FLYKTNINGER: 1,5 millioner flyktninger oppholder seg i dag i Libanon. De fleste er syrere. Bildet viser en far og hans sønn i en flyktningleir i Bekaadalen.

Kirkeleder vil sende de syriske flyktningene hjem

Patriarken i Libanons største kirkesamfunn møter kritikk etter at han beskyldte flyktningene for å «tømme statens ressurser» i påskeprekenen.

Publisert Sist oppdatert

Patriark Bechara Boutros Al-Rai er øverste leder for den maronittiske kirken i Libanon. Dette er landets største kristne trossamfunn.

I sin preken 1. påskedag bad han landets folkevalgte politikere om å arbeide hardt for å deportere de syriske flyktningene.

Syrias politiske opposisjon kaller uttalelsen krenkende, mens en overvåkningsgruppe advarer mot at talen kan bidra til uro, melder BBC.

Langvarig krise

1,5 millioner flyktninger oppholder seg i dag i Libanon. Målt per innbygger har landet den største flyktningbefolkningen i verden. De fleste kommer fra Syria, men der er også en stor gruppe fra Irak.

Flyktningkrisen har vart lenge. De første irakiske flyktninger kom allerede før Saddam Husseins fall i 2003. Syrere har søkt tilflukt i Libanon siden borgerkrigen brøt ut i 2011.

Selv om flyktningene har fått mye internasjonal hjelp, utgjør de en belastning for infrastruktur og offentlige tjenester i Libanon. Landet har de siste årene opplevd en økonomisk krise som har vært så alvorlig at mange libanesere selv har valgt å flykte.

80 prosent av den libanesiske befolkningen har i dag problemer med å betale for mat og medisiner, ifølge BBC.

Landets politiske krise forsterker den økonomiske krisen. Diskusjonen om hvem som skal bli ny president har pågått siden oktober uten resultat.

Refset politikerne

I talen formante patriark Bechara de folkevalgte om å slutte å ødelegge staten og sende folket ned i fattigdom og ydmykelse. Han bad dem skynde seg å utnevne en ny president.

Samtidig sa han at de syriske flyktningene forsterker statens problemer ved å «tømme statens ressurser, forstyrre sosial trygghet og konkurrere med libaneserne om levebrødet deres», skriver BBC.

PATRIARK: Bechara Boutros Al-Rai er øverste leder for den maronittiske kirken i Libanon.

Patriarken beskyldte også det internasjonale samfunnet for å beskytte de syriske flyktningene på libanesernes bekostning.

«Det er libanesiske parlamentarikere og embetsmenns plikt i samarbeid med det internasjonale samfunnet å arbeide for deres retur og gi hjelp til dem der», sa han, ifølge BBC.

Verre enn noen gang

– Situasjonen for flyktninger i Libanon er verre enn noen gang, sier syrisk-ortodokse Aziz Nour fra Mosul til britiske Premier Christian News.

Han har selv slektninger som lever som flyktninger i landet.

– Det er ikke noe lys i tunnellen for dem i denne delen av verden. Hele Midtøsten er blitt en eneste stor flyktningleir, sier han.

Blant dem som reagerer negativt på patriarkens påskepreken, er The Syrian National Coalition, en paraplyorganisasjon for den syriske opposisjonen

Direktør i Syrian Network for Human Rights, Fadel Abdul Ghani, sier til nyhetstjenesten Arabi21 at patriarken kom med provoserende uttalelser mot en sårbar folkegruppe.

Powered by Labrador CMS