ANERKJENNER: Erling Pettersen, nyvalgt leder i Mellomkirkelig Råd, mener de vil, kunne bidra med balansert informasjon til israelsvenner på tur i Israel

Kirken med reiseråd til Israelvenner

Mellomkirkelig Råd skal gi norske Israel-turister «mer sannferdige» råd. De største norske turoperatørene til Israel kjenner seg ikke igjen i beskrivelsen.

Publisert Sist oppdatert

– Vi ønsker å bidra til at folk som reiser til denne regionen får et mer sannferdig bilde, sier biskop Erling Pettersen, nyvalgt leder i Mellomkirkelig Råd (MKR), til Dagen.

Rådet vil hindre at kristne nordmenn på tur i det hellige land får et skjevt bilde av konflikten mellom Israel og palestinerne.

Derfor skal rådet nå tilby sine tjenester som «kompetanseorgan» for norske israelvenner. Det vedtok rådet på et møte i slutten av november da de endret sin handlingsplan for Midtøsten.

Målet er at «de reisende respekterer internasjonal lov og ikke bidrar til å normalisere okkupasjonen ved å bo i ulovlig bosetninger og bruke israelskeide hoteller og andre turisttjenester på okkupert land».

– Bruk palestinere

Nå vil Mellomkirkelig råd styrke kontakten med arrangører av reiser, spesielt når de skjer i regi av menigheter, bispedømmer og organisasjoner i Den norske kirke. De vil også bidra til at norske ungdommer hver sommer får delta på Sabeels ungdomskonferanse.

Tja fra Sabra

Sabra Fokusreiser er åpen for et samarbeid med rådet, men kjenner seg ikke igjen i framstillingen av turoperatørene. På turene deres besøker og overnatter turister på begge sider.

– 90 prosent av alle busstjenester vi kjøper er fra palestinske og arabiske selskap. Vi samarbeider også med to turoperatører, en med kontor i Ramallah og en med kontor i Tel Aviv-området, sier markedssjef Rolf Solås i Sabra Fokusreiser.

Han påpeker at mange av de bibelske besøksstedene jo nettopp er i de palestinske områdene.

Avviser råd

Si-reiser har imidlertid ingen behov for å snakke med Mellomkirkelig råd om Israelturer.

– Vi ser ikke det store behovet for å søke veiledning og råd hos dem. Vi mener at vi har den nødvendige informasjonen og forsøker å være balanserte i synet på konflikten mellom israelere og palestinere, sier daglig leder Aud Kindervåg Halsne.

Vil ikke gjøre feil

– I etterkant har vi gått gjennom turene våre. Vi prøver å være nyanserte, seriøse og bevisste på at vi ikke gjør feil, sier Halsne.

Tidligere har Si-reiser benyttet seg av et israelsk drevet hotell på palestinsk jord, men skal «prøve å unngå det».

– Men her må vi ikke gå fra den ene grøfta til den andre.

– Hva er den andre grøfta?

– Å bare bruke palestinere og kun lytte til palestinske uttalelser.

Mer enn pilegrimer

Mellomkirkelig råd er derimot opptatt av at pilegrimsreiser er mer enn å reise i Bibelens land. De ber arrangører av reiser, pilgrimssentre og andre «være særlig oppmerksom på byens status og på hva som skjer i Øst-Jerusalem.»

– En pilegrimsreise er ingen turistreise, men en reise i Jesu fotspor som hans disippel, og da må en ha oppmerksomheten vendt, ikke bare mot bibelhistorien, men også mot situasjonen i dag, skriver rådet.

– Gir Si-reiser et sannferdig bilde av situasjonen i Midtøsten, Halsne?

– Ja, det kommer an på hvem som tolker det. Jeg mener vi er veldig nyansert. Men vi er ikke så opptatt av politikk på turene våre. Vi ønsker ikke at folk skal ta stilling til konflikten, men møte de bibelske stedene. Punktum. Folk må selv velge hva de skal mene, sier den daglige lederen i Si-reiser.

Behov

Internasjonale Ambassade Jerusalem er en av de som virkelig trekker for på sine turer til Israel. Daglig leder, Dag Øyvind Juliussen, ønsker MKR velkommen med sin kompetanse.

– Men da må man unngå politisk slagside. Først og fremst bør vel et slikt kompetanseråd besitte en teologisk forståelse om relevante spørsmål. Hvilken lære har man om nasjonen Israel og det jødiske folkets rolle i lys av Guds Ord, spør han.

Turist i Israel

Totalt 3,54 millioner turister besøkte Israel i 2013.

De to førs­te må­ne­de­ne i 2014 viser en ned­gang i tu­ris­ter fra Norge på 39 pro­sent.

Også sommerens krig i Gaza har gjort at mange tursiter dropper Israel.

Kilde: Dagen.no

Også sommerens krig i Gaza har gjort at mange tursiter dropper Israel.

Powered by Labrador CMS