Kirken taus om den lidende kirke i Irak
Sommerferie og manglende interesse fra media fører til at Den norske kirke virker taus og usynlig om krisen i Irak.
– Vi er i en situasjon hvor kristne i Norge burde være en tydeligere stemme i offentligheten og på gateplan, sier Jan Gossner, styreleder i Stefanusalliansen, til Dagen.
Han oppfatter Den norske kirke som taus i saken.
– Ja, det er rart at ikke flere biskoper og organer i Den norske kirke er mer på banen. Norges kristne råd burde hatt et hastemøte og blitt enige om en uttalelse. De bør si noen veiledende ord om hvordan kristne kan engasjere seg, sier Gossner.
Les også: Slik kan du hjelpe flyktningene i Irak
Skylder på ferie
Bjørgvin-Biskop Halvor Nordhaug gir sommerferie og manglende telefoner fra journalister skylden for at Den norske kirke har vært usynlig i media om Irak.
– Du er den første som har spurt meg, sier biskopen til Dagen.
Nordhaug understreker at han skal holde en appell på en markering i regi av KrF i Bergen på onsdag.
Borg-biskop Atle Sommerfeldt kjenner seg ikke igjen i at Den norske kirke er taus om Irak-krisen. I forrige uke deltok han i en lokal demonstrasjon, og han har oppfordret sine menigheter til å be for situasjonen.
Les også: Biskop Sommerfeldt støtter USAs Irak-bombing
Preses for bispemøtet, Helga Haugland Byfuglien, uttrykker overfor Dagen dyp bekymring for situasjonen i Irak og oppfordrer nå kristne og menigheter til forbønn for kristne og andre minoriteter som blir jaget på flukt.
Les også: Kvinner og barn ble gravlagt levende
Må rope høyere
Åpne Dører er enig med Stefanusalliansen i at Den norske kirke så langt har vært taus i offentligheten.
– Gaza-saken har vært mye mer framme, også med uttalelser fra kristenledere, mens det er få uttalelser om sitasjonen i Irak. Samtidig møter jeg mange kristne som er svært opptatt av dette. Jeg regner med at det kommer kommentarer fra kristne ledere etter hvert, sier generalsekretær Morten Askeland.
Forsidene på nettsidene til Den norske kirke og Kirkens Nødhjelp nevner ikke Irak i det hele tatt. På kirkens profiler på Twitter og Facebook er saken nevnt i et par innlegg.
Aktiv på nett
Til sammenligning har Den katolske kirken Irak på topp på sin nettside og flere innlegg i sosiale medier.
Jan Gossner mener at kirken burde være med aktiv på sin egen nettside og i sosiale medier med ytringer om krisen i Irak.
– Ja, det er en moderne aksjonsform der folk kan sette i gang aksjoner. Folk undrer seg over at kristne leder i Norge ikke roper høyere om den urett de ser og hører hver dag. Men man skal ikke lage motsetningen mellom ulike kanaler man jobber gjennom. Kirken har også andre kanaler de bruker, sier styrelederen i Stefanusalliansen.
Les også: ISIL til 300 irakiske familier: – Konverter eller dø
Endrer nettsiden
– Vi kan helt sikkert bli flinkere til å informere offentlig om hvordan situasjonen for kristne kan bedres, vedgår generalsekretær i Mellomkirkelig råd, Berit Hagen Agøy, til Dagen.
Hun understreker at det ikke er kirkens hovedprioritet å oppdatere kirken.no, særlig i en fase der nettsidene skal endres.
Den norske kirke på nasjonalt nivå har ikke noe direkte arbeid i Irak, men Mellomkirkelig råd samarbeider med partnere i Midtøsten og internasjonalt.
– Målgruppen for oss er å hjelpe de kristne og andre minoriteter i regionen. Da handler prioriteringen om hvordan vi best mulig kan støtte deres arbeid. Dersom den norske opinionen er målgruppen, er det enkleste å legge ut uttalelser på våre nettsider. Men det bes jo for denne situasjonen i menigheter over hele landet, sier Hagen Agøy.
Hun opplyser at hun har lagt ut informasjon fra samarbeidspartnere i Midtøsten på hennes Facebook-profil gjennom hele sommeren.
Dansk taushet
I Danmark kritiseres nå danske misjonsselskap og kirkelige NGO-er for å være for stille om forfølgelsen av og drap på kristne i Irak, og for å komme for sent i gang, ifølge Kristelig Dagblad.
– Hvis organisasjonene virkelig er våre kristne representanter og ambassadører må de også komme på banen, sier sogne- og innvandrerprest Massoud Fouroozandeh ved St. Hans Kirke i Odense.
Presten mener at organisasjonene har en generell berøringsangst og ikke vil gå i klinsj med muslimer.
Kan forgifte forholdet
Kritikken avvises av Folkekirkens mellomkirkelige råd, Folkekirkens Nødhjælp og Danmission.
– Det handler ikke om å være flink, men om å være realistisk og lytte til hva de kristne i Midtøsten sier er best for dem. De er takknemlige for vår forbønn og støtte, men de skal ikke leve sammen med deg eller meg i Roskilde eller København, men med sine muslimske naboer. Hvis vi demoniserer islam generelt, risikerer vi å bidra tilen forgiftning av forholdet mellom kristne og muslimer i Midtøsten, sier styreformann i Danmission og Roskilde-biskop Peter Fischer-Møller til Kristelig Dagblad.