NEDGRADERES: Metropolitt Hilarion Alfeyev er ikke lenger medlem av den russiske synoden.

Kirkelig «utenriksminister» får sparken – årsak oppgis ikke

Hilarion fratas sine fremste verv, og erstattes av en yngre erkebiskop. Det spekuleres i om hans holdning til krigen i Ukraina kan ligge bak.

Publisert Sist oppdatert

56-åringen skal ikke lenger lede kirkens departement for eksterne relasjoner, populært kalt kirkens utenriksdepartement. Hilarion mister også sin faste plass i synoden og fratas stillingen som leder for Kyrill og Metodius-skolen (kirkestudier på doktorgradsnivå).

Dette framgår av protokollen fra den russisk-ortodokse synodens møte av 7. juni.

Mindre krigersk?

Hva som ligger bak framgår ikke av synodens protokoll, men The Orthodox Times tror det kan ha med Hilarions holdning til krigen å gjøre. Han skal ikke like tydelig som patriark Kyrill ha vist sin støtte til denne.

Den 56 år gamle Hilarion tok sin doktorgrad ved Universitetet i Oxford i 1995, og har i ettertid undervist både i Storbritannia og i USA.

The Orthodox Times viser blant annet til at Kirkenes Verdensråd nylig hadde en samling hvor Hilarion var til stede, og hvor det ble enighet om en enstemmig fordømmelse av krigen i Ukraina.

Til den russiske TV-kanalen Russia 24 skal Hilarion også ha uttalt seg på en mildere måte enn patriarken, som helhjertet har vist støtte til Putins krig.

– En tverrortodoks løsning vil bli funnet og den vil helbrede alle sårene i ortodoksien og også gjenopprette fullt nattverdsfellesskap mellom kirkene, sa Hilarion.

Nå blir Hilarion administrator for bispedømmet Budapest og Ungarn, mens Antonij, metropolitt i Korsun (37), overtar kirkens eksterne arbeid og tar plass i synoden.

Professor: – Overraskende

Vebjørn Horsfjord er professor i religion, livssyn og etikk ved Høgskolen i Innlandet, og er en av landets eksperter på Den russisk-ortodokse kirken. Han ble overrasket over nyheten.

– Dette er vanskelig å tolke, og jeg ser at forklaringene spriker i alle retningen på nettet. Hilarion har nok ikke uttalt seg om krigen slik som patriark Kirill har, men det haller ikke vært lett å se noen tydelig motstemme i ham, sier professoren til Dagen.

Han synes ikke det er spesielt treffende å se Hilarion som særlig mild, men åpner likevel for at det kan være tilfellet akkurat i forhold til krigen.

– Det blir spennende å se hva som skjer på litt sikt, om han er helt ute eller om han kan bygge seg opp som leder for en «lojal opposisjon» til Kirill, sier Horsfjord.

Powered by Labrador CMS