Kirkens Nødhjelp mener Norden svikter verdens fattigste
Norge, Sverige, Danmark og Finland er i ferd med å svikte de fattigste, mener Kirkens Nødhjelp, som arrangerer en nordisk utviklingskonferanse i Oslo torsdag.
– Den ekstreme ulikheten i verden, klimakrisen og flyktningkrisen setter oss på en historisk prøve, understreker KNs generalsekretær Anne-Marie Helland.
Om bistandskutt som ledd i å håndtere høye flyktningtall, sier hun at det er et svik mot de fattigste.
– Så langt har svaret fra regjeringene i Norge og Sverige vært at de ønsker å sende de rekordstore flyktningregningene til verdens fattigste, samtidig som Danmark og Finland vil kutte dramatisk i bistanden. Dette er et svik mot de fattigste, sier Helland i en pressemelding.
Unik rolle
– De nordiske landene har en unik rolle i verden i arbeid med fred, bærekraftig utvikling og fattigdomsbekjempelse. Men nå kan det se ut til at dette er i ferd med å snu, mener Helland.
LEDER: En bærekraftig innvandringspolitikk
Hun viser til at den norske regjeringen har foreslått å ta mer enn 20 prosent av bistandsbudsjettet for å dekke asylkostnader i Norge, mens den svenske regjeringen vurderer å bruke 50 prosent.
I Danmark vil regjeringen kutte bistanden med mer enn 20 prosent, og i Finland mer enn 40 prosent.
Leder for OECDs utviklingskomité, tidligere miljø- og utviklingsminister Erik Solheim, mener det er uklokt å bruke store bistandspenger på flyktninger i Norden.
– De nordiske landene skyter seg selv i foten dersom de ikke bidrar til å tette gapet i levestandard mellom Afrika og Europa, sier Solheim i pressemeldingen.
Konferansen i Oslo samler mer enn 250 deltakere fra de nordiske landene til diskusjoner knyttet til nordiske roller og prioriteringer i utenriks- og utviklingspolitikken.
Har vært eksepsjonelle
– Valgene vi tar knyttet til bistand og utvikling handler om hvem vi er og vil være. De nordiske landene har vært eksepsjonelle. Det har gitt de nordiske landene innflytelse internasjonalt, og viktigst – det har redusert fattigdommen for millioner av mennesker, sier Helland.
– Det er ingen tvil om at vedvarende nedgang i bistand fra de nordiske landene vil virke inn på deres rykte, omdømme og internasjonale politiske gjennomslagskraft. Norden kan og bør ta lederskap i arbeidet med FNs nye utviklingsmål. Dette handler om politisk vilje, sier Solheim.