Kirkeledere: – Vi blir drevet ut av Jerusalem
Kristne organisasjoner som tar vare på hellige steder i Israel roper varsku. Mener de blir drevet ut av radikale, israelske grupper.
– Det virker som målet er å frigjøre gamlebyen fra kristen tilstedeværelse.
Klagen kommer fra Francesco Patton, leder for Kustodiet for Det hellige land.
Den katolske organisasjonen tar vare på hellige steder i Israel, på Vestbredden og i andre deler av Midtøsten. Blant annet Gravkirken i Jerusalem og Fødselskirken i Betlehem.
Dette har de gjort siden de ble opprettet av Frans av Assisi i 1217. På disse åtte hundre årene har organisasjonen fått tillatelse til å ta vare på kirker og gravsteder under ulike regimer.
Men nå varsler Patton at de er i ferd med å bli drevet ut fra gamlebyen i Jerusalem.
– En gang utgjorde kristne tyve prosent av Jerusalems befolkning. I dag er vi under to prosent. De siste årene har livene til mange kristne blitt gjort ulevelige av lokale, radikale grupper med ekstrem ideologi, skriver Patton i et debattinnlegg i The Telegraph.
– Vandaliserer kirker
Han mener disse gruppen aktivt jobber for at medlemmene av Kustodiet for Det hellige land skal forlate Jerusalem.
– Det virker som målet er å frigjøre gamlebyen fra kristen tilstedeværelse. Selv i det jødiske kvarter (red. anm: nordvest-delen av gamlebyen). De siste årene har vi opplevd vanhelligelse av hellige steder, vandalisering av kirker og angrep mot prester, munker og tilbedere.
– Fransiskanerne, sammen med våre kristne brødre og søstre i andre kirker, er innstilt på å forbli i området og opprettholde tilstedeværelsen av Kristus her. men for å klare dette trenger vi hjelp.
Den israelske ambassaden i Norge er svært uenige i Pattons beskrivelse av situasjonen i Jerusalem og omtaler påstandene om at kristne blir drevet ut som «grunnløse anklager».
Du kan lese hele svaret til den israelske ambassaden lenger ned i artikkelen.
Mener Israel må ta ansvar
Helene Lund er medlem av Ridderordenen av den hellige grav i Jerusalem.
– Problematikken som beskrives av den Francesco Patton er dessverre betimelig, mener hun.
– I et godt samfunn lever minoriteter fredelig med sine naboer. Det er urovekkende at relativt få «bøller» får plage kristne minoriteter i Jerusalem med den intensjon å få kristne til å flytte ut.
Lund mener at på samme måte som norske myndigheter bør beskytte våre religiøse minoriteter, bør israelske myndigheter beskytte den kristne minoriteten mot ekstreme grupper i Jerusalem.
Vil ha egen sikker sone for kristne
Francesco Pattons kritikk av kristnes kår i Jerusalem deles også av ledelsen for de lokale kirkene i Jerusalem.
I et åpent brev signert «Patriarkene og lederne for de lokale kirkene i Jerusalem» står det at det siden 2012 har vært utallige angrep på prester, kirkeansatte og på kirkebygg.
Brevet kritiserer lokale myndigheter i Israel, Jordan og på Vestbredden for at de ikke klarer å avverge angrep på kristne. Likevel anerkjenner de at israelske myndigheter jobber for å avverge angrep mot dem i Jerusalem.
– Vi anerkjenner med takknemlighet israelske myndigheters forpliktelser til å opprettholde trygge hjem for kristne i Det hellige land, og for å bevare kristne samfunn som en del av lokalsamfunnet, står det i det åpne brevet.
Kirkelederne oppfordrer til at lokale myndigheter får bukt med problemet og at angrepene mot kristne stanser, samt at man vurderer å lage en egen sikker sone dedikert til kristen kulturarv i gamlebyen for å ta vare på det kristne kvartalet i gamlebyen.
– Forvrenger virkeligheten
Den israelske ambassaden i Norge er svært uenige i virkelighetsbeskrivelsen til kristne ledere i Jerusalem. Her er deres uttalelse:
«Antall kristne i Midtøsten, inkludert i de palestinske områdene, minker, som statistikk viser. Samtidig vokser antallet av kristne i Israel jevnt og trutt, i årevis.
Det er det beste vitnesbyrdet om at religionsfrihet er hellig i Israel, som er et fritt demokrati, der kristne føler seg frie og trygge til å utfolde og feire religiøse høytider overalt og dét året rundt.
Israel er en demokratisk rettsstat, og religionsfriheten holdes av sterke domstoler og politivesen, hvis og når det er grunn til å gripe inn.
I Jerusalem er det millioner av innbyggere og turister kan høre kristne, muslimske og jødiske bønnerop i luften, samt se så mange pilegrimer som deltar i religiøse seremonier - igjen et vitnesbyrd om evnen til å muliggjøre religiøs sameksistens mellom abrahamittiske religioner.
Det er en grunn til å tro at de som ser bort fra disse faktaene, forvrenger virkeligheten og kommer med anklager, gjør det på grunn av andre årsaker, hovedsakelig politiske.
Vi håper at man i stedet for grunnløse anklager vil forsøke å avsløre de kristnes vanskelige situasjon i enkelte land i Midtøsten og deres lidelser fra diskriminering og forfølgelse, noe som står i skarp kontrast til den positive virkeligheten til kristne i Israel. En riktig god jul og ett godt nyttår ønskes dere alle.»