Kina forbyr salg av Bibelen på internett
Fire dager etter innføring av forbud mot Internett-salg av bibler, la Kina fram en erklæring som skal garantere religionsfrihet.
Etter 1. april ikke har vært mulig å finne eller laste ned Bibler fra en kinesisk nettside som tilsvarer Amazon. Andre kilder som den britiske nyhetstjenesten World Watch Monitor (WWM) har vært i kontakt med forteller at de har hatt tilgang på online-bibler i uken etter at forbudet ble innført.
Ifølge WWM er framleggelsen av regjeringserklæringen en oppfølger av innføringen av nytt regelverk om religion som kom i februar. Enkelte religiøse ledere i Kina beskrev det som brudd på religionsfriheten, slik Dagen tidligere har mekdt.
Erklæringen om «Kinas politikk og praksis for å beskytte friheten til religiøs tro» ble lagt fram på en pressekonferanse i Beijing 4. april.
Trenger veiledning
– Det nye dokumentet signaliserer et skifte fra den marxistiske filosofien, som definerte religion som «opium for folket«, til å definere Kina som et «flerreligiøst land langt bakover i historien», uttaler Bernardo Cervellera i AsiaNews,
Regjeringsdokumentet legger imidlertid til at «aktiv veiledning» er nødvendig, slik at religioner kan «tilpasse seg et sosialistisk samfunn».
For «kinesifisering» av religion har lenge vært et sentralt budskap fra president Xi Jinping. Under hans styre har kontrollen over det religiøse livet økt, noe som fører til mer press på både kristne, muslimer og buddhister.
Fem anerkjente religioner
Regjeringen slår fast at det er fem anerkjente religioner i Kina, med totalt 200 millioner medlemmer. Katolikker og protestanter teller henholdsvis seks og 30 millioner.
Men Cervellera sier at disse beregningene bare er basert på de formelle, registrerte trossamfunnene og noen anslår at det er minst like mange kristne, både katolikker og protestanter, i uoffisielle eller underjordiske kirker.
World Watch Monitor rapporterte i oktober at noen anslår at antall kristne i Kina kan nå 247 millioner innen 2030. Det vil i så fall gjøre landet til «verdens største menighet».
Følsomt tema
En lokal kilde uttaler til WWM at dokumentet avslører hvorfor kristendommen er et følsomt tema for den kinesiske regjeringen.
Kilden påpekte at det i dokumentet blir fremhevet hvordan «kristendommen, både katolsk og protestantisk, har vært kontrollert og utnyttet av kolonialisme og imperialisme i lang tid og dermed en skammelig historie om å bli mobbet av denne vestlige religionen».
I regjeringens øyne innebærer det nye dokumentet et «historisk øyeblikk for kinesiske troende til å gjøre et selvstendig valg styrt av prinsippene om «uavhengighet» og «selvstyre» midt i kampen for sosial utvikling og uavhengighet for kinesiske, etniske grupper».
Økt kontroll
Få dager etter at kinesiske myndigheter lovet å verne om religionsfriheten, kommer det meldinger fra Hunan-provinsen om økt kontroll overfor de kristne.
Lokale myndigheter har fjernet en rekke kors fra kirker, lukket en barnehage drevet av en menighet og bedt kristne innbyggere i en by om å registrere seg. Tidligere har det vært en kontroversiell korsfjerningskampanje i den østlige kystprovinsen Zhejiang.
Korsene som ble fjernet med makt fra kirker i Hunan-provinsen var lokalisert i Yichuan fylke. De ble tatt ned fordi de var ulovlig bygget, fortalte en representant fra presidiet for etniske og religiøse saker, ifølge den statlige avisen Global Times.
– Aktiviteter i de ulovlig oppsatte kirkene vil bli forbudt. Andre lovlige kristne aktiviteter her vil fortsette, sa han og tilføyde at regjeringen hadde uregulerte aktiviteter som mål, ikke de kristne.
Også fra Beijing har det kommet meldinger om at lokale myndigheter i mars stengte en menighets-barnehage og beslagla bøker og arbeidsbord.