Kirkeleder gråter over flyktende irakere

Denne uken har kirkeleder Emanuel Youkhana på nytt delt ut nødhjelp til flyktende irakiske kristne. Han gråter når han forteller om flyktningenes fortvilelse.

Publisert Sist oppdatert

– For tre år siden måtte disse menneskene flykte fra IS. Etter at IS ble drevet vekk har vi gjort vårt beste for å overbevise dem om å bli i Irak og flytte hjem til landsbyene sine, sier Emanuel Youkhana.

Tirsdag kveld måtte kristne fra landsbyene Telskuf og Baqofa flykte igjen, etter å ha blitt beskutt av den irakiske hæren og regjeringslojal sjiamilits.

– Hvordan skal vi kunne si til dem enda en gang at det er trygt å flytte hjem? spør Youkhana, som er leder av hjelpeorganisasjonen Capni og arkemandritt i Østens assyriske kirke. Dette er den høyeste posisjonen en gift prest kan ha.

Onsdag kveld jobbet han til midnatt med å dele ut nødhjelp til flyktninger som hadde søkt tilflukt i Alqosh og andre landsbyer nær Kurdistan.

– Folk var i sjokk. De var traumatisert. Og de stilte spørsmål igjen og igjen, om hvorfor de politiske lederne ikke kan sette seg ned og snakke sammen, i stedet for å gripe til våpen. Folket mitt gråter. De dør, sier han, før hans egen stemme brister.

– Hvor lenge må vi bære dette tunge korset? spør han. – Hvor mye mer kan folk takle? Jeg vet ikke. Det er et åpent sår.

Mareritt

Fader Emanuel forteller at han var på besøk i Telskuf kort tid før det siste angrepet. Han ble oppmuntret over å se hvilket yrende liv det var på torget i landsbyen.

– Du kan ikke tro hvilken aktivitet der var. Det var åpnet butikker og handelsboder. Husene rundt torget var renovert, og murene var malt i friske farger. Folk var så glade over å være hjemme igjen.

– Så, i løpet av en natt, blir dette torget forvandlet til et mareritt. Flere titalls prosjektiler slo ned i sentrum av landsbyen.

To brødre på 12 og 14 år ble skadet. Ifølge nyhetsbyrået AINA flyktet nær 900 familier fra Telskuf og nærliggende landsbyer.

Youkhana forteller at kurdiske peshmergastyrker advarte de kristne innbyggerne om at de burde komme seg vekk tirsdag ettermiddag. Kurderne hadde da observert at regjeringshæren var i ferd med å trappe opp.

– Det gikk svært raskt. Folk flyktet i all hast.

Da Dagen snakket med Youkhana torsdag kveld, hadde han imidlertid nettopp fått høre at et par hundre familier hadde tatt sjansen på å reise hjem. De mente at faren var over.

– Jeg håper at de slipper å flykte enda en gang, sier han.

Verdifulle

Fader Emanuel sa i et intervju med Dagen i vår at Kurdistan er den eneste trygge havnen for kristne i Irak. Dét holder han fremdeles fast på.

– Men det er mindre enn 200.000 kristne igjen i Irak nå. Hver familie er så utrolig verdifulle for oss. Det er derfor vi er så sinte og fortvilet over det som skjer nå.

– Var det en klok avgjørelse å holde folkeavstemning om selvstendighet for Kurdistan?

– Om det var klokt? Jeg tror at regjeringen i Bagdad bruker folkeavstemningen som et påskudd for å presse Kurdistan tilbake til grensene fra 2003. Dette var regjeringens plan lenge før folkeavstemningen.

– Men folkeavstemningen forteller oss mye. Flertallet stemte for uavhengighet. Regjeringen svarer med å bruke vold mot sitt eget folk. Akkurat som Saddam.

Refser regjeringen

Den assyriske kirkelederen er ikke nådig i sin dom over regjeringen i Bagdad.

– Regjeringen vet at områdene de angriper i hovedsak er befolket av kristne og yazidier. Dette er mennesker som allerede har lidd voldsomt på grunn av IS. I stedet for å gi dem trøst og hjelp, angriper hæren dem igjen. Dette er svært, svært ille.

Han forteller at kristne i regionen frykter at situasjonen kan bli enda verre.

– Beslutningstakerne lytter ikke til visdom, bare til våpen, og uskyldige familier må betale prisen.

Han er glad for at Frankrike og USA legger press på regjeringen i Bagdad for å akseptere kurdernes ønske om dialog, etter at de har akseptert å fryse resultatet av folkeavstemningen.

Han har også merket seg at den amerikanske utenriksministeren har lovet hjelp for å hindre at Midtøsten tømmes for kristne.

– Jeg vet ikke hvilken hjelp han har i tankene. Vi trenger ikke matpakker. Det kan vi lage selv. Det vi trenger er hjelp til å føle oss hjemme i Irak, sier han og sikter til sikkerhetssituasjonen.

– Regjeringen i Bagdad klarte ikke å beskytte oss mot IS, og de beskytter oss ikke nå. Hvordan skal vi da kunne føle oss hjemme i Irak? Vi trenger det internasjonale samfunns hjelp til å føle oss hjemme.

Powered by Labrador CMS