Kirkekaffen kan snart gjøre comeback
Gradvis vender gudstjenestelivet tilbake over hele Europa. Norske kirkegjengere lengter etter åndelig fellesskap og til praten over kirkekaffen. Den trenger ikke være langt unna.
Strømming av møter og gudstjenester er blitt nødløsningen for mange kristne fellesskap de siste månedene, men ingenting erstatter fellesskapet man får ved å være på samme sted.
Derfor ser mange lengselsfullt fram til å kunne møtes for å lovsynge og lytte til forkynnelse og – ikke minst – å drikke kaffe sammen.
– Kirkekaffen kjempeviktig
– For mange er kirkekaffen kjempeviktig, sier generalsekretær Erhard Hermansen i Norges Kristne Råd (NKR).
Han sier kirkekaffens betydning er blitt svært tydelig gjennom koronakrisen og gjengir noe han hørte fra en kirkegjenger: «Hva skal vi med gudstjeneste hvis vi ikke kan ha kirkekaffe?»
– Folk opplever at det er viktig å komme sammen, men det handler ikke bare om selve gudstjenesten, men også om relasjonen man får over kaffekoppen etterpå, sier han til Kristelig Pressekontor.
Mange fellesskap har løst møtebegrensningene digitalt, men nå vil folk gjerne treffes igjen.
– Det er en så viktig del av det relasjonelle å møtes på samme sted, sier Hermansen som tror kirkekaffen kan være på vei tilbake i norske menigheter.
5. juni oppgraderte Norges Kristne Råd sin smitteveileder. Der er det henvist til Mattilsynet som oppfordrer til skjerpet oppmerksomhet om hygiene knyttet til tillaging og servering av mat under kirkekaffe og lignende.
Over helgen blir det trolig åpnet for at inntil 200 personer kan være i samme lokale, forutsatt at avstandskravene kan overholdes. Det er foreløpig uklart om det også blir slutt på 1-metersregelen. Den ble opphevet for skolesektoren i slutten av mai, men ikke i samfunnet ellers.
Gradvis åpning
Rundt om i Europa er mange menigheter nå gradvis i ferd med å bli åpnet etter lang tids nedstengning og bare strømmede gudstjenester, melder nettstedet Evangelical Focus.
Erhard Hermansen sier en god del menigheter også i Norge er i gang med vanlige samlinger slik at folk kan møtes ansikt til ansikt slik som før 12. mars.
– Mitt inntrykk er at det for veldig mange er et stort ønske å komme i gang med fysiske gudstjenester igjen, selv om det ikke har vært like lett for alle å få det til, sier han.
NKR er en paraplyorganisasjon for 26 norske trossamfunn og har laget en veileder for menigheter i forbindelse med korona-epidemien. Den er blitt flittig brukt.
– Vi har hatt veldig mange henvendelser fra lokalmenigheter som spør hvordan de skal forholde seg til ulike punkter i veilederen, sier Hermansen som dermed også har fått et godt overblikk over i hvilken grad kirke-Norge er i ferd med å komme ut av korona-dvalen.
Fysisk og digitalt
En god del menigheter er nå i gang med møter igjen, men på ulike måter.
– Noen har lagt seg på en kombinasjon av digital overføring og fysisk oppmøte med det antallet mennesker som nå er lov, altså 50 stykker med minst én meters avstand. Andre har fortsatt rent digitale møter og gudstjenester, sier han.
Av dem som har begynt å møtes fysisk, er det mange som krever påmelding via e-post eller tekstmeldinger. Noen forsamlinger melder fra om dette i annonsen i avisa.
– Vi ser også at flere større menigheter har flere like gudstjenester med fysisk oppmøte etter hverandre, sier han.
Holder avstand
I Europa ligner trenden en del på det som skjer i Norge, men det er betydelig forskjell fra land til land. Blant menighetene som forsiktig har åpnet dørene igjen, er Chiesa Apostolica i byen Grosseto ved den italienske vestkysten.
Der møtes de til gudstjeneste igjen, men med god avstand mellom stolene og godt synlige svart- og gulstripete tape på gulvet for å minne om nøyaktig hvor lang en meter er.
I en kommentar på Facebook, skriver en britisk kirkegjenger:
– Flott at dere er tilbake i kirken. Her i Storbritannia kommer ikke det til å skje på en stund.
Italia, som ble så hardt rammet tidlig i pandemien, ser altså lys i tunnelen, mens britene må smøre seg med tålmodighet. Noen land har planer for når kristne menigheter igjen kan samles på samme sted, andre er ikke kommet så langt, melder Evangelical Focus.
I Irland er 20. juli satt som mulig åpningsdato ifølge Evangelical Alliance Ireland, men datoen er ikke bekreftet. Får man ikke bukt med smittespredningen, kan det bli utsettelser.
– Pastorer er redde
I land som Italia, Spania, Østerrike, Frankrike og Sveits er situasjonen en annen. I Østerrike har kristne kunnet samle seg i fire uker, i Frankrike i tre. I Østerrike skal de fleste kirkene nå være gjenåpnet.
Omkring halvparten av de evangeliske kirkene i Frankrike skal ha gjort det samme. I Sveits har det gått langsommere. Der ble kristne møtelokaler gjenåpnet i pinsen.
– Noen pastorer er redde på grunn av de mange forholdsreglene, så de åpner ikke kirkene, heter det i en uttalelse fra sammenslutningen av evangeliske menigheter i Frankrike.
Noen kristne er redde for å gå i kirken, og holder seg uansett hjemme. De som tør å komme, er dels nølende til å ha nær kontakt med andre. Da ryker kanskje kirkekaffen, selv om gleden over å se hverandre igjen er stor.
– Men med masker over ansiktet kan vi ikke engang klemme hverandre, bemerker en kirkegjenger i byen Caserta i Italia som Evangelical Focus siterer, så europeisk kirkeliv er ikke helt friskmeldt ennå.