STILLER OPP: Lyngdal kirke tar i mot alle som trenger en samtale i kjølvannet av Tina-saken.

Kirken ber lyngdøler avstå fra rykter

Lyngdal kirke stiller opp for innbyggere som trenger å snakke etter at fire siktede ble arrestert i den lille byen.

Publisert Sist oppdatert
DREPT: Tina Jørgensen.

– Saken er 15 år gammel, og dette kom som et sjokk på mange. Da er det ikke så rart om folk har behov for å snakke om saken. Vi vet ikke navnene på de siktede offisielt enda, men de fleste har en viss anelse om hvem det er, sier sogneprest Ragnhild Synnøve Lied til Dagen.

Kommunen med rundt 8500 innbyggere er sterkt preget av saken. De fleste kjenner enten de siktede og familiene deres, eller slekt, venner eller naboer av dem.

– Vi har prøvd å være nokså klare på at ingen skal forhåndsdømmes, men at vi skal vise omsorg for de pårørende og berørt slekt og venner, sier ordfører Jan Kristensen (H) til Dagen.

Kommunes kriseteam har så langt bare fått inn én henvendelse.

– Vi er tilgjengelige. Ellers viser befolkningen omsorg for hverandre, og det ser ut til å gå bra så langt, sier Kristensen.

Ryktespredning

Diakon Jan Hananger er i kommunens kriseteam. Før helgen var han ute i Lyngdals Avis og ba folk holde rykter for seg selv og heller vise omsorg for pårørende og berørte. Det gjør også sogneprest Ragnhild Synnøve Lied overfor Dagen.

– Om vi står i en kø og sladrer, kan det være noen rundt oss som er i relasjon til de som er involvert. Vi maner til å vise omsorg og ikke baktale og spre sladder, men tenke at det er en tragedie for alle.

– Det kan være barn, nevøer og nieser som synes at dette er forferdelig vanskelig. Da må vi som voksne gå foran som gode eksempler og beherske oss så ikke ungene snapper det opp og bidrar til å gjøre situasjonen vanskelig for dem som er uskyldige parter i dette.

Sognepresten er klar for å åpne kirken for både pårørende og andre innbyggere.

– Først og fremst er dette et tilbud om at de som ønsker kontakt med diakon eller prest kan få det, sier Lied til Dagen.

På gudstjenesten søndag ba Lyngdal menighet for de pårørende.

– Det ble bedt for at Gud må være med de pårørende, at de må kjenne at de blir båret og får trøst og styrke i det som nå skjer, sier Lied.

Sognepresten synes Tina-saken er en forferdelig trist sak.

– Det må være enda verre for familien som ikke har fått en avslutning, det tenker alle selvsagt på. Selv om dette er vanskelig for oss, er det jo noen som har mistet et barn, sier Lied.

STILLER OPP: Den norske kirke tar i mot alle som trenger en samtale i kjølvannet av Tina-saken. Her forretter diakon Jan Hananger under en påskegudstjeneste i Korshamn i år.

Trår varsomt

Lyngdals Avis trår nå varsomt i omtalen av siktede i Tina-saken.

– Vi går ikke rundt og intervjuer venner og ekskjærester. Når vi skriver saker om dette, er det viktig å huske på at det er mange ansikter her, ikke bare kalde fakta. Det er pårørende og familiene til de siktede. Som lokalavis ønsker vi å være en positiv bidragsyter for byen vår, ikke å bidra på ryktefronten, sier redaktør Erlend Haddeland, tidligere journalist i Dagen.

Lokalavisen opplevde å være nyhetsledende i rundt en time torsdag, da de var de første til å melde om den fjerde personen som ble pågrepet.

Selv kjenner Haddeland ingen av de siktede og ble opprørt og overrasket over at saken ble så sterkt knyttet til Lyngdal.

Han har tro på at folk skal greie å ta vare på hverandre og ikke forhåndsdømme.

– Kvaliteten på samholdet i et lokalsamfunn måles i tøffe tider, sier redaktøren.

Tina-saken

Politiet har pågrepet fire menn i saken om drapet på Stavanger-kvinnen Tina Jørgensen. Hun forsvant fra Stavanger sentrum natt til søndag 24. september i 2000, og ble funnet død en måned senere. Hun lå skjult i en kum ved Bore kirke, tre mil utenfor Stavanger. Obduksjonen viste at hun var slått i hjel.

Mennene er siktet for drap eller medvirkning til drap. De fire har alle tilknytning til Lyngdal i Vest-Agder, der Jørgensen ferierte. Alle nekter straffskyld.

Kilder: NTB, Lyngdals avis

Powered by Labrador CMS