Kirkemakt til listefyll
Levende folkekirkes kandidater løftes opp fra listefyll til faste plasser i Kirkemøtet.
Etter at valgresultatet fra tre bispedømmer er offentliggjort, er det klart at kandidater som er anbefalt av Levende folkekirke er løftet opp på listene av velgerne.
Både i Oslo, Hamar og Borg har kandidater som står nede på listene og er anbefalt av Levende folkekirke blitt valgvinnere. De blir dermed sikret plass både i bispedømmerådet og i Kirkemøtet.
13-8
Så langt leder Åpen folkekirke klart med 13 mot Nominasjonskomiteens 8 mandater. Av de åtte mandatene er fem anbefalt av Levende folkekirke, som arbeider for det klassiske synet på ekteskapet i Den norske kirke og mot vielsesliturgi for likekjønnede.
Både i Borg og Hamar har Åpen folkekirke fått inn fire av sine kandidater, mens Mangfoldig folkekirke - som er nominasjonskomiteens liste - har fått inn tre kandidater.
I Oslo fikk Åpen folkekirke inn to, mens nominasjonskomiteen fikk to.
Mens Åpen folkekirke har likekjønnet ekteskap som kampsak for alle på lista, består Mangfoldig folkekirke av kandidater med ulikt syn. Her har Levende folkekirke anbefalt velgere å stemme på kandidater som står for et klassisk ekteskapssyn.
I Hamar står to av de tre på Levende folkekirkes anbefalingsliste.
Anbefalte én - kom inn
I Borg anbefalte Levende folkekirke bare én kandidat: Anne Brun Andersen fra Kråkerøy fra 8. plass på listen. Velgerne svarte med å stemme henne inn.
I Oslo står begge de som kom inn fra Nominasjonskomiteens liste på anbefalingslisten. Det var Harald Hegstad, som var listetopp, og Aud Kvalbein, som stod nede på 7. plass.
LES OGSÅ: Fyll ut skjema og få stemmerett
Løftet opp
Gunnar Gjevre i Hamar sto nede på 7. plass på Mangfoldig folkekirke, men er sikret plass etter valget. Han sitter også i det avtroppende bispedømmerådet.
– Jeg er takknemlig for tilliten som er vist, og jeg skal vise meg tilliten verdig. Denne gangen har jeg bevisst valgt å ikke drive egen valgkamp, men jeg har opprettet en egen facebookside, hvor jeg har vært aktiv, sier Gjevre.
Han har tatt til orde for klassisk ekteskapssyn i intervju med lokale media og har også skrevet leserinnlegg før valget.
– Jeg har vært åpen på at jeg har klassisk ekteskapssyn. Jeg skal forsøke å stå i kampen for synet jeg mener er viktig, sier han.
I Hamar ble også Ragnar Løsnesløkken valgt inn fra 17. plass på listen.
– Strategien har virket
– Hvordan reagerer dere på at kandidatene dere anbefaler løftes opp fra listefyll til fast plass?
– Vi er fornøyd med at det virker som om strategien i disse to bispedømmene har virket. Vi tror det vil slå enda bedre ut i andre bispedømmer, hvor vi hadde flere å anbefale, sier Øivind Benestad i Levende folkekirke.
Han mener det er aller mest spennende i bispedømmene Bjørgvin og Stavanger, hvor Åpen folkekirke ikke stilte egne lister.
– Der kunne ikke velgerne bare levere en liste etter å ha hørt anbefalinger fra media og kjendiser om å stemme Åpen folkekirke. I disse to bispedømmene måtte de ha mer informasjon om de enkelte kandidatene, sier Benestad.
Tviler på flertall
– Har du fremdeles håp om å få flertall i Kirkemøtet?
– Håpet svinner. Vi er innstilt på at vi ikke får flertall, men det er fremdeles spennende, sier Benestad.
Det endelige valgresultatet foreligger først i desember, siden fire bispedømmer også har indirekte valg til bispedømmerådet og dermed Kirkemøtet.