CANADA: Pave Frans med tradisjonelt hodeplagg sammen med representanter for Canadas urbefolkning under sitt besøk til Canada i fjor. Han omtalen turen som en botsøvelse.

Kirken velsignet brutale kolonikonger. I dag tar Vatikanet avstand fra den gamle doktrinen

I fjor ba paven urfolk om unnskyldning for kristnes ondskap. Nå kommer oppgjøret med gammelt tankegods.

Publisert Sist oppdatert

18. juni 1452 fikk kongen av Portugal fullmakt av paven til å erobre landområdene til hedninger og straffe dem med «evig slaveri».

30. mars 2023 sier Vatikanet at dette ikke er katolsk lære og at kirkelige dokumenter ble manipulert for politiske formål.

570 år er gått siden toppledelsen i Den katolske kirke framstod som en aktiv medspiller i datidens brutale kolonialisering. Det begynte med pave Nikolas V i 1452. I en pavelig bulle ga han Portugals kong Alfonso V kirkelig ryggdekning for sitt kolonialiseringsprosjekt.

Innholdet i bullen ble gjentatt av pave Calixtus III i 1455 og fornyet av pave Sixtus IV i 1481 og pave Leo X i 1514.

PAVE: Nikolas ledet Den katolske kirke fra 1447 til sin død i 1455. I 1452 kom han med den pavelige bullen »«Dum diversas». I dag tar Vatikanet avstand fra dokumentet.

Eksklusiv rett

Oppdagelseslæren – eller Doctrine of Discovery på engelsk – er et dystert kapittel i historien om hvordan den kristne vestlige verden underla seg landområder i Sør– og Nord-Amerika og i den arabiske verden og ikke minst hvordan de de behandlet urfolkene som allerede bodde der.

På 1800-tallet ble begrepet «oppdagelse» en del av det juridiske språket og brukt til å underlegge seg nye landområder som ble «oppdaget» av vestlige kolonialister: Nybyggere som «oppdaget» et område fikk en eksklusiv rett til overta eiendomsretten fra urfolk.

OPPGJØR: Pave Frans sammen med flere høvdinger fra den canadiske urbefolkningen mens han ber om tilgivelse for overgrepene som barn ble utsatt for på katolske internatskoler i mange år. Fjorårets tur til Canda satte fart i arbeidet med å ta oppgjør med «oppdagelseslæren».

– Bestemt politisk periode

Torsdag kom ledelsen i Den katolske kirke med en uttalelse hvor det heter at doktrinen «ikke er en del av læren til Den katolske kirke.»

Videre heter det at «visse pavelige dokumenter» ble skrevet i en bestemt historisk periode og «aldri har blitt betraktet som uttrykk for den katolske tro.»

Det skriver Catholic News Agency. Uttelelsen har fått stor oppmerksomhet i internasjonale media.

Derfor kommer uttalelsen nå

Den katolske kirkes opprydning i forholdet til urfolk skjøt ny fart etter at det i 2021 ble funnet rundt 1.300 umerkede graver ved katolske internatskoler.

Gravene tilhørte barn fra Canadas urbefolkning som bodde på skolene.

Internatskolene var obligatoriske for barn fra Canadas urbefolkning mellom 1894 og 1947.

På internatskolene ble barna tvunget til å vende ryggen til sin egen kultur og tilegne seg vestlig kultur. Mange av barna ble fysisk og seksuelt mishandlet av lærere og rektorer ved skolene.

Flere tusen antas å ha dødd av sykdom, underernæring og omsorgssvikt.

Paven reiste til Canada siste uken i juli 2022 og var der i seks dager. Han omtalte reisen som en botsøvelse.

Kilde: NTB

I dag heter det at kirken avviser tankegangen som «ikke anerkjenner de iboende menneskerettighetene til urfolk, inkludert det som har blitt kjent som den juridiske og politiske oppdagelseslæren».

– Forpliktet til å lytte

De nye tonene framkommer i en uttalelse fra avdelingen for helhetlig menneskelig utvikling og avdelingen for kultur og utdanning i den romersk-katolske sentralforvaltningen.

I uttalelsen heter det at kirken er forpliktet til å lytte til urbefolkningen og fremme innsats for forsoning og helbredelse.

Det er ved å lytte til urfolk at Kirken lærer å forstå deres lidelser, fortid og nåtid og våre egne feil.

Kardinal José Tolentino de Mendonça

Årsaken til at uttalelsen kommer nå, er besøket pave Frans hadde til Canada i juli i fjor. Turen kom i stand etter avsløringer om at urfolksbarn var utsatt for omfattende overgrep på katolske skoler.

– Jeg ber ydmykt om tilgivelse for ondskapen begått av så mange kristne mot urfolkene, sa paven.

Det var under dette besøket representanter for Canadas urfolkssamfunn oppfordret paven til å ta et oppgjør med oppdagelseslæren.

Paven ble blant annet møtt av to urfolkskvinner med plakaten: «Opphev doktrinen», skriver nyhetsbyrået AP.

TILGIVELSE: Paven i rullestol ved gravlunden ved den nå nedlagte kostskolen i Maskwacis i Alberta under forsoningsbesøket til Canada i fjor.

– Manipulert for politiske formål

Forskere mener Den katolske kirke la grunnlaget for mye av denne doktrinen gjennom de pavelige dokumentene fra 14- og 1500-tallet.

– Kirken er også klar over at innholdet i disse dokumentene ble manipulert for politiske formål av konkurrerende kolonimakter for å rettferdiggjøre umoralske handlinger mot urfolk som til tider ble utført uten motstand fra kirkelige myndigheter, heter det i dokumentet.

– Jakten på forsoning og helbredelse

Vatikanet sier bakgrunnen for uttalelsen er en fornyet dialog mellom kirken og urfolk.

– Det er ved å lytte til urfolk at Kirken lærer å forstå deres lidelser, fortid og nåtid og våre egne feil. Det er i kulturdialogen vi er forpliktet til å følge dem i jakten på forsoning og helbredelse. Vi må leve ut kunsten å møte, sier kardinal José Tolentino de Mendonça. Han leder Vatikanets avdeling for kultur og utdanning.

Uttalelsen blir offentliggjort samtidig som paven selv er innlagt på sykehus med bronkitt.

Powered by Labrador CMS