DIREKTØR: Ingrid Vad Nilsen uttrykker betenkeligheter med koronasertifikat for kirkegjengere.

Kirke-Norge skeptisk til koronasertifikat

Ledelsen i Kirkerådet og Norges Kristne Råd liker ikke tanken på at kirkegjengere skal legitimere seg.

Publisert Sist oppdatert

I brev fra de to tungvekterne i norsk kirkeliv blir koronasertifikat problematisert i tydelige ordelag.

Brevene til Barne- og familiedepartemtentet er innspill i debatten om bruk av koronasertifikat for å slippe inn på arrangementer.

Samtidig er kirkens ledelse åpen for å vurdere om slike sertifikat kan brukes på gudstjenester med mer enn 200 deltakere.

Kirkerådet i De norse kirke uttrykker forståelse for at intensjonen er bruk i kommuner som vedtar strengere regler, og at det per nå ikke er aktuelt med koronasertifikat som nasjonal regulering.

«Skulle dette endre seg», ber Kirkerådet om å bli kontaktet for innspill.

– Viktig prinsipp

Videre heter det i brevet fra Den norske kirke:

«Kirkerådet er bekymret for en situasjon der gudstjenestedeltakere må legitimere seg med koronasertifikat for å kunne delta på en gudstjeneste eller oppsøke en kirke. Dette er problematisk.

Det er et viktig prinsipp at man skal kunne oppsøke en kirke fritt og uten å måtte utlevere opplysninger om seg selv.

Det er heller ikke uproblematisk for en menighet å avvise deltakere på bakgrunn av helseopplysninger.»

Norges Kristne Råd, som organiserer de fleste kristne kirkesamfunn her i landet, sendte sist uke et brev til departementet med til dels likelydende innhold.

Rådet uttrykker de samme prinsipielle innvendinger som Den norske kirke til koronasertifikat.

Danske regler

I brevet minnes det også om at et kirkebygg brukes til en rekke arrangementer. Myndighetene bes se til reguleringen som er innført i Danmark, der det er satt en grense for 200 deltakere for livssynsarrangementer uten koronasertifikat og ingen øvre grense for arrangementer med koronasertifikat.

En slik regulering vil i liten grad berøre ordinære gudstjenester.

Julegudstjenester, gravferd og konfirmasjonsgudstjenester er blant de arrangementene som samler flest deltakere, og vil derfor kunne bli berørt.

«Kirkerådet stiller seg til disposisjon for videre dialog om dette,» heter det i brevet datert 16. november.

Møter med flere

I brevet blir det opplyst at Den norske kirke har hatt møte med Norges Kristne Råd og Samarbeidsrådet for tros- og livssynssamfunn.

«Vi leverer eget svar til departementet av praktiske hensyn,» heter det.

Brevet er signert Ingrid Vad Nilsen, direktør, og Emil Alexander Haugerud Engeset, nestleder i avdeling for kommunikasjon og samfunnskontakt.

GENERALSEKRETÆR: Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd Pressebilder

Norges Kristne Råd forteller i sitt brev til departementet at de har kontaktet sine medlemskirker for å høre hva de tenker om koronasertifikat.

«Våre medlemskirker er selvsagt opptatt av godt smittevern og nødvendige smitteverntiltak, men mener andre tiltak som f.eks. antall kvadratmeter pr. person vil være gode alternativer til koronasertifikat for å komme inn på gudstjeneste.»

Brevet signert Erhard Hermansen, generalsekretær i Norges Kristne Råd.

Han forteller om prester og pastorer som er bekymret for at kommuner kan innføre koronasertifikat som krav for å komme inn i kirkene.

Norges Kristne Råd skriver i sitt brev at de ser praktiske utfordringer med koronapass, siden dette gjerne krever at man har smarttelefon. Som kjent har ikke alle eldre slike telefoner.

Powered by Labrador CMS