KIRKERÅDSMØTE: Vårt Land-TV er en av sakene som er oppe til behandling når Kirkerådet i Den norske kirke møtes på torsdag og fredag denne uken. Saken er unntatt offentlighet.

Kirken drøfter hemmelig innstilling om Vårt Lands TV-prosjekt

Kirkerådet skal denne uken avgjøre om de blir med i Vårt Lands TV-satsing. De økonomiske og strategiske vurderingene er unntatt offentlighet.

Publisert Sist oppdatert

Dagen skrev i forrige uke om Vårt Lands planlagte TV-kanal. Over 40 kristne organisasjoner og kirkesamfunn i Norge har fått spørsmål om å bli samarbeidspartnere.

Blant organisasjonene som Dagen tok kontakt med, svarte enkelte nei på innbydelsen, men fristen går først ut ved månedsskiftet.

Alf Gjøsund, redaktør for prosjektet i Vårt Land, sa til Dagen at han tror mange venter på Den norske kirke.

– For mange er Den norske kirkes deltagelse viktig.

– Administrativ vurdering

Kirkerådet i Den norske kirke har møte på torsdag og fredag denne uken. Sakspapirene viser at sak 20/21 «TVL» er unntatt offentlighet.

På spørsmål om hvorfor saken er unntatt offentlighet, svarer leder i Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum, i en sms, at det er gjort i en administrativ, ikke politisk vurdering.

I en e-post til Dagen skriver kommunikasjonsdirektør, Ingeborg Dybvig:

«TVL-saken er unntatt offentlighet etter offentlighetsloven § 14.1 som sier «Eit organ kan gjere unntak frå innsyn for dokument som organet har utarbeidd for si eiga interne saksførebuing.»»

Intern saksforberedelse

Hun legger til hun har forståelse for at det er interesse for saken, men at utredningen er en del av intern saksforberedelse og inneholder vurderinger på en rekke forhold som Kirkerådet skal ta stilling til, også økonomiske forhold og strategiske vurderinger.

– Når Kirkerådet har tatt stilling til saken vil den endelige konklusjonen og begrunnelsen være offentlige, sier hun på telefon med Dagen.

– Hva er farlig med at disse sakspapirene blir offentlige?

– Noen ganger er det elementer som gjør at en vil unnta saker offentlighet. Det hender vi gjør det i Kirkerådet og jeg har ikke mer å legge til.

– Vil ikke gå i detalj

– Hva ligger i et slikt TV-konsept for dere. Hva kan Den norske kirke eventuelt få ut av det?

– Jeg synes det blir feil å kommentere på det nå. Vi er i en vurderingsfase der vi skal bestemme om vi skal være med eller ikke.

– Hvilken økonomisk størrelsesorden er det på prosjektet, dersom kirken skulle bli med? Er dette større enn rammeavtalene dere har med reklamebyråene Try og Tante Randi på 15 mill fordelt på tre-fire år?

– Jeg vil ikke gå i detalj siden saken er unntatt offentlighet, sier Dybvig.

– Har kirken råd til en TV-kanal i tillegg til disse kampanjene?

– Jeg vil ikke kommentere det som gjelder TV-kanalen.

– Pågående samtale

– Under koronapandemien har Den norske kirke fått ros for måten den har kommunisert med det norske folk på. Trenger kirken egentlig en TV-kanal?

– Vi har sett at det ligger mange muligheter i å være kirke på nett og ha flere tilbud til medlemmer og andre som er interessert. Det er den fysiske kirken og å være sammen i et fellesskap som er viktigst, men det er ikke alle som vil eller kan det. Da er spørsmålet hva vi tilbyr dem og hvilke distribusjonskanaler vi har for det. Dette er en pågående samtale, og en kan komme frem til ulike konklusjoner som for eksempel en lineær TV-kanal eller en mer web-basert løsning, sier Dybvig.

– Rimelig å si noe

Magne Lerø sier til Dagen at han har forståelse for at Vårt Land, en privat bedrift som ikke er underlagt offentlighetsloven, velger ikke å gå ut med detaljer som har betydning i konkurransesammenheng.

Lerø er teolog samt redaktør og eier av blant annet Ukeavisen Ledelse og nettavisen Dagens Perspektiv gjennom selskapet Medier og Ledelse.

Han er mer betenkt når det gjelder Kirkerådets holdning til åpenhet.

– Vårt Land-TV er en vesentlig sak som offentligheten vil ha kjennskap til. De vil spørre seg om Den norske kirke skal bruke penger på dette, og hvor mye kirken eventuelt skal risikere på et slikt prosjekt.

Lerø mener det er forståelig at Vårt Land ikke vil ha forretningsplanen offentliggjort.

– Men det er ingen grunn til at Kirkerådet skulle holde en innstilling hemmelig. Det ville vært rimelig av dem å si noe på forhånd.

– Forretningssensitive opplysninger

Alf Gjøsund sier til Dagen at modellen som Vårt Land har lagt opp til er basert på frivillig støtte og/eller annonsekjøp.

– Det ligger i disse modellene økonomiske opplysninger som for oss er forretningssensitive, og vi har derfor bedt om at de delene ikke deles med andre.

VL-redaktøren presiserer at svært mange sider ved TV-samarbeidet er slik at de kunne vært diskutert i offentlighet.

– Jeg vil anta at Kirkerådet har tenkt at det er så pass vanskelig å holde disse fra hverandre i en diskusjon, at de har landet på at de vil ha saken utenfor offentlighet. Vi setter selvsagt pris på at forretningssensitive opplysninger ikke deles offentlig, avslutter han.

Vårt Lands TV-prosjekt

I august gikk Norges største kristne dagsavis ut med nyheten om at de undersøker mulighetene for å starte en ny, kristen TV-kanal.

Mer enn 40 kristne organisasjoner og kirkesamfunn er invitert til å delta i prosjektet.

Frist til å gi respons på initiativet er månedsskiftet januar/februar.

Alf Gjøsund er redaktør for Vårt Lands TV-prosjekt.

Kilde: Vårt Land
Powered by Labrador CMS