Kinesiske kommunister på kristen konferanse
– Vi ønsker en tett relasjon, sier generalsekretær i Misjonskirken.
I helgen hadde Misjonskirken sin generalforsamling på Scandic Oslo Airport. I år fikk de besøk av åtte ledere fra Shannxi-provinsen i Kina. De kom blant annet for å takke Misjonskirken for hva deres misjonærer har betydd gjennom en årrekke. Den mest kjente av dem er misjonæren Annie Skau Berntsen som startet sitt arbeid allerede i 1938. Men tre av representantene kom ikke fra protestantiske menigheter. De kom fra kommunistpartiet sine avdelinger for religion.
Det kommunistiske partiet ønsker å ha kontroll med den eksplosive veksten av religiøse grupper i det folkerike landet. Menigheter må være registrert hos myndighetene for å være tillatte.
Misjonskirken ønsker å gi kinesiske myndigheter bedre innblikk i hvordan arbeidet deres fungerer, ifølge Øyvind Haraldseid, generalsekretær i Misjonskirken.
– Det er derfor ønskelig fra vår side at myndighetene er representert under generalkonferansen vår. Vi forholder oss til myndighetene når vi er i Kina. Jo bedre vi kjenner dem, jo lettere blir det å gjøre jobben vår, sier Haraldseid.
Slik har utviklingen i Misjonskirken Norge vært:Posted by Dagen on Friday, April 27, 2018
Ønsker å lære
Sammen med de kristne lederne kom følgende representanter fra myndighetene:
Yang Yimin, representant for det religiøse byrået i Shaanxi.
Pan Chuanbin, divisjonsdirektør, 2. divisjon, ved Shaanxi religiøse byrå.
Ma Jing, representant for United Front Work Department, et byrå i kommunistpartiet som rapporterer direkte til sentralkomiteen i partiet.
– Vi er her i Norge for å lære hvordan dere gjør det, sier Yang Yimin fra det religiøse byrået i Shaanxi til Dagen.
– Hva har dere lært?
– Vi har bare vært her et døgn, men har fått høre om hvordan dere driver menigheter og skoler og hvor viktig det er for dere, sier Pan Chuanbin, divisjonsdirektør, for 2. divisjon ved Shaanxi religiøse byrå.
Han setter stor pris på den varme mottakelsen de har fått.
Jevnet med jorden
Internasjonale medier melder jevnlig om forfølgelse av kristne i Kina. Men representantene som besøker Misjonskirkens generalforsamling mener Kina har religionsfrihet.
– Det står i lovverket vårt at det er religionsfrihet i Kina, sier Yimin.
– Er dere fornøyd med hvordan den praktiseres?
– Vi er fornøyd. Vi ønsker at det også i fremtiden skal være en frihet til å tro, sier Yimin.
Han holdt blant annet en appell til generalforsamlingen lørdag morgen. Her takket Yimin for det 20 år lange samarbeidet myndighetene har hatt med de kristne.
– Jeg er glad for at dere har forstått den nye situasjonen vi har med kirken i Kina, tre-selv-prinsippet, sa Yang Yimin, til de norske misjonsvennene.
Tre-selv-kirken er den offisielle, protestantiske kirken som er registret hos myndighetene. I tillegg kommer en mengde undergrunnsmenighetene og uregistrerte husmenigheter, som har fått mye motstand fra kinesiske myndigheter.
Tror de påvirkes
Rektor ved Shaanxi bibelskole, Wang Hong, sier hun er fornøyd med religionsfriheten i provinsen. Nå planlegges blant annet et nytt skolebygg til en sum av 130 millioner kroner for utdanning av pastorer. Og kinesiske myndigheter bidrar økonomisk.
– Alt det du gjør innenfor kirkens ramme stilles det ikke spørsmål ved, sier Hong.
– Så du synes religionsfriheten fungerer bra?
– Jeg er veldig fornøyd. Som rektor for bibelskolen kan jeg forkynne og undervise så mye jeg vil. Lørdag og søndag er jeg alltid ute på landsbygda og forkynner i mindre menigheter, sier rektoren.
Hun synes det er fint at myndighetene er med på turen til Norge.
– Det gjør at øynene deres kan bli åpnet for hvordan menigheter og skoler drives i Norge. Jeg tror det vil påvirke deres syn og holdinger, sier Hong.
– Blir gransket
At kinesiske kristne kommer til Norge for å besøke en kristen konferanse, er noe uvanlig, mener Kina-ekspert Torbjørn Færøvik. Han er tidligere journalist og har skrevet flere bøker om Kina.
Han mener at de kristne lederne fra Kina har blitt gransket og godkjent på forhånd.
– For å være på den sikre siden sender man gjerne med påpassere, hevder forfatteren.
Færøvik synes det er både interessant og positivt at kinesiske kristne kommer til Norge.
– Kina gjennomsyres av materialisme, og mange føler behov for et ankerfeste. Da vender de seg til blant annet kristendommen. Dette følger myndighetene med på, og de setter inn passende tiltak, sier Færøvik.
Han tror de kristne lederne vil legge bånd på seg når de besøker Norge. Spesielt hvis de har med representanter fra myndighetene.
– Man må ikke ha illusjoner om at det er sterke ønsker fra kinesisk side at disse skal ha bred kontakt med norske kristne, sier forfatteren.
Han tror ikke myndighetene ønsker opptrapping av kontakten.
Selv ble han svartelistet og dermed nektet innreise i Kina allerede på begynnelsen av 2000-tallet.
Respekt
Tidligere Taiwan-misjonær Johan Tidemann Johansen er tolk for den kinesiske gruppen. Han mener det er viktig å vise respekt og forståelse for systemet i Kina.
– Jeg har reist til Kina to ganger i året de siste 34 årene. Jeg har lært meg en ting: Det er kirkene som må løse utfordringene, sier Tidemann Johansen.