Kim Jong-un blir neppe stilt for retten
Nord-Koreas øverste leder blir neppe fremstilt for Den internasjonale straffedomstolen. - Kina vil aldri tillate at det skjer, sier Njål Høstmælingen.
Nord-Korea begår forbrytelser mot menneskeheten, konkluderte en FN-kommisjon denne uken etter å ha gransket menneskerettighetssituasjonen i landet i et år.
«Utslettelse, slaveri, tortur, seksuell vold, forfølgelse og sult» var blant de forbrytelser kommisjonen ramset opp.
Kommisjonens leder, Michael Kirby, krevde at nordkoreanske ledere må stilles til ansvar og nevnte Den internasjonale straffedomstolen (ICC) som en mulighet.
Tirsdag fulgte FNs menneskerettskommisær, Navi Pillay, opp og bad verden sørge for at nordkoreanske ledere blir fremstilt for ICC.
- Urealistisk
Njål Høstmælingen, ekspert på menneskerettigheter og direktør ved International Law and Policy Institute, tror ikke at dette er realistisk.
- Både Kina og Russland vil legge ned veto mot å klage nordkoreanske ledere inn for ICC. De kan også komme til å legge ned veto når det gjelder sanksjoner mot Nord-Korea, sier han.
- Kan FN-systemet gjøre noe som helst overfor Nord-Korea?
- I teorien er det mulig å gjøre svært mye. Da FN ble opprettet ble det gitt et bredt mandat. Sikkerhetsrådet kan gripe inn mot det de måtte anse som en trussel mot freden i verden, men i realiteten er det ikke så ofte FN gjør noe. Vetoretten til de faste medlemslandene i rådet setter ofte en stopper for dette, sier Høstmælingen.
Han forklarer at ICC kan tre i kraft overfor land som har sluttet seg til domstolen eller der Sikkerhetsrådet vedtar at ICC blir involvert.
- Men det skal mye til for at et land ikke har en eneste venn i Sikkerhetsrådet.
Rapport med tyngde
- Hvilken verdi har rapporten som ble lagt frem etter granskingen av Nord-Korea?
- Denne rapporten veier tyngre enn enkeltrapporter fra organisasjoner eller øyenvitner. Det gir legitimitet når en får en rapport som er forankret i FN. Da får man en situasjon som er mer objektiv og dokumenterbar, og man vil være litt nærmere å få satt i gang konkrete tiltak i regi av generalforsamlingen og Sikkerhetsrådet.
Høstmælingen tror ikke rapporten og trusselen om ICC gjør særlig inntrykk på Nord-Koreas øverste leder, Kim Jong-un. Tvert imot tror han at den øverste ledelsen bare klamrer seg mer til makten, når det blir dokumentert hvor ille det står til i landet og det er utsikter til rettsoppgjør.
- Nedover i rekkene er det trolig mer nervøsitet. Slik kan rapporten bidra til at fangevoktere, kapteiner i hæren og andre holder litt tilbake. De kjenner til tribunalene etter 2. verdenskrig i Japan og Tyskland og de senere regionale domstolene for Rwanda og Jugoslavia. De vet at de nå er litt nærmere å bli stilt personlig til ansvar.
Sterk frustrasjon
Høstmælingen mener også at rapporten får ekstra legitimitet fordi ett av medlemmene i granskingskommisjonen, FNs spesialrapportør til Nord-Korea Marzuki Darusman, kommer fra Indonesia.
- Asiatiske land har tradisjonelt vært veldig forsiktige med å kritisere andre land i Asia. Det gjør sterkt inntrykk når Darusman, som er asiat, går så høyt ut med kritikk av Nord-Korea. Det ville han ikke gjort hvis det ikke hadde vært sterk frustrasjon og frykt for at utviklingen i Nord-Korea kan få følger i hele regionen.
- At nordkoreanske ledere behandler egen befolkning ille, er én ting. Men det hersker også sterk frykt for at regimet skal angripe Sør-Korea, Japan eller andre land. Dette vil få store konsekvenser, sier Høstmælingen.
DAGEN