Kirke serverer øl
I denne kirken kan du få servert kortreist øl under de årlige kulturdagene. – Hvilket rom kan vi da være i uten at det blir alkoholservering? spør Paal-André Grinderud.
For fjerde år på rad arrangerer menighetsrådet i Nes på Romerike Kulturdagene i Nes Kirke sammen med den lokale kunstforeningen. Under middagen i kirkerommet vil det bli servert spekemat og øl, i stil med temaet, stavkirkemusikk og pilegrimsvandring.
– Det er aldri snakk om store mengder, kun et glass per person. Sett i en kultursammenheng ser vi det som en del av temaet med middagen og de kulturelle innslagene, sier medhjelper og tidligere leder for menighetsrådet, Anne Marie Ramstad, til Dagen.
Les også: Tørrlagt alkoholiker vemmes over kirke-øl
Biskopen godkjenner
Biskop Atle Sommerfeldt mener at det er opp til det lokale menighetsråd hva de syns er hensiktsmessig.
– Jeg er opptatt av at kirken i all hovedsak skal være en rusfri arena og at det overhodet ikke skal være noe form for drikkepress. Og det regner jeg med at blir gjennomført på best mulig og ansvarlig måte, sier Sommerfeldt til Dagen.
Søknaden om en tre timer lang skjenkebevilling i Nes Kirke er innvilget av kommunen. Selve middagen skjer i kirkerommet i sammenheng med et foredrag og en konsert.
Tror ikke sine egne ører
Forfatter Paal-André Grinderud (bildet) er et talerør for alle barn som vokser opp i alkoholiserte hjem, på grunn av sin åpenhet om sin egen oppvekst. Han reagerer sterkt og synes det er utenkelig at kirken skal servere alkohol. Han spør om dette virkelig er nødvendig.
– Jeg ønsker ikke å ta i fra noen gleden, og være en moralist. Men hva slags begrunnelse har de for å gjøre dette? spør Grinderud.
Tidligere i år slo Grinderud et slag for å la julaften være en symbolsk dag for barn med alkoholiserte foreldre, og ønsker derfor at Vinmonopolet er stengt på julaften. Han mener det er en feilkobling rundt kirkearrangementet, og at kirken bør være en alkoholfri arena.
– Jeg har aldri hørt om en kirke som serverer alkohol før. Det er så mange argumenter for å slippe til alkohol i ulike sammenhenger. Hvilket rom kan vi da være i uten at det blir alkoholservering? spør Grinderud.
Forfatteren understreker at han ikke ønsker å komme med pekefingeren mot kirken. Men spør Dagen igjen og igjen om dette er en spøk.
– Jeg håper virkelig ingen kirker følger etter denne trenden. Og heller ikke at presten taler om alkohol og måtehold på gudstjenesten søndagen etter, sier Grinderud.
Bare en kulturell øl
Biskop Sommerfeldt forteller at han ikke kjenner til denne saken, men stoler på at kirken selv tar rett avgjørelse.
– Dette er noe som må avgjøres innenfor den lokale kirke. Men det finnes ingen regler for at det ikke går an å servere et måltid i kirkerommet, sier Sommerfeldt.
– Om det er riktig eller galt å servere alkohol i et vigslet rom vet jeg ikke. Men vi syns det er moro å gjøre noe kulturelt i kirken, sier Ramstad.
To kritikere
Tidligere har menighetsrådet fått noe kritikk for alkoholserveringen.
– Sist vi arrangerte en tilsvarende middag med et glass vin til maten, var det to personer som ringte inn og spurte om dette var nødvendig. Men da vi forklarte vedkommende vinklingen vår om mat, kultur og et glass til maten, hørte vi ikke noe mer, sier Ramstad.
Hun forteller at de aller fleste tilbakemeldingene arrangementet har fått har vært gode. Og Ramstad er fornøyd med det hun selv mener er en positiv diskusjon rundt arrangementet.
– Det er flere som har kommet og sagt at det er bra at vi tør å gjøre noe nytt og annerledes. Det er litt gøy å bruke kirkebygget til noe annet enn det vanlige, sier Ramstad.
Ifølge henne selv skal det ikke ha kommet noen negative reaksjoner på årets arrangement. Hun mener at det er mulig at noen tar anstøt, men ikke henvender seg direkte til kirken.
– Kanskje noen ikke kommer på grunn av alkoholserveringen, men det får så være, sier Ramstad.
Mat som passer musikken
Årets tema er stavkirkemusikk og pilegrimsvandring. Og til dette programmet vil det bli servert ferdakost, som vil si spekemat og øl. I fjor hadde de tysk musikk og tysk kake med kaffe. Året før var det ørretseremoni og vin. At et kirkerom normalt sett egner seg dårlig for middagsservering er ikke et problem i denne omgang.
– Vi har en nyrestaurert kirke med stolrekker i midten av rommet. Da kan vi enkelt fjerne stolene og lage til bord, sier Ramstad.
Hun forteller at drømmen er å få til en pilegrimsvandring fra Nes til Eidsvoll. De har allerede funnet en sti fra Nes Kirkeruiner og til Fenstad Kirke, men videre til Eidsvoll er det problematisk.
– Vi synes det er fint om kirken tar seg av flere områder i livet enn bare gudstjenester. Det er flott om vi kan bidra på aktivitetsbiten også, sier Ramstad.