Kirker har tapt mye penger under korona – kreativitet er mottrekket
Mange menigheter i USA og Storbritannia har tapt store gaveinntekter i løpet halvannet år med pandemi. Flere har reddet seg inn ved hjelp av nye ideer for bruk av kirkebygningene.
Etter at grunnleggeren ved Cullen Missionary Baptist Church i Houston, Texas, døde for noen år siden, gikk antall medlemmer sterkt tilbake.
– Med sviktende inntekter til drift og vedlikehold av kirken, som nesten er på størrelse med en boligblokk, har vi mer plass enn vi har bruk for. Og vi hadde ikke folk eller ressurser til å betale for den, sier nåværende pastor Andre Jones til Relgion News Service (RNS).
Det var da Cullen MBC henvendte seg til Church Space, en plattform som ligner på Airbnb. De hjelper til slik at gudshus kan leie ut sine kirkerom, vestibyler og kjøkken til andre menigheter og organisasjoner for så mye som USD 30.000 i året, eller om lag 260.000 kroner.
– Uten Church Space vet jeg ikke om vi fortsatt ville vært her. De inntektene og ressursene som kommer inn via dette har vært livreddende, sier Jones.
Take Away-kjøkken
Siden COVID-19 slo til i mars 2020, har mange kirker befunnet seg i samme situasjon som Cullen MBC. I møte med synkende inntekter og tomme bygninger, har kirker sett etter måter å tjene penger på på ubrukte arealer.
Noen har leid ut til kontorer og klasserom. Andre har arrangert «spøkelseskjøkken» som gjør at restauranter uten butikklokaler kan lage mat til Take Away-tjenester som Door Dash eller Uber Eats.
Under pandemien har Church Space vokst fra 45 leietakere og kirker til flere enn 3.700.
Mørk side
Boomen i kirkeutleie har sin mørke side.
– Vi har dessverre også sett en økning på 200 prosent i utleie til begravelser, sier Day Edwards, medgründer av Church Space.
Men for kirker i USA og Storbritannia har tilbudet om utleie til turister, profesjonelle kokker eller utbrente frontlinjearbeidere unektelig gjort godt. Noen ganger har tilbud om kirke-camping (kjent som «champing») til reisende vært det som har skilt mellom fortsatt drift og nedstenging.
Edwards og hennes medgründer, Emmanuel Brown, lanserte Church Space i Houston i 2019. Kirker som deltok i pilotprogrammet Church Spaces tjente mellom 23.000 og 38.000 amerikanske dollar det første året, ifølge Edwards.
150 kirker
Church Space har for tiden rundt 150 vertskirker over hele USA.
Brown, som selv er pastor, sier at Church Space er «for kirker og av kirkeledere» og at de jobber for å sikre at vertskirker blir matchet med leietakere som deler deres verdier.
– Vi tror virkelig at når kirker tjener mer, kan de gjøre mer, ikke bare i menigheten, men også i lokalsamfunnet, sa Edwards.
Storbritannia
I Storbritannia driver en annen Airbnb-lignende tjeneste fra Yorkshire, England, med å gi folk et åndelig pusterom.
– Både Jasper og jeg var utslitte av menighetstjenesten, sier Tina Hodges, som eier All Hallows, en tidligere anglikansk kirke, sammen med mannen sin.
– Vi tilbrakte begge 20 år som ordinerte, anglikanske prester i Church of England. Jeg møtte fryktelig mange mennesker som trengte en retreat og innså behovet for en hellig plass.
All Hallows er blitt til «Eagles Retreat» og har et renovert interiør som fremhever bygningenes glassmalerier, vindeltrapp og kuppeltak. Den inneholder også oppdateringer som flatskjerm-TV og boblebad.
For en ekstra sum tilbyr paret tjenester som åndelig veiledning og ekteskapsrådgivning. De tilbyr også stipend for de som ikke har råd til oppholdet, og ifølge nettstedet ønsker de «spesielt velkommen dem som har blitt såret, ødelagt eller som sliter.».
Champing
I Storbritannia tilbys det også «kirkehopping» til de som ikke har motforestillinger, En organisasjon kalt Churches Conservation Trust tilbyr en opplevelse kalt «Champing» eller kirkecamping, med overnattinger i et historisk fristed.
Fra april til oktober kan champers tilbringe en liten kveld på feltsenger i kirkerommet mot en beskjeden avgift. (Hunder bor gratis.)
Inntektene går til å restaurere kirkene og skaffe jobber i lokalsamfunnene der kirkene ligger.
– Ganske ofte har ikke kirkene selv en klar inntektskilde, sier Guy Foreman, virksomhetssjef i Churches Conservation Trust.
– Champing utgjør en stor del av mulighetene som historiske kirker kan utnytte til å skaffe inntekter som bidrar til å støtte vedlikeholdet.
Mission Hoteller
En kirkebasert veldedig tilnærming til ferie er også ideen bak Mission Hotels, basert i Nashville i USA. Det fem år gamle selskapets tre oppussede kirker er ikke lenger vert for ukentlig gudstjenester, men i stedet vertskap for betalende gjester.
Mission Hotels modell ligner på tradisjonelle Airbnb bortsett fra at mesteparten av overskuddet blir donert til lokale, veldedige organisasjoner som sørger for overnattinger, måltider og dusjer for fattige i storbyen.