Kirketopp deltar for første gang
– Det er en moralsk forpliktelse for meg, sier Kristin Gunleiksrud Raaum. Biskop reagerer på argumentasjonen.
– Noen vil sikkert oppleve det som krevende at jeg deltar, sier nyvalgt leder av Kirkerådet, Kristin Gunleiksrud Raaum til Dagen.
– Jeg må som leder av Kirkerådet være i paraden. Det er ikke tvil i min sjel. Det er en moralsk forpliktelse for meg, sier hun.
Dermed er det første gang at kirkens valgte toppleder går i paraden under Pride. Ingen tidligere kirkerådsledere har deltatt. Gunleiksrud Raaum gikk også for to år siden, før hun ble valgt til kirkerådsleder. I fjor var hun bortreist.
På Kirkemøtet i april ble det vedtatt å innføre vigselsliturgi for likekjønnede. Åpen folkekirke, som kjempet særlig for den saken i kirkevalget i fjor, hadde oppnådd flertall på Kirkemøtet og fikk gjennom sin sak. Organisasjonen har også flertallet av medlemmene i Kirkerådet, lederen av rådet er en av dem.
– Spesielt viktig
Gunleiksrud Raaum mener det er spesielt viktig å delta i år.
– Etter Orlando-terroren er det spesielt viktig med en kirke som står tydelig frem og sier nei til vold og hatkriminalitet mot lhbt-ere. Jeg ser det som nødvendig å gå i paraden, vise solidaritet og vise støtte. Jeg vet hvor vondt mange har det nå, og har hatt det lenge. Det er mye vold og hatkriminalitet mot lhbt-ere over hele verden. Det er legitimt å utøve vold og drepe. Stater henretter lhbt-ere fordi de er nettopp det. Kirken må stå opp mot dette. Jeg vet hvor viktig det er, vet hvor redde mange er, sier hun.
– Noen vil forbinde Pride med et ganske eksplisitt og outrert uttrykk. Legitimerer du dette ved å delta i paraden?
– Jeg synes det er en litt underlig argumentasjon. Det er ikke sånn at når jeg argumenterer overfor noen som mener noe annet enn meg i vigselsaken, må de stå til ansvar for outrerte uttalelser i nettdebatter eller liknende.
– Kan du forstå at det oppleves som du legitimerer disse elementene?
– I paraden vil det gå folk som uttrykker ulikt og mener ulikt. Jeg forventer at min motivasjon for å gå i paraden blir lest og forstått som det den er. Forventer å ikke bli tillagt motiver og meninger jeg ikke har.
– Støtte til bred agenda
For to uker siden var det Regnbuedager i Bergen med Pride-parade gjennom byens gater. Den deltok ikke Bjørgvin-biskop Halvor Nordhaug i.
– Nei, det gjorde jeg ikke. Jeg var med på et seminar om trosfrihet og diskriminering i Guds navn under Regnbuedagene. Det handler om trossamfunns rett til å legge vekt på samlivsetikk i ansettelsessaker. Det var en annen type arrangement enn paraden.
– Vurderte du å gå i paraden?
– Nei.
– Hvorfor ikke?
– Det har jeg aldri vurdert som aktuelt. Det er jo en støtte til en bred, seksualpolitisk agenda. Den agendaen er ikke uten videre min.
– Hva mener du med en bred, seksualpolitisk agenda?
– Det ønsker jeg ikke å utdype.
– Gunleiksrud Raaum sier at hun som leder av Kirkerådet må være i paraden og at det er en «moralsk forpliktelse» for henne?
– Det er en vurdering jeg ikke deler. Det er ikke en forpliktelse, men en mulighet. Det er ikke slik at fordi man er leder i Kirkerådet, må man gå i Pride. Det kan virke som om han da sier at alle andre ledere i kirken, inkludert biskopene, også må gå i Pride. Det er jeg ikke enig i. Og jeg vil ikke tro at det er det hun mener, sier Nordhaug.
Biskopen er enig med kirkerådslederen i at det er en selvfølge og en plikt for kirker å ta avstand fra Orlando-terroren.
– Men det må ikke medføre at man går i Pride. Man må ikke monopolisere den moralske reaksjonen.
– Er det en feilvurdering av henne å gå i paraden, eller er det bare uttalelsene hennes du reagerer på?
– Jeg har ikke behov for å kommentere at hun deltar i Pride. Men hvis uttalelsen betyr at alle kirkeledere egentlig bør gjøre det samme, blir det feil, sier Nordhaug.
Ikke preses på Pride
Heller ikke preses Helga Haugland Byfuglien skal delta på Pride.
– Nei, det har jeg ikke tenkt å gjøre, sier hun til Dagen.
– Kan du utdype hvorfor du velger å ikke være med?
– I utgangspunktet var jeg veldig klar på at jeg har valgt å ikke gjøre det. Terrorhandlingen i Orlando er avskyelig. Slik hatvold, sammen med hatytringer, har skapt utrygghet hos LHBT-personer. Slike handlinger tar kirken sterkt avstand fra, sier Haugland Byfuglien.
– Til tross for dette har jeg valgt å ikke være med, legger hun til.
– For meg har det lenge vært viktig å arbeide for LHBTs situasjon i kirken, blant annet slik likekjønnede par snart kan gifte seg i Den norske kirke. Så for egen del så gir jeg uttrykk for støtte til LHBT-personer på andre måter enn å gå i paraden i Oslo.
Deltar ikke
For tidligere kirkerådsleder Svein Arne Lindø er det ikke aktuelt å delta på Pride.
– Nei, det er det ikke.
Han ønsker ikke å kommentere kirkerådslederens deltagelse.
– Det er bare to-tre måneder siden jeg gikk av som kirkeleder, og det er for tidlig for meg å bli sidekommentator.