Kirke-skepsis til trebiologiske foreldre

Å åpne opp for at barn kan ha DNA fra tre personer, er å gå en vei vi ikke vet hvor ender, mener biskoper i Den norske kirke.

Publisert Sist oppdatert

Mens stortingsflertallet åpner for eggdonasjon, tar Ap et skritt videre og åpner for mitokondriedonasjon, som gir barnet DNA fra mor, far og eggdonor. Dette vil Arbeiderpartiet gjøre lovlig for å hindre overføring av sykdommer som skyldes defekte mitokondrier, skriver NRK.

– Jeg har stor respekt for at foreldre har et sterkt ønske om at barn skal slippe store lidelser, men jeg stiller meg spørrende til hva konsekvensene av denne metoden er, sier biskop Helga Haugland Byfuglien, preses i bispekollegiet i Den norske kirke.

Biskopen er skeptisk til å gripe inn i arvestoffet ved bruk av en form for eggdonasjon.

– Dette forslaget mangler nødvendig etisk refleksjon, sier Byfuglien.

Fire foreldre?

Sjefen for bispekollegiet får støtte fra biskop Halvor Nordhaug i Bjørgvin bispedømme.

– Dette er en praksis der de voksnes behov for å få barn går foran barns behov for å ha kjennskap til sin egen arv og identitet. Det er det stor grunn til å være tilbakeholdne til. Jeg støtter altså ikke forslaget fra Arbeiderpartiet, sier Nordhaug.

Den norske kirke har ikke tatt et offisielt standpunkt til mitokondriedonasjon, men Nordhaug mener det er enda større grunn til å være skeptiske til dette enn eggdonasjon fordi det her er snakk om at arvestoff overføres til barnet fra tre foreldre og ikke bare to. Det berører noe så grunnleggende som et menneskes identitet.

– Dette er et forholdsvis nytt skritt i teknologien, men man kan tenke seg en fremtid der det er tre kvinner involverte, i tillegg til mannen: En som donerer eggcellen minus kjerna, en som donerer eggcellekjerna og en tredje som stiller med livmor. Det viser at denne praksisen kan bli veldig grenseoverskridende, påpeker Nordhaug.

Smertesparende

Når mitokondriene ikke fungerer som de skal, er det organer som krever mye energi som rammes hardest. Det kan gå ut over nervesystem, muskler og hjerte, og symptomene kan være døvhet, blindhet, kreft, diabetes, svekket muskelkraft eller hjerte-, nyre- og leversvikt.

– Mitokondriesykdommer gir smerte, lidelse og for tidlig død. Når den medisinske utviklingen gjør det mulig å kunne få barn uten disse arvelige sykdommene, så bør Norge være åpne for det, sier helsepolitisk talsperson for Arbeiderpartiet Ingvild Kjerkol til NRK.

Uvisst utfall

I Storbritannia ble mitokondriedonasjon ved prøverørsbefruktning tillat i 2016, de var det første landet verden til å åpne for dette, og det er fortsatt det eneste landet som er åpne for dette.

Da saken ble tatt opp i Norge i 2016, satte Bioteknologirådet ned foten.

KrF, som allerede er sterkt imot eggdonasjon, reagerer kraftig på Aps standpunkt.

– Dette er jo ganske kontroversielt. Vi kjenner ikke til alle konsekvensene av en slik behandling, for man tukler med arveanlegget. Vi blir kanskje kvitt mitokondriesykdommer, men vi vet ikke hva vi får i stedet, sier leder av helse- og omsorgskomiteen og nestleder i KrF, Olaug Bollestad.

Powered by Labrador CMS