ARBEIDSKREVENDE: Svein Arne Lindø (t.h.) har opplevd det både krevende og givende å lede Kirkerådet. Her hilser han Per Arne Dahl etter at han var valgt til ny biskop i Tunsberg i mars i fjor.

Kirkerådslederen gir seg

Svein Arne Lindø synes ti år i bispedømmeråd og seks år som kirkerådsleder er nok.

Publisert Sist oppdatert

Siden 2010 har helse- og sosialsjefen i Tasta bydel i Stavanger kommune vært leder av Kirkerådet.

– Jeg ga tydelig beskjed til dem som ønsket å nominere meg at jeg har gjort mitt i denne runden, sier Lindø til Dagen.

Det er Kirkevalg i september 2015. Det nye KR blir imidlertid først valgt på Kirkemøtet i 2016. Svein Arne Lindø og resten av Kirkerådet regjerer fram til nytt råd og leder er valgt i på KM 2016. Men medlemmer som ikke er gjenvalgt, møter der bare med tale og forslagsrett, ikke stemmerett.

Lindø er utdannet sykepleier og diakon. Tidligere har han vært misjonær i Buthan og kretssekretær i Santalmisjonen i Stavanger.

– Det er ikke enkeltsaker som gjør at jeg gir meg, sier Lindø.

Glad for innflytelse

Han påpeker at vervet har krevd mye tid og krefter ved siden av vanlig jobb, men understreker at dette også har vært positivt.

– Det beste har vært å ha innflytelse på utviklingen i kirken, med alt fra ansettelser til strategiarbeid, sier Lindø.

– Hva har vært det mest utfordrende?

– På generelt grunnlag vil jeg si det som gjelder kompetanse. Det er mange omfattende problemstillinger som krever evne, vilje og lyst til å sette seg inn i nye temaer, sier Lindø.

Krevende samlivsdebatt

Både i 2010 og i 2012 ble Lindø valgt til kirkerådsleder med én stemmes overvekt. I 2014 ble han valgt med 76 av 114 stemmer, mens 38 stemte blankt. Lindø har sagt at han ikke ønsker en liturgi for vigsel eller velsignelse av homofile par og har fått motbør i Kirkemøtet for å markere dette.

– Det er ikke tvil om at samlivssaken gjennom mange år har vært særlig krevende, både sakens karakter og at det har vært knyttet så stor spenning og meningsulikhet til den, sier han.

– Hva er du mest fornøyd med å ha vært med på?

– Det ene er at vi har klart å få en samling rundt ny relasjon mellom kirke og stat. Det andre er at vi har fått breddeeffekt på trosopplæringsreformen, som er kommet alle menigheter til gode, svarer han.

Nye bispedømmeråd skal velges under kirkevalget til høsten. Det nye Kirkemøtet, der de elleve bispedømmerådene utgjør hovedtyngden av delegatene, trer sammen for første gang neste år.

Powered by Labrador CMS