BEIJING: Over 240 menneskerettighetsorganisasjoner fra hele verden oppfordret til diplomatisk boikott av vinter-OL i Beijing i et felles utspill. Bildet viser strålene fra et lysshow under prøvene til åpningsseremonien.

Kineserne som ikke får se på OL

Det finnes en gruppe som garantert ikke blir å se på publikumstribunene under OL. – Hver dag klokken fem på ettermiddagen, ber kristne i Kina for de som sitter i fengsel.

Publisert Sist oppdatert

Advokaten Gao Zhisheng er nominert til Nobels fredspris to ganger. Siden 2017 har han vært «forsvunnet».

Den britiske menneskerettighetsorganisasjonen Christian Solidarity Worldwide (CSW) antar at han blir holdt i forvaring et eller annet sted.

Hva Gao Zhisheng har gjort galt? Jo, han har blant annet forsvart folk fra religiøse minoriteter i flere rettssaker. Noen av dem som fikk hjelp, var kristne.

Da han i 2010 gav et intervju til Associated Press og fortalte om hvordan han var blitt torturert i fengsel, «forsvant» han kort tid etter. Siste gang han forsvant var 13. august 2017.

FORSVUNNET: Den kinesiske advokaten Gao Zhisheng har vært «forsvunnet» siden 2017.

Forfølgelsen splittet familien. Kona og parets to barn, flyktet til USA i 2009, fordi det ble for farlig for dem å leve i Kina.

Fikk ikke møte dødssyk kone

Også familien til menneskerettighets-aktivisten Guo Feixiong ble splittet. Guo er en skribent og «barfot-advokat», som har markert seg som forsvarer for rettighetene til marginaliserte grupper.

Kona, sønnen og datteren måtte flykte til USA i 2009. I januar i år døde kona av kreft. Mens hun lå på det siste skrev hun et brev der hun tryglet ektemannen om å komme, så hun fikk se ham en siste gang, men han kom seg ikke ut av Kina.

ARRESTERT: Guo Feixiong ble arrestert 12. januar, to dager etter at kona døde. Han fikk ikke reise til USA for å delta i begravelsen og trøste barna som sørget over moren. Bildet er fra 2014, da han satt i varetekt etter å ha forsøkt å komme seg på et fly til USA.

12. januar, to dager etter at kona døde, ble han arrestert. Han fikk ikke reise for å delta i begravelsen og trøste barna som sørget over moren, melder den kristne menneskerettighetsorganisasjonen ChinaAid.

Organisasjonen valgte å løfte frem overgrepene mot Guo Feixiong og hans familie som eksempel på Kinas grove menneskerettighetsbrudd, da de aksjonerte og oppfordret til boikott av OL i Beijing.

CSW og ChinaAid var to av over 240 menneskerettighetsorganisasjoner fra hele verden som oppfordret til diplomatisk boikott av vinter-OL i Beijing i et felles utspill.

Blant disse organisasjonene var også Stefanusalliansen, Den norske uyghurkomiteen, Hongkong-komiteen i Norge og Den norske Tibetkomiteen.

Alvorlig forverret

For fem år siden lå Kina på 43. plass på Åpne Dørers liste over verdens verste kristenforfølgende regimer. I år er de nummer 17. Situasjonen er blitt alvorlig forverret på kort tid.

Folkemordet mot muslimske uighurer i provinsen Xinjiang har fått stor oppmerksomhet før OL. I Åpne Dørers ferske årsrapport kommer det frem at også buddhister og konvertitter fra islam har det svært vanskelig i dagens Kina.

«Kommunistpartiet ser på all religion som en trussel», skriver de.

– Situasjonen for kristne er strammet mye inn det siste året, sier en kilde med god kjennskap til Kina til Dagen.

– Mange prester i husmenigheter i byene må gjennom lange og krevende forhør hos politiet. Flere prester blir også fengselet etter å ha blitt dømt etter at falske beskyldninger blir satt fram, og de får årelange fengselsopphold.

Ba klokken fem

Kilden forteller at kristne kinesere har begynt å synge en ny sang. Den heter «Klokken fem på ettermiddagen i Kina». Sangen oppfordrer til å be for dem som sitter i fengsel i Kina nå.

For noen år siden bestemte en eldstebror og kona at de skulle be for hverandre klokken fem hver ettermiddag, slik som sangen oppfordret til.

Etter hvert som stadig flere opplevde forhør og fengsling, bestemte ekteparet at hvis han en dag skulle bli arrestert og fengslet, skulle de fortsette å be for hverandre klokken fem.

– Eldstebroren ble fengslet, forteller kilden.

