Kinesiske pastorer soner lange straffer

Nobelprisvinneren Liu Xiaobos lidelser i kinesisk fengsel er over. Andre lider fortsatt.

Publisert Sist oppdatert

Fredag for to uker siden besøkte Zhang Cuixia sin bror i et fengsel i provinsen Henan. Broren, Zhang Shaojie, er pastor i en såkalt Tre Selv-kirke, en offisielt godkjent kirke.

Selv om disse kirkene i stor grad har vært skjermet for forfølgelse, ble han arrestert og senere dømt til tolv års fengselsstraff i 2013, etter uenigheter i en eiendomssak.

Han ledet en gruppe kristne som reiste til Beijing for å protestere. Etter dette ble han, ifølge menneskerettighetsorganisasjonen China Aid, anklaget for svindel og for å ha «samlet en folkemengde for å forstyrre offentlig ro og orden».

– Haug med bein

– Han så ut som en haug med bein, sier søsteren til China Aid, etter å ha besøkt broren. Hun reagerte på at han var tynn, hadde mørke ringer under øynene og virket skjør.

– Det er vondt å se en god person lide slik. Jeg vet ikke hvor lenge han vil holde ut, sier hun.

Pastorens datter offentliggjorde for noen uker siden en appell der hun skrev at han ble torturert. Hun hevdet at han ble nektet å sove og fikk svært lite mat å spise.

Les også:

(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));

Innlegg av Dagen.

Mister barnas oppvekst

Alimujiang, eller Alim som han også kalles, er konvertitt. Han tilhører det muslimske uighur-folket og ble kristen i 1995. Sammen med kona ledet han en husmenighet. I 2008 ble han, ifølge Stefanusalliansen, arrestert og anklaget for «ulovlig religiøs virksomhet».

Året etter ble han dømt for å ha lekket statshemmeligheter. Rettssaken skal ha skjedd i all hemmelighet. Kona og advokaten skal først ha fått vite om dommen fire måneder etter at den falt.

Venner av Alim sier at de er overbevist om at denne saken handler om tro, ikke om statshemmeligheter. All kristen aktivitet, bortsett fra Tre Selv-kirkene, er i dag forbudt i Xinjiang.

China Aid hevder at myndighetene har trenert adgangen til advokathjelp helt siden Alim ble arrestert. Verken advokaten eller kona skal ha fått besøke ham så ofte som han etter loven har krav på. Og mens årene går vokser de to sønnene opp uten far.

Samvittighetsfanger

Alimujiang Yimiti og Zhang Shaojie er to av 18 kinesiske samvittighetsfanger den internasjonale kampanjen «China 18» forsøker å hjelpe ved å spre informasjon om sakene deres. Bak kampanjen står et 30-talls menneskerettighetsorganisasjoner, blant andre Oslo Freedom Forum og Stefanusalliansen.

Alle de 18 fangene har kjempet for rettssikkerhet, trosfrihet, demokrati og grunnleggende menneskerettigheter.

«Konsekvensen av dette er at de har måttet tåle trakassering, fengsling og tortur, og ofte har familiemedlemmer blitt utsatt for det samme», står det på aksjonens nettside china18.org.

Foruten Alim og Zhang omfatter kampanjen blant annet disse:

Gulmira Imin, som soner livstidsstraff for angivelig å ha «bidratt til splittelse, lekket statshemmeligheter og organisert en ulovlig demonstrasjon». Hun skal ha vært involvert i et opprør blant uighurer i Ürümqi i 2009.

Wang Bingzhang, en kristen, amerikansk statsborger som soner livstidsstraff for anklager om spionasje.

Hu Shigen, en demokratiforkjemper og huskirkeleder, er dømt til syv og et halvt år i fengsel for «undergraving av statsmakten».

Liu Xianbin, som soner en tiårig fengselsstraff for å undergrave statens autoritet. Han var en av underskriverne av Charter 08, menneskerettighetscharteret som Nobelprisvinner Liu Xiaobo bidro til å utforme.

Gao Yu, en erfaren journalist og politisk aktivist som soner syv år i fengsel for å ha lekket statshemmeligheter. Hun ble første gang arrestert etter studentopprøret på Tiananmen-plassen i 1989.

Zhu Yufu, en kristen politisk aktivist som soner syv år i fengsel for å undergrave statens autoritet. Han skal ha svært dårlig helse. ­Familien er redd for at han skal dø i fengselet, men søknader om å bli løslatt på medisinsk grunnlag er blitt avvist.

Løslatt

Innimellom kommer også gode nyheter. En av Kinas mest prominente menneskrettighetsforkjempere, den kristne aktivisten Xu Zhiyong, ble ifølge Reuters løslatt forrige lørdag etter å ha sonet fire år for å ha «samlet en menneskemengde for å forstyrre offentlig ro og orden».

Xu Zhiyong leder bevegelsen «New Citizens» som jobber for systemendring i Kina. Blant annet krever de at samfunnstopper må offentliggjøre inntekt og formue. Han ble første gang offentlig kjent i 2003 etter å ha hjulpet familier med barn som var berørt av en skandale med forgiftet tørrmelk.

Advokaten hans sier ifølge Reuters at Xu Zhiyong nå håper at han får lov til å leve i fred som en fri mann. Han skal ha blitt svært opprørt da advokaten fortalte at Liu Xiaobo var død.

Powered by Labrador CMS