­trykk på Nord-Ko­reas øvers­te leder, Kim Jong-un. Tvert imot tror han at den øvers­te le­del­sen bare klam­rer seg mer til mak­ten, når det blir do­ku­men­tert hvor ille det står til i lan­det og det er ut­sik­ter til retts­opp­gjør.

- Ned­over i rek­ke­ne er det tro­lig mer ner­vø­si­tet. Slik kan rap­por­ten bidra til at fange­vok­te­re, kap­tei­ner i hæren og andre hol­der litt til­ba­ke. De kjen­ner til tri­bu­na­le­ne etter 2. ver­dens­krig i Japan og Tysk­land og de se­ne­re re­gio­na­le dom­sto­le­ne for Rwan­da og Ju­go­sla­via. De vet at de nå er litt nær­me­re å bli stilt per­son­lig til an­svar.

Sterk frust­ra­sjon

Høst­mæ­lin­gen mener også at rap­por­ten får eks­tra le­gi­ti­mi­tet fordi ett av med­lem­me­ne i grans­kings­kom­mi­sjo­nen, FNs spe­sial­rap­por­tør til Nord-Ko­rea Marzu­ki Da­rus­man, kom­mer fra In­do­ne­sia.

- Asia­tis­ke land har tra­di­sjo­nelt vært vel­dig for­sik­ti­ge med å kri­ti­se­re andre land i Asia. Det gjør sterkt inn­trykk når Da­rus­man, som er asiat, går så høyt ut med kri­tikk av Nord-Ko­rea. Det ville han ikke gjort hvis det ikke hadde vært sterk frust­ra­sjon og frykt for at ut­vik­lin­gen i Nord-Ko­rea kan få føl­ger i hele re­gio­nen.

- At nord­kore­ans­ke le­de­re be­hand­ler egen be­folk­ning ille, er én ting. Men det hers­ker også sterk frykt for at re­gi­met skal an­gri­pe Sør-Ko­rea, Japan eller andre land. Dette vil få store kon­se­kven­ser, sier Høst­mæ­lin­gen.

DAGEN


FN-gransking av Nord-Korea

FNs menneskerettighetsråd vedtok i mars 2013 å granske Nord-Korea for forbrytelser mot menneskeheten.

Rådet nedsatte en kommisjon ledet av Michael Kirby fra Australia, Sonja Biserko fra Serbia og Marzuki Darusman, FNs spesialrapportør til Nord-Korea.

Kommisjonen offentliggjorde resultatet av granskingen mandag og slo fast at Nord-Korea begår forbrytelser mot menneskeheten.

Powered by Labrador CMS