Dersom ambassaden flyttes fra Tel Aviv til Jerusalem vil det bli vanskeligere å få til en fredsløsning i Midtøsten, mener erkebiskopen.

Kirkeleder advarer mot å flytte ambassaden til Jerusalem

– Det vil skade utsiktene for varig fred, sier erkebiskop.

Publisert Sist oppdatert

Den øverste lederen av den katolske kirken i England, erkebiskop Vincent Nichols, har skrevet et brev til statsminister Liz Truss der han ber henne la være å gjøre alvor av valgkampløftet om å flytte britenes ambassade i Israel fra Tel Aviv til Jerusalem.

– En slik ambassadeflytting vil være svært skadelig for fredsutsiktene i regionen og for Storbritannias internasjonale omdømme, skriver erkebiskop Vincent Nichols på Twitter.

Brevet han sendte til statsministeren er gjengitt av en rekke medier, blant annet The Times.

Truss lovet å vurdere å flytte Storbritannias ambassade dersom hun ble valgt av det konservative partiet til å ta over etter Boris Johnson som både partileder og statsminister.

– Jeg kan ikke se noen god grunn til at vi bør vurdere en slik ambassadeflytting, skriver erkebiskopen i brevet til Truss, og fortsetter:

– Jeg ber statsministeren om å grundig revurdere saken og heller fokusere på å oppnå en tostatsløsning der Jerusalem er garantert en spesialstatus.

Både Israel og palestinerne ønsker hele Jerusalem som sin hovedstad. I flere av de tidligere utkastene til fredsavtaler har Jerusalem fått en spesialstatus der både israelere og palestinere sikres tilgang til byen og dens hellige plasser.

[object Object]

Vincent Nichols mener også at hverken palestinere eller israelere bør eie byen.

– Pave Frans og ledere for kirkene i Det hellige land har lenge bedt om at et internasjonal status quo for Jerusalem blir videreført i tråd med FN-resolusjonene. Byen må deles som en felles arv, og ikke bli et eksklusivt monopol for en av partene.

En venn av Israel

Liz Truss møtte Israels statsminister Yair Lapid kort tid etter hun ble statsminister i Storbritannia.

I forkant av valget sa Liz Truss i en tale til Konservative venner av Israel at hun regnet seg som en «sionist og en stor tilhenger av Israel».

Hun har også uttalt etter hun ble valgt at hun ønsker å styrke forholdet mellom Storbritannia og Israel, og å få en slutt på at lokale myndigheter i Storbritannia slutter opp om BDS-bevegelsen, som blant annet kjemper for boikott av israelske varer, bedrifter og institusjoner.

– Offentlige instanser bør ikke engasjere seg i en slik diskriminerende politikk som er i strid med regjeringens holdning og sår unødvendig splittelse. Jeg vil sørge for at det blir en slutt på dette, skriver hun.

Trump innfridde valgkampløfte

I likhet med en rekke andre tidligere presidenter lovet Donald Trump i sin valgkamp å flytte USAs ambassade til Jerusalem. Men til forskjell fra hans forgjengere innfridde Trump løftet i 2018, på Israels 70. årsdag.

Trump fastslo også at USA så på Jerusalem som Israels «udelelige hovedstat».

JERUSALEM: Donald Trump besøkte Klagemuren i 2017. Året etter fattet han en rekke israelvennlige vedtak.

Ambassadeflyttingen ble møtt med kritikk og få andre land fulgte etter. I dag har Kosovo, Honduras og Guatemala ambassader i Jerusalem.

Både Norge og alle EU-land har sine ambassader i Tel Aviv.

Powered by Labrador CMS