Kinesiske kirker feirer kommunistpartiets hundreårsjubileum
– Kirkene presses til å formidle sosialistisk propaganda i gudstjenester. Det er massivt trykk, sier Johannes Morken fra Stefanusalliansen
Den 1. juli 2021 feirer Kinas kommunistparti sitt hundreårsjubileum på storstilt vis, og flere av Kinas offentlig godkjente kirker deltar i feiringen.
Den patriotiske fløyen av Kinas katolske kirke holder messe til hyllest for partiet, og oppmuntrer medlemmene til å dra på «pilegrimsferd» til politiske minnesmerker. Medlemmene blir også oppmuntret til å lære mer om kommunistpartiets historie.
Liu Yuanlong, visepresidenten i Den kinesiske patriotiske katolske foreningen (KPKF), oppmuntrer medlemmene av den katolske kirken til å «lytte til» og «etterfølge», partiet til president Xi Jinping. Dette melder International Christian Concern.
Liu har også uttalt at «Gud har utvalgt Kinas kommunistparti», og mener at landet trenger sterk sentral ledelse.
Religionsutøvelsen i landet er strengt kontrollert av myndighetene, melder en rapport fra China Aid. Både kirkene som samarbeider med staten, som KPKF, og landets huskirker beordres til å flagge med det kinesiske flagget og til å synge patriotiske sanger under gudstjenester.
Den protestantiske Tre-Selv-Kirken er i likhet med KPKF et statlig godkjent kirkesamfunn. I deres bokhandler selges det nå i økende grad bøker som promoterer president Xi Jinpings tanker og politiske ideologi, skriver Christian Post.
Hundre år med kommunisme
Johannes Morken, redaktør og seniorrådgiver i Stefanusalliansen, forteller at forfølgelsen av kristne under kommunistpartiets hundreårige innflytelse har gått i bølger.
– Tilbake i den kommunistiske revolusjonen lå det til grunn at Maos kommunisme skulle gjøre all religion overflødig.
– Men så gjorde den jo ikke det, og på femtitallet ble Tre-Selv-bevegelsen og Den kinesiske patriotiske katolske forening akseptert av kommunistpartiet. De skulle være rent kinesiske kirker under paraplyen til den kinesiske kommunistbevegelsen
Videre fulgte perioder med varierende grad av forfølgelse av kristne og andre minoriteter.
Et blodig tiår
De verste forfølgelsene var under kulturrevolusjonen på 60-tallet.
– Under kulturrevolusjonen skulle alle avvikende tanker knuses. Det var et blodig tiår. Kirkene og de troende ble hardt rammet av forfølgelsen, og en rekke kirkeledere ble arrestert.
Da kulturrevolusjonen senere ble erklært en katastrofe fikk kirkene leve noe friere.
Særlig i en 20-årsperiode rundt årtusenskiftet har både statlige og uavhengige kirker fått vokse fram på en måte man før ikke trodde var mulig i Kina, forteller Morken.
Formidler sosialistisk propaganda
Dette varte fram til 2013, da Xi Jinping overtok som president. Siden har situasjonen for landets kristne blitt gradvis men tydelig forverret.
– De statlig registrerte kirkene blir blant annet presset til å formidle sosialistisk propaganda i gudstjenester. Noen gjennomfører det som et slags fast ritual, og så kjemper de for å kunne formidle evangeliet i tillegg. Men det er et massivt trykk.
Han mener det er vanskelig for aktører på utsiden å vite hvem som virkelig står for den sosialistiske tankegangen som formidles, og hvem som kun sier det de må slik at de han holde kirken oppe og forkynne evangeliet.
– Noe av det siste som har skjedd er at det har kommet et nytt regelverk for hvordan man kan bli registrert som en religiøs leder, med strenge krav. Mange frykter at situasjonen skal ligne den under jernteppet i Europa, hvor man er usikker på om de man samarbeider med virkelig er kristne kirkeledere eller om de er partirepresentanter, sier Morken.
Nektet å installere overvåkningskamera
Utenom de statlig registrerte kirkene holder en ikke ubetydelig andel av Kinas kristne til i uregistrerte kirker, ifølge Morken.
Han forteller at etter 2018 er en rekke store uregistrerte kirker som hadde fått vokse frem på gateplan, blitt stengt av myndighetene. Et eksempel er Zion-kirken i Beijing som nektet å installere overvåkningskamera.
– Myndighetene krever at de uregistrerte underlegges de registrerte kirkene, eller stenger dørene. De stengte kirkene fortsetter som mange små husmenigheter, men de merker presset og trakasseringen.
Forverret situasjon for landets kristne
Også ifølge Åpne dørers World Watch List opplever kinesiske kristne stadig mer motstand, og presset fra kinesiske myndigheter til å formidle kommunistpartiets verdier øker.
World Watch List utgis hvert år, og inneholder detaljert informasjon om de 50 landene i verden hvor kristne opplever mest forfølgelse.
Landene rangeres etter grad av forfølgelse. I år er Kina rangert på 17. plass, opp fra 23. plass i 2020.
De siste tre årene har Kina beveget seg opp 26 plasser, noe Åpne Dører skriver gjenspeiler en forverret situasjon for landets kristne.