– Kirken er i sitt vesen katolsk
Et og annet karismatisk øyenbryn hevet seg nok da Peter Halldorf snakket slik om kirkens egenart og fikk støtte fra Ulf Ekman.
Samtalemøtet med de to svenske pastorene var et av høydepunktene på Jesus Festival 08, og den perspektivrike dialogen kunne gitt innhold til en hel serie avisartikler. Halldorf fortalte at Ekman for en del år siden hadde invitert ham hjem til seg, og den halve dagen de tilbrakte sammen ble begynnelsen på vennskapet. Mens Ekman er den lutherske presten som ble trosbevegelsens fremste leder i Skandinavia, er Halldorf pinsepastoren som knyttet nære bånd til oldkirken og ikke minst syrisk ortodoksi. Nettopp behovet for å knytte bånd mellom moderne - og gjerne karismatisk - kristendom og kirkens røtter, har allerede vært utgangspunkt for tre offentlige samtaler mellom de to. Lørdag ettermiddag opptrådte de for første gang sammen i Norge, og det var mot slutten av denne samtalen Halldorf sa at kirken i sitt vesen er katolsk og i sin lære ortodoks.
Pinsepastoren la straks til at han ikke mente katolsk i betydningen romersk-katolsk, men i den grunnleggende betydningen hel og altomfattende.
Livets Ord-pastor Ekman dro umiddelbart på smilebåndet av Halldorfs uttalelse, og skyndte seg til å presisere hva Halldorf ikke mente. Samtidig gav han vennen hjertelig støtte i tanken om at kirken hører sammen i hele verden og gjennom historien.
– Jesus kommer tilbake for å hente èn brud, ikke 15-16, sa han senere i samtalen.
Halldorf sa at han ser den voksende kristne enheten som et Åndens storverk i vår tid, og fortalte at han selv har vært med i dialog mellom svenske pinsevenner og katolikker.
– Jeg beundrer deg, Ulf, for den veien du går, når du ser behov for fellesskap ikke minst med de store kirkene, den katolske og den ortodokse, sa han.
– På kort sikt kan vi fortsatt oppnå resultater slik vi driver nå, men på lang sikt må vi hente styrke hos hverandre. Det er nødvendig for å vinne Europa for Jesus, sa Ekman og la til at denne enheten ikke først og fremst er strukturell i form av kirkesamfunn.
Ekman snakket om den forventningen til vekkelse om preger mange karismatikere, og utfordret samtidig denne tanken med spørsmål om den egentlig var et behov for bekreftelse når ting går dårlig.
– Tenk om det går 1.500 år før Jesus kommer igjen? Vi må planlegge fremtiden. Gjennombruddet i Europa kommer kanskje ikke i vår generasjon, men vi må se fremover, sa han.
Peter Halldorf sa at sekulariseringskreftene og disses dragning fra det sentrale til det perifere trolig har kommet lenger enn vår tids kristne nødvendigvis innser. Derfor etterlyste han klostermiljøer som ikke nødvendigvis trenger å se ut slik de gjorde på 1100-tallet, men som kan tjene til å gjenoppvekke kirkens åndelige liv.
– I historien er det alltid klostervesenet som har reddet kirken, sa Ulf Ekman.
– Og når vi sier at kirken er katolsk, kan vi og si at evangelisten på torget og den som oppsøker ørkenen forutstter hverandre, sa Peter Halldorf.
DM