Kina forbyr utlendinger å spre kristent innhold på nett
Det skal være det første av flere grep for å kontrollere religiøst innhold på kinesiske nettsteder. Misjonærer slår alarm.
Kina forbyr utenlandske organisasjoner og enkeltpersoner å spre religiøst innhold på nett. Det nye regelverket ble klart i forrige uke og skal tre i kraft i mars 2022, melder South China Morning Post.
Dette skal ifølge avisen være det første av en rekke tiltak for å kontrollere religiøs tilstedeværelse på nett. Dette ble satt på dagsorden av Kinas president Xi Jinping på en nasjonal konferanse tidligere i desember.
Der skal han ha snakket om behovet for å «styrke styringen av religiøse anliggender på nett».
Krever kinesisk ledelse
Kinesiske myndigheter hevder tiltaket er nødvendig for den nasjonale sikkerheten.
Det nye lovverket innebærer blant annet at ingen kan informere om religiøse samlinger på nett uten å være lisensiert av myndighetene. Enhver organisasjon som skal spre religiøst innhold på nett må være basert i Kina og ledes av en kinesisk statsborger.
Forbudet gjelder også forkynnelse og religiøs undervisning på nett, i tillegg til nettbaserte pengeinnsamlinger.
Mediemisjonær: – Vår største krise
Jerry An er misjonær i Kina og leder for misjonsorganisasjonen Reframe Ministries i Kina. I et innlegg i Christianity Today forteller han at de tidligere i år mistet flere hundre tusen følgere på det kinesiske sosiale mediet WeChat etter at begge deres kontoer har blitt fjernet.
Det gjør det vanskelig for misjonsorganisasjonen å opprettholde innflytelsen i Kina.
Det kinesiske sosiale mediet WeChat har 1.2 milliarder brukere, og er kjent for å drive utstrakt sensur i tråd med kinesiske myndigheters retningslinjer. Sosiale medier som Facebook, Instagram og Twitter er blokkert i Kina.
Ifølge An har det blitt delt store mengder kristent innhold på WeChat de siste ti årene inntil juni i år. Da ble de fleste store kristne aktørene fjernet fra plattformen.
Nå frykter han at de nye reglene vil gjøre mediemisjon i Kina vanskeligere.
– Dette er den største krisen og utfordringen vi har møtt i tjenesten, sier han i innlegget.
Vil hindre vestlig samarbeid
Kina har møtt sterk kritikk fra internasjonalt hold for manglende trosfrihet og for brudd på religiøse minoriteters menneskerettigheter. Både USA og EU har innført sanksjoner på grunn av anklager om folkemord på den muslimske uigur-minoriteten i landet.
Xiong Kunxin, forsker ved det statlige universitetet Minzu i Beijing, forsvarer Kinas nye regelverk.
– Dagens internasjonale situasjon er svært komplisert. Europeiske land og USA har kommet med krenkende uttalelser om oss bare for å hindre Kinas utvikling. Noen religiøse krefter vil helt sikkert samarbeide med deres politiske mål, sier Xiong til South China Morning Post.