KORSSTRID: Menigheten i Skauen kirke har en søknad på vei til Skien kommune for å få beholde det omstridte opplyste korset på toppen av tårnet sitt.

Kirke får støtte fra ikke-troende i kors-strid

Nå står Skauen kirke klar med sin søknad om dispensasjon så de kan la lyset stå på i korset øverst på kirketårnet sitt.

Publisert Sist oppdatert

Aage Bjørntvedt representerer arkitektfirmaet Børve Borchsenius og har vært Skien-menighetens byggeleder i arbeidet med å reise Skauen kirke som ble innviet i august.

I tiden etterpå har det stått strid om korset på kirketårnet som har noen påmonterte striper med ledlys.

Noen få naboer har klagd på lysstyrken som menigheten derfor har justert kraftig ned. For noen har dette ikke vært nok.

– Det lysende korset er sjenerende fordi vi lever i et boligområde med et mangfold av livssyn. Og det virker provoserende fordi det er dominerende og lyser opp 24 timer i døgnet, hevder en klager som bor 300 meter unna kirken.

Sender søknad

Bjørntvedt bekrefter at firmaet innen fristen kommer til å søke om dispensasjon på vegne av menigheten. Fristen går ut ved nyttår.

– Det har gått noen mailer fram og tilbake mellom oss og kommunen, og i forbindelse med søknaden har vi sendt nabovarsel, sier Bjørntvedt til Kristelig Pressekontor.

– Eventuelle innsigelser vil komme til oss som ansvarlig søker og bli lagt ved søknaden, sier Bjørntvedt videre.

Naboenes svarfrist var satt til onsdag 22. desember, og ved fristens utløp var det ifølge Bjørntvedt ikke kommet noen innsigelser fra naboene.

– Personen som klagde til kommunen på det lysende korset, bor etter det vi forstår 300 meter unna kirka. Har også han fått nabovarsel?

– Nei, han står ikke på lista over naboer som vi har fått fra kommunen, så han har ikke fått varsel, sier Bjørntvedt.

Støtte fra ikke-troende

Menigheten har hele tiden vært innstilt på å gjøre det som var nødvendig for å få beholde det opplyste korset.

– Dere må ha brukt mye tid og krefter på korssaken. Har det kommet noe godt ut av det?

– Ja, helt åpenbart. På grunn av denne saken har vi fått samtaler med mange, og det er flott å kunne prate med folk om korset og løfte fram betydningen av det, sier Fred Arve Fahre som er prest i Telemark menighet av Det evangelisk-lutherske kirkesamfunn (DELK).

Dette er en sammenslutning av flere menigheter i Grenland og omegn som forente krefter og investerte 80 millioner kroner i det nye kirkebygget like øst for Skien sentrum.

Fahre ser det som verdifullt at mennesker får anledning til å tenke på korset, enten de blir provosert av budskapet eller ikke.

– Det er det en stor verdi i slik som vi ser det. Uansett hvordan veien blir for oss videre, er det flott å få snakke om korset i så mange sammenhenger, sier han.

Langveisfarende støttespillere

Lokalt har det vanket motstand i kommentarfeltene, men også mange støtteerklæringer.

– Folk har kjørt fra andre sida av byen for fysisk å komme til menigheten og uttrykke støtte til oss, forteller Fahre til KPK.

Han sier saken har fått oppmerksomhet langt utenfor Grenland. Noen med slekt i USA har fått vite at korsstriden er en snakkis blant enkelte også på motsatt side av Atlanteren.

– Dette er noe som knytter folk sammen. Mange ser korset som en viktig del av vår kultur og tradisjon og mener det handler om vår tros- og ytringsfrihet. Det er også mange som ikke bekjenner en kristen tro, som støtter oss, så denne striden har rørt ved noe, sier Fahre.

Powered by Labrador CMS