Kirkeasylanter i Vågsbygd er usikre på myndighetene
Selv om den afghaniske familien i Vågsbygd kirke i Kristiansand skulle få juleamnesti, så våger de ikke å gå ut.
– Vi vil ikke føle oss trygge utendørs selv om myndighetene sier at vi har lov å gå ut av kirken i julen. Vi er så redde for å bli pågrepet, forteller det afghanske ekteparet.
Dagen har vært på besøk hos kirkeasylantene i Vågsbygd kirke i Kristiansand.
Tilflukt i kirken
Mor og far med fire barn fra to til 13 år søkte tilflukt i kirken i begynnelsen av november. De var redd for at politiet skulle komme å ta dem. Ekteparet har konvertert fra islam til kristendom, men har fått nei til opphold i Norge.
Vi sitter i deres innredede leilighet som tidligere ble brukt til kontorer i kirken. Her har de prøvd å gjøre det så hyggelig som mulig. En stor sofagruppe med salongbord og et stort spisebord står i stuen. Et juletre er også pyntet i leiligheten. Det er dessuten installert to soverom, og et dusjkabinett er plassert på badet.
Møttes i Iran
Familien har vært på flukt i 18 år, og ingen av barna har bodd i Afghanistan. Faren var statsansatt i Kabul da Taliban kom til makten. Han flyktet til Iran etter å ha blitt utsatt for angrep av islamske fanatikere. Moren ble lovet bort til en gammel mann før hun ble født, men greide å flykte.
De to møttes i landflyktighet i Iran. Her ble de gift og fikk tre barn. Senere flyktet de til Tyrkia, der de oppholdt seg i tre år. Så tok menneskesmuglere dem med gummibåt til Hellas, før ferden gikk via Ungarn og Sverige til Norge. I fjor fikk ekteparet sitt barn nummer fire.
Fortsatt redde
Den afghanske familien er fortsatt preget av frykt, og vil verken oppgi navn eller vise ansikt i avisen.
– Vi var veldig redde før vi kom inn i kirken, men nå føler vi oss litt tryggere. Vi savner likevel å kunne gå ut, sier mannen.
En årsak til frykten er at de hørte et rykte om at politiet skulle ha gått inn i en kirke i Stavanger og hentet ut asylanter. Men dette viste seg å være oppspinn.
Vi har med oss Dagen for 13. desember, og viser at innvandringsminister Sylvi Listhaug lover å ikke sende politi inn i kirker for å gripe asylanter.
– Vi blir veldig glade når vi hører dette. Dermed kan vi sove tryggere om natta. Men vi sjekker alltid at dørene er låst inn til kirken, sier ekteparet.
Nytt avslag
Sokneprest Nils Terje Andersen i Vågsbygd kirke forteller at familien nylig fikk nei på sin begjæring om omgjøring av vedtak om utsendelse av Norge.
– Vi skal sende inn en ny søknad, for vi mener at UDI (Utlendingsdirektoratet) ikke har sett på realitetene i saken. De tror ikke at ekteparet er blitt kristne, men vi mener at dette er en stor feiltagelse. De har en reflektert kristen tro og praktiserer den, og de er sterkt grunnfestet i sin tro. Derfor håper vi at familien kan få et møte med UNE (Utlendingsnemnda) der dette kan bli belyst, sier Andersen.
Han viser til at den afghanske familien er blitt godt mottatt i menigheten. Det er en frivillig gruppe på omkring 20 personer som hjelper kirkeasylantene. Blant disse er det også lege og andre nøkkelpersoner. Det er samlet inn penger, og givergleden er stor, kan soknepresten fortelle.
Andersen forteller at de også har hatt møte med politiet i Kristiansand.
– De har sagt at de ikke vil gå inn i kirken for å hente dem ut, sier han.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));
Vil bli tannlege
De tre jentene i familien på 9, 10 og 13 år er i en litt annen situasjon enn foreldrene. De får gå på mottaksskole, og har dermed mulighet til å ferdes utendørs.
– Det er veldig bra å kunne være ute. Men jeg er lei meg for at ikke hele familien kan oppholde seg utendørs, forteller 13-åringen. Hun er allerede blitt god i norsk, og er vår tolk i intervjuet med foreldrene.
Jenta går i 8. klasse, og er veldig glad for å kunne gå på skole.
– Jeg ville ikke ha juleferie, for jeg ønsket heller å gå på skole, smiler hun.
– Hvilke fag liker du best?
– Engelsk, matte og norsk.
– Hva ønsker du å utdanne deg til?
– Jeg vil gjerne bli tannlege, svarer hun raskt.
Julefeiring i kirken
Den afghanske familien ser fram til å feire jul - selv om dette vil skje bare innenfor kirkens vegger.
– Jesus ble født i julen, derfor er vi glade i denne høgtiden. Jesus er Guds sønn, og vi får be til ham, forteller ekteparet.
– Hvordan blir julen for dere i år?
– Vi skal feire jul sammen med menigheten på julegudstjenester. Ei av jentene våre skal også være med og synge i koret på julaften. Dessuten skal vi spise ulike afghanske og tyrkiske retter med blant annet kjøtt og ris, forteller mannen.
Kona har tidligere jobbet på restaurant, så dette blir uten tvil et velsmakende måltid.
– Dere må jo også smake på pinnekjøtt, skyter sokneprest Nils Terje Andersen inn.
Nei til invitasjon
Vi lurer på hva de vil svare hvis noen i menigheten ønsker å invitere dem hjem til seg på julaften. Kirkeasylantene sier at de vil takke nei til dette, for de våger ikke å gå ut av kirken.
– Men vi setter pris på at andre besøker oss. Flere fra menigheten kommer hit, og vi er veldig glade for det, svarer ekteparet.
Den afghanske familien kommer med en varm takk til alle i Vågsbygd som har hjulpet dem i en vanskelig situasjon.
Julegave
– Hvilken julegave ønsker der mest av alt i år?
– Det må være å få opphold i Norge, svarer ekteparet.
(function(d, s, id) { var js, fjs = d.getElementsByTagName(s)[0]; if (d.getElementById(id)) return; js = d.createElement(s); js.id = id; js.src = "//connect.facebook.net/nb_NO/all.js#xfbml=1"; fjs.parentNode.insertBefore(js, fjs); }(document, 'script', 'facebook-jssdk'));