Bønnebevegelse

– Etter at han hadde sonet ferdig og ble satt fri, sier han at avtalen med kona var det viktigste av alle forberedelsene han gjorde før fengselsoppholdet. Selv om han ikke visste noe om det som skjedde utenfor fengselsmurene, visste han at hver dag klokken fem bad han sammen med kona og barna der hjemme.

– Dette ble den viktigste åndelige støtten han fikk gjennom de åtte månedene han satt inne. Han fikk vite at mange andre også hadde bedt for ham klokken fem.

Kilden forteller at sangen «Klokken fem på ettermiddagen i Kina» har skapt en bevegelse i Kina nå.

– Stadig flere er med på denne bønnestunden klokken fem. På denne måten holder de hverandre oppe i en vanskelig tid.

– Stadig flere er med på denne bønnestunden klokken fem. På denne måten holder de hverandre oppe i en vanskelig tid.

Strandet på øy

I Åpne Dørers rapport nevnes også andre kristne som har sittet i fengsel:

I mai i fjor ble den katolske undergrunnsbiskopen Zhang Weizhu i Xinxiang i provinsen Henan arrestert sammen med ti prester og et ukjent antall studenter.

I august i fjor ble fire kristne som ble arrestert i Shenzhen året før, dømt til bøter og fengsel på mellom 18 måneder og seks år. Forbrytelsen var å selge elektroniske apparater som spilte bibelvers.

Og om ikke 60 medlemmene fra Shenzhen Holy reformed Church sitter i fengsel, så er de langt fra fri. De flyktet til en øy i Sør-Korea i fjor og søkte om asyl, men fikk avslag.

De er på øya fremdeles. Nå kaller de seg The Mayflower Church, etter skipet med engelske pilgrimer som kom til Amerika i 1920. Ifølge Radio Free Asia risikerer de å bli tvangsreturnert til Kina etter at de har tapt i flere rettssaker.

«De lot oss ikke ikke undervise barna våre om Bibelen og forbød barna å gå i kirken. Dette stred mot troen og samvittigheten vår», sier pastor Pan Yongguang i et intervju om hvorfor de flyktet fra Kina.

Overvåket og stengt

Myndighetene forsøker å kontrollere kirkene og få dem til å tilpasse seg kommunistpartiets ideologi, skriver Åpne Dører i årsrapporten.

De melder at nye restriksjoner på Internett, sosiale medier og for frivillige organisasjoner blir brukt til å begrense trosfriheten.

Menighetslokaler som ble stengt under pandemien, har ikke fått tillatelse til å åpne igjen. Mange kirker blir overvåket og stengt.

Innstramming på nett

Denne våren gjør Kina enda et forsøk på å kneble innbyggernes tanke-, tros- og samvittighetsfrihet. Ifølge South China Morning Post blir det forbudt for alle utenlandske organisasjoner og enkeltpersoner å spre religiøst innhold på nett i Kina.

Ingen får spre informasjon om religiøse samlinger, med mindre de er offentlig godkjent. Forbudet gjelder også forkynnelse og religiøs undervisning på nett, i tillegg til nettbaserte pengeinnsamlinger. Endringen trer i kraft fra mars.

Kinesiske kristne var tidlig ute med å bruke digitale plattformer til gudstjenester og bønnemøter da samfunnet stengte ned under pandemien.

– De så også at de kunne nå ut til mange ikke-kristne som de ikke elles nådde, seier kilden til Dagen.

SENSUR: Forbudet mot å spre religiøst innhold på Internett, får blant annet store konsekvenser for brukere av det populære sosiale mediet WeChat.

Etter at det varslede forbudet mot å spre religiøst innhold på Internett trer i kraft i mars, vil dette ikke lenger være mulig.

Forbudet vil også ramme det populære sosiale mediet WeChat, som kan beskrives som en kombinasjon av Facebook og Vipps, og som både kristne, buddhister og andre også flittig bruker til å fortelle om troen sin.

Sensur

Allerede nå blir innhold sensurert. Kort tid etter at det kommer video-meldinger i sosiale medier fra kontakter i Kina, blir innholdet borte, forteller kilden til Dagen.

– Hva blir konsekvensene for menighetene når det blir forbudt å spre religiøst innhold?

– Kinesiske kristne sier at opp gjennom historien har de stadig opplevd perioder der muligheter har blitt tatt fra dem. Og når slike ting skjer, finner de alltid noe annet de kan gjøre. De er veldig kreative og gir ikke opp, svarer kilden og fortsetter:

– Det sies om kinesiske kristne at de ikke fokuserer på begrensninger, men på muligheter. Derfor får vi bare vente å se hvordan de vil løse også denne siste begrensingen som snart blir påført dem.

Powered by Labrador CMS