Kirke solgt for 42 millioner: – Rett sted til rett tid
– Nå har vi fått både en pris og en løsning som vi er meget tilfreds med, sier kirkeverge Kjell Inge Nordgård til Dagen.
Dagen omtalte nylig en pågående debatt i Trondheim angående bruk av nye Charlottenlund kirke som er under planlegging.
Nå er den gamle Charlottenlund kirke og tomten den står på solgt.
Dagen får opplyst at kjøpssummen er på 42 millioner, som er 12 millioner over prisantydningen.
Kirkeverge i Trondheim kirkelig fellesråd, Kjell Inge Nordgård sier til Dagen at de er fornøyde med summen.
– Det var vanskelig å vite hva vi kunne forvente da vi la kirken ut for salg i november i fjor. Men nå har vi fått både en pris og en løsning som vi er meget tilfreds med, sier Nordgård til Dagen.
Lokalsamfunnsutvikling
Gamle Charlottenlund kirke er fra 1973 og har blitt beskrevet av Den norske kirke som i «ekstremt dårlig forfatning, og deler av kirken er stengt som følge av dette».
Dagens lesere kåret i 2020 kirken til Norges nest styggeste.
Nordgård tror grunnen til at kirken gikk for godt over prisantydning er mye på grunn av den attraktive beliggenheten.
– Prisene i området har steget mye de siste årene fordi Charlottenlund-distriktet er utpekt som bydelssentrumsområde. Du kan si kirken står på rett sted, til rett tid.
Kirkevergen forteller at flere interessenter var med i budkrigen, men det var til slutt Coop og Boligbyggelaget TOBB som gikk av med seieren.
Nå pågår kontraktsforhandlinger i forbindelse med overgangen fra gammel til ny kirke, men Nordgård forteller at den nåværende kirken før eller siden vil bli revet.
– Men det var heller ikke et krav fra oss om at den skulle bli brukt. Den er i så dårlig forfatning at det uansett ville blitt et tapsprosjekt å renovere den, sier han.
Fornøyd politiker
Kommunalråd i Trondheim og gruppeleder for KrF i bystyret, Majen Sævik, roser jobben kirkelig fellesråd og Charlottenlund menighet har gjort i salgsprosessen.
– Jeg synes det er meget positivt at salgssummen er 12 millioner mer enn opprinnelig forventet. Disse pengene kommer svært godt med i finansieringen av nye Charlottenlund kirke, sier Sævik til Dagen.
Sævik og KrF har vært med på å aktualisere saken om en ny kirke i Trondheim gjennom forhandlinger ved maktskifte i Norges tredje største by i fjor høst.
– Vi er veldig fornøyd med å ha fått gjennomslag i sentrum-Høyre sin politiske plattform og i vedtatt budsjett for bygging av kirken. Arbeidet er godt i gang med prosjektering og planlegging av byggingen av ny kirke i Trondheim, og det er gjennomført en arkitektkonkurranse hvor det blant 177 bidrag ble kåret en vinner, sier kommunalråden.
Menigheten beskriver selv prosjektet som «Den grønne katedral», og har et sterkt ønske om at nye Charlottenlund kirke skal være et bygg for fremtiden.
– Menigheten og Kirkelig fellesråd i Trondheim har ambisjoner om at kirkebygget i løpet av sin livstid skal produsere mer energi enn det bruker. Det legges vekt på lavest mulig klimagassutslipp og stor grad av ombruk og gjenbruk av byggematerialer, forteller Martin Reichenbach, kirkebyggrådgiver i Kirkerådet og medlem av juryen, til kirken.no.
Sævik tror området rundt den nye kirken vil by på mange muligheter for aktiviteter og utadrettet virksomhet.
– Det diakonale potensialet er enormt. Alt fra leksehjelp og fritidsaktiviteter til viktig arbeid for å fremme et godt og trygt boområde er noe den nyansatte diakonen potensielt kan drifte, sier KrF-politikeren.
Brukes i mellomtiden
Kjell Inge Nordgård har sett tegningene fra arkitekten bak den nye Charlottenlund kirke. Han liker det han har sett.
– Det er en grunn til at akkurat de vant. Jeg må si prosjektet er veldig spennende.
Men akkurat når kirken blir ferdig bygget, vil han ikke si for sikkert.
Derfor er han glad for at kjøperen av den gamle kirke ikke vil rive noe før kirkeklokkene i den nye slår for første gang.
– Vi håper at vi er godt på plass om 3–4 år. Hvis vi når målsettingen vår om å lande en entreprenør i starten av 2025 blir det nok lettere å anslå. Men vi tar ett steg av gangen, sier kirkevergen.
Det er ifølge Nordgård budsjettert 138 millioner kroner til hele prosjektet, fordelt over flere år.
Svarer på uenighet om bruk
Politikere og humanister har tidligere uttalt seg om hvorvidt den nye kirken bør eller skal legge til rette for seremonier for ikke-religiøse.
Svein Otto Nilsen i Pensjonistpartiet uttalte i et innlegg på debattplattformen Trønderdebatt denne uka at den nye Charlottenlund kirke bør kunne fungere som et sambruksbygg for eksempelvis seremonier i Human-Etisk Forbund.
– Når man kan bruke kirkerommet til møter og konserter, så bør også humanetikerne få anledning til å bruke det til for eksempel begravelser, skriver han.
Majen Sævik tror Nilsen har gode intensjoner, men mener han er upresis i sine kommentarer.
– Selv om kirken skal være åpen, ligger det ingen plan om å være et sambruksbygg. Det er en misforstått oppfatning. Jeg forstår godt humanistene som sier de ikke har behov for å ha sine begravelser i kirken, selv om det er kommunen sin oppgave å også tilrettelegge for livssynsåpne begravelser, sier hun.
– Men støtter du Human-Etisk Forbund i at det er for få tilbud i Trondheim for ikke-religiøse når det gjelder for eksempel begravelser?
– Ja. Derfor har KrF et spørsmål til ordføreren liggende i forbindelse med kommende bystyremøte. Der løfter vi frem nettopp det økende behovet for seremonirom i forbindelse med begravelser for den ikke-religiøse befolkningen i Trondheim. Vi har i dag kapeller som kan brukes til dette, men ingen egnede rom for større livssynsåpne begravelser, sier Majen Sævik